Reklama

Reklama

Nový život

  • Slovensko Nový život (více)
všechny plakáty
Trailer 4

VOD (1)

Obsahy(1)

Tatínkové jsou někdy pěkní ,lumeni'. Otec Adama Oĺhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Jako nejstarší ze sourozenců a poslední muž v rodině zkoumá otcovy staré obrazové záznamy, porovnává je se současností a pokouší se zjistit, co vedlo k této radikální změně. Mapuje vztah rodičů od jeho začátku, odhaluje problémy v komunikaci mezi mužem a ženou a pozoruje, jak se problémy rodičů odrazily v životě jeho sester. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (17)

Marze 

všechny recenze uživatele

Spíš než slibovaná studie tatínka jde o sociologicko-psychoilogickou sondu do celé rodiny. Možná to chtělo jít ještě hlouběji do skrývaných pocitů . Až třeba "praní špinavého prádla"A časozběrný dokument do roku 2020. Manžel chudák musel spát ve stanu a čekat až se jídlo uvařilo v kotlíku. Střídání časových rovin je osvěžující. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Nudný, neinspirovaný a unylý kluk točí dokument o banálních, nudných a unylých lidech, kteří jsou zajímaví, jen když dostanou vši, jinak trepú sprostosti, ze kterých mi bylo stydno. Impotence skrytá za lyrismus z rodinného alba, přehlídka zbytečností, jejichž intimní rozměr / výpovědní hodnota mi uniká. Nejsem nejspíš o nic lepší a zajímavější než aktéři, ale nikdy by mě nenapadlo vzít do ruky kameru a cpát to ostatním jako výpověď bez výpovědi... asi proto, že nejsem z dost umělecké rodiny, abych byl přesvědčený o vlastní výjimečnosti. Sorry, tahle rodinná etuda, to je študácká marha, která by neměla obstát ani jako ročníková práce. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Na Slovenskej televízii beží seriál Família. O trápeniach, pocitoch a súžití jednej rodiny. Nový život mi pripadal ako pilotný film k sérii. Samozrejme, že najosobnejší a tak. Zároveň však, rovnako ako v prípade zmienenej série, ide tak trochu o voyeuristiskú sondu do intimity jednej početnej rodiny. No privátna úprimnosť pokiaľ ide o skutočný príbeh je dnes v kurze. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší festivalový dokument. Na místo laciné provokace a výsměchu ve stylu reality show, které provozují některé hvězdy českého dokumentu (např. Hníková), pracuje Adama Ol´ha s intimitou a smutkem. Velice intimní hledání příčiny rozpadu vlastní rodiny. Proč je snímek výborný? Režisérovi pomohla divácky hodně vděčná rodina a otcův archiv. Inteligentní postřehy matky i šesti sester ( Moc si přeju, aby mladá zpívající sestřička pokračovala v kariéře zpěvačky. Je to smutné, ale její upřímné texty překonávají veškeré snahy dospělých textařů píšících na tělo mladým hvězdičkám z talent show.) dodaly upřímnost a intimitu. Otcův archiv potom přidal zajímavý obrazový materiál. Ani na vteřinu jsem se nenudil. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Z Oľhovej strany parádna práca. Lepší rodinný portrét sa z takejto východiskovej situácie (tj. bez takmer akéhokoľvek skutočného dramatického konfliktu) natočiť asi nedal. Akurát, ako píše POMO, na otca sa mohlo pritlačiť ešte trochu viac, takto to je vo výsledku tak trocha "o ničom" (ale nie oničom). Ale na to tvorca nemal odvahu, čo je úplne pochopiteľné. Každopádne, pre mňa veľmi príjemne strávená hodina a štvrť, mal som pocit akoby som bol súčasťou tejto rodiny, alebo ich blízkym priateľom. Vydarené. Pokojne by som si pozrel pokračovanie po desiatich rokoch, prípadne časozber. 3,5* ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Film získal roku 2012 cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. (JoranProvenzano)
  • Vo filme boli použité rodinné fotografie a filmy, ktoré vytvoril v rokoch 1976 - 2005 Matúš Oľha. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Zábery pri vode pochádzajú z vodnej nádrže Dubník neďaleko mesta Stará Turá. (Depor)

Reklama

Reklama