Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Němi 

všechny recenze uživatele

Jedna scénka za všechno [Director's cut]: -Buď zdráv, Martine. -Kde máte kadibudku? -Žádnou nemámě. -Nemáte kadibudku? A co děláte? -Jíme špek. -Po špeku nemusíte na kadibudku? -Tak praví teorie. -Aha, a funguje to? -Žádnou kadibudku nemáme. -Chápu, ale máte potřebu? -Však víš, jak to s teoriemi chodí. Někdy všechno vychází, jeden, dva, tři dny, a když už to vypadá, že je to na zveřejnění... Vžum! A potřebuješ novou podlahu. *** ["Sex, sex, sex... Kde jsme to skončili?"] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Z trojice pythonovských filmov kolujúcich po našich kinách sa najviac približuje štruktúre jednotlivých dielov slávnej polhodinovej televíznej série. Navzájom nesúvisiace scény, vracanie sa k už opakovanému motívu uprostred úplne iného deja, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky - nesúrodá anarchia deja i postáv, ostrý výsmech ikonkám aktuálnej doby - tak ako to mám v ich podaní rád. Pomerne dlhý odstup od ich posledného spoločného diela spôsobili odťažitosť a chlad idúci z filmu. Toto negatívum ale vyvažuje spracovanie jednotlivých epizód a absencia dobových politických narážok, ktorým som v seriáli nie vždy rozumel a tak mi unikal ich humor a zmysel. Neodolateľne úchylná je najmä scénka s pánom Kreozotom, ktorý sa príde najesť do reštaurácie. Pre priaznivcov grc-artu povinnosť ! ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje absolutně nejoblíbenější Pythonovské dílko, i když přiznávám, že co se králů britského humoru týče, obzvláště ohledně TV "seriálu" mám docela mezery ve vzdělání. Nemůžu to popsat, musíte to vidět. Nejoplzlejší, nejnechutnější a možná právě proto nejnezapomenutejnější pythonovský film obsahuje spoustu zcela zásadních věcí, např. přístroj který dělá "Ping!", hodinu sexuální výchovy, smysl života, nezapomenutelnou píseň Erica Idlea, a hlavně a především Middle Of The Film...Jsou ti chlapi vůbec normální? ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Smysl života je co do kvality naprosto rovnocený oboum předchozím pythonovským dílkům... Skečovitá forma jednotlivých epizod, kterou známe z Cirkusů je zde volně propojena tématickými celky, které se víc než na hledání smyslu života soustřeďují na velice průhlednou, přesto však brilantní satiru, vysmívající se zejména přežitkům, stereotypům a paradoxům britské kultury a společnosti, už tradičně však neopomíjí ani všeobecnou lidskou blbost. Trefuje se do katolíků stejně jako protestantů, britského školství, imperialismu, snobismu, kapitalismu, militarismu a vůbec většiny ismů, které si dokážete vybavit :-) To všechno doplňené o muzikálové vložky (nezapomenutelné písně Erica Idlea), s profesionální choreografií (zj. ta u písně Every sperm is sacred je fakt eňo ňuňo), bizardní pasáže (Spot the fish!!!!) a tradičně boží výkony samotných Pythonů (namátkou Palinův důstojník a jeho "idea of marching up and down the square" aneb demokracie v armádě). Důstojné zakončení dráhy jedné z nejslavnějších komediálních partiček v historii. Pořád čekám, až se někde ve světě zrodí jejich rovnocení nástupci... mám takový dojem, že to hned tak nebude. Grahame, Johne, Ericu, Terry, Michale i ty Gilliame, kluku jeden americká, mám vás rád. A za váš Smysl života pět hvězd! PING! 100% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejodvážnější, nejbrutálnější, nejkrvavější a hlavně ultrasexuální filmový počin téhle nezapomenutelné party. Jenže ze zlaté trojice nepochybně nejslabší. Zatímco Život Briana i Svatý grál jsou geniální pořád, Smysl života jen občas a například scéna s opakovaným zvracením mi přišla trapná. Ale copak někdo jiný dokáže vymyslet něco tak úžasného jako názornou sexuální výchovu, poděkování v zákopech či prostřih ze Zuluské války? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Jediná postava, která se objeví ve všech čtyřech pythonovských filmech, je Bůh (Graham Chapman). (Kulmon)
  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)
  • Film se měl původně jmenovat: "Monty Python's Fish Film". (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama