Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Surehand sleduje prérií stopu hledaného vraha a pátrání ho zavádí až k Petrolejovému princi. Tak se říká proradnému muži, který se právě chystá uskutečnit velký obchod. Hodlá zámožnému bankéři prodat naleziště petroleje. Potíž je v tom, že na prodávaném území žádný petrolej ve skutečnosti není. Proto se musí padouch zbavit i skupiny osadníků, která má na dané místo namířeno. Jeho němý zabiják a pravá ruka zavraždí v táboře přistěhovalců syna náčelníka Navajů. Podaří se Old Surehandovi a jeho příteli Vinnetouovi odvrátit hněv Navajů, ochránit osadníky a potrestat mazaného padoucha? ... Ačkoli ve stejnojmenné literární předloze z pera Karla Maye vystupuje po boku apačského náčelníka hrdinný Old Shatterhand, ve filmové verzi se místo něj objevuje Old Surehand ztvárněný někdejší hollywoodskou hvězdou Stewartem Grangerem. Prozaický důvod pro tuto obměnu spočívá ve faktu, že ikonický představitel Old Shatterhanda Lex Barker byl v době plánované výroby snímku zaměstnán natáčením mayovek z prostředí Orientu v produkci konkurenční firmy Artura Braunera. Producent Horst Wendlandt, jenž stojí za nejslavnějšími adaptacemi Mayových knih a jako první přišel s konceptem mayovské série, dané situace využil k tomu, aby znovu obsadil Grangera, kterého získal již pro předchozí snímek Mezi supy a hodlal s ním vytvořit samostatnou sérii. Podobné důvody vedly také k angažování nového režiséra Haralda Philippa, jenž předtím točil nejrůznější žánrové snímky. Oba Wendlandtovi kmenoví režiséři mayovek Harald Reinl a Alfred Vohrer se totiž chystali na natáčení dalších filmů. Rok 1965 ostatně představoval co do kvantity vrchol mayománie – do kin bylo uvedeno celkem osm filmů podle Mayových knih, čtyři z produkce Braunera, tři od Wendlandta a Poklad Inků vzniklý mimo „klasickou“ sérii bez účasti Pierra Brice nebo Lexe Barkera. Nicméně výsledkem bylo spíše přesycení zájmu diváků, které spolu s dalšími faktory již nadcházející rok přineslo konec filmových mayovek... Hereckému obsazení vévodí Stewart Granger, který postavu Old Surehanda pojal jako světáckého šviháka, jenž vše bere s notnou dávkou nadsázky. Pierre Brice a jeho Vinnetou hraje ve filmu spíše druhé housle a hlavnímu hrdinovi spíše sekunduje prosťáčkovský zmatkař Old Wabble v podání Milana Srdoče, (vystupujícího pod pseudonymem Paddy Fox). Titulního záporáka ztvárnil Harald Leipnitz a polepšeného karbaníka, jenž začne pomáhat osadníkům, zase Terence Hill, v titulcích uvedený ještě pod svým rodným jménem Mario Girotti. Part krásky v nesnázích získala francouzská herečka Macha Mérilová, která předtím hrála hlavní roli ve filmu Jeana-Luca Godarda Vdaná žena. (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhand je len jeden a aj keď ďalšie mená z kníh ako Old Surehand, Old Firehand a podobní, sa mu snažili vyrovnať alebo byť rovno aj lepší, v knihe to tak mohlo byť, ale vo filmovom spracovaní predsa len charizma Lexa Barkera bola dokonalá a bezkonkurenčná. Tretí raz ten istý komentár, ale tu fakt plýtvať novými slovami je zbytočné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čeho je moc, toho je příliš, bohužel. Po úspěchu Stříbrného jezera a Vinnetoua bohužel vznikla fabrika na dobrodružné westerny a tohle je výsledek. Vinnetou už mluví jazykem, jako by byl běloch, který si jen nasadil čelenku a indiánské hadry, Old Shatterhand zmizel úplně, Sam Hawkins taky a s ním i zastoupení humoru a klavírista to fakt nezachraňuje, Old Surehand má šedivé vlasy a tudíž nějaký ten křížek na krku a přesto hravě zvládá chlapy i o dvacet, třicet let mladší, co na tom, že jsou v přesile. Ani legendární hudba není zastoupena toliko, jak by měla. Zkrátka, slovní spojení duch Vánoc se hodí k Vánocům a já si tedy vypůjčím jedno ze slov...duch divokého západu z Mayovek, které diváci milují nejvíc se jaksi vytratil. Není a tvůrci to ani nestihli postřehnout. To máte tak, když fabrika vyrobí tisíce kusů, také si jednoho vadného nikdo nevšimne. Zdejší fabrika ovšem zmetků vyrobila hnedle několik. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Je Vinetú tenor?" - "Ne, indián." Další povedená vinetúovka, opravdu nesouhlasím se všeobecným názorem zdejších uživatelů, že kromě čtyř u nás nejznámějších dílů ostatní za moc nestojí. Pořád se jedná o povedené westerny a opravdu nechápu, proč tu z toho lidé dělají úplnou sračku. Tentokrát tu máme například vrhače nožů, napínavou scénu na voru na rozbouřené řece, zdařilého padoucha, zajímavě se vyvíjející postavu Terence Hilla, zručného klavíristu atd. Vezmeme-li v potaz, že v roce 1964 i 1965 vznikly vždy hned tři díly, tak je skoro neuvěřitelné, že si vždy zachovaly slušnou úroveň. ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Teď si hodně povzdechnu: to bylo smutné (hrůza říkat nebudu- to by tam nesměl být Vinnetou). Potom, co jsem viděla Mezi supy a nezdálo se mi to nakonec tak strašlivé, jak jsem původně předpokládala a hlavně skvělou sérii z orientu, jsem se rozhodla dokoukat všechny "mayovky"-asi špatný nápad. Už nedávný pokus s Old Firehandem byl tragický a tohle dílo je na tom velmi podobně. Začnu klady- jedním z nich je nepochybně Pierre Brice v roli Vinnetoua, i když je v průběhu filmu značně pasivní, potom krásná ústřední hudba (ale je pravda, že některé melodie v jiných mayovkách jsou mnohem lepší) a celkem charismatický záporák- jsou sice mnohem lepší, ale proč by ne. Tím bohužel končí to dobré a začínají zápory. Především nudný scénář a předvídatelný děj je celkem tragédie- a to kniha byla tak fajn! Něco se pořádně začne dít až v polovině filmu a nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale pomalu se mi začalo stýskat i po tom hrozném Surehandovi (ten mi opravdu nesedí)- větší část filmu se totiž řešili jen přistěhovalci a to ani ne moc zajímavě a nebo jsme sledovali padouchy- to je moc fajn, ale trochu hlavních hrdinů by to taky chtělo. Ano- občas nám je režisér laskavě ukázal, jako že oni taky něco dělají, ale to mi moc nestačilo. (SPOILER) Ten muž, stojící na začátku uprostřed hořícího petrolejového dolu a vedoucí monolog byl také zajímavý- všichni utíkají a on mluví, ale co na tom- Petrolejový princ postával také poblíž.(KONEC SPOILERU) Zoufalství režiséra jsou i ty písničky, které zpívají osadníci (tady i v Míšence Apanači)- bože, koho tady zajímá, jak si někdo zpívá! A kdyby jen chvíli, ale takovou dobu! Jinak jsem jako mnoho dalších znechucená z postavy Old Wabble- i kdyby měl jiné jméno, tak je to hrozná vedlejší postava ale dát jí stejné jméno jako "Králi kovbojů" z knížky? Na závěr ještě musím dodat, že i když jsem zastánce českého dabingu, tak tohle byla hrůza- alespoň 2 dabéry (a to ještě s hodně výrazným hlasem) jsem slyšela v několika různorodých rolích (například Pavel Pípal mluvil náčelníka Mokašiho, jednoho z hlavních banditů i falešného průvodce a pár vedlejších postav). Ani nemluvím o tom, že například Terence Hill (v té době ještě Mario Girrotti) měl v českém znění moc starý hlas. ---------------------------------------------------------------------------------------------------Sečteno a podtrženo, jedna silnější hvězdička- je mi líto, ale rozdíl oproti jiným filmům z mé jinak milované série musí být vidět... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V jistém smyslu kontroverzní snímek o dalším dobrodružství Vinnetua a to z mnoha důvodů. Oproti knižní předloze tu chybí Old Shatterhand a Sam Hawkens a to z jediného důvodu. Oba představitelé byli vytíženi natáčením mayovek z Orientu. I dějově se z předlohou příběh velmi rozchází. Když se na něj podíváme jasněji, v mnohém vlastně připomíná dějovou linku slavného westernu ´Sedm statečných´. I zde se ochraňují vesničani, v tomto případě přistěhovalci. A jak jinak, hlavním ochráncem je samotný Vinnetou, který jim dokonce vyřizuje půdu. Není to podivné, když všechny indiánské kmeny své území naopak chránili co to dalo? Co by na to řekl slavný Sedící býk? Každopádně se jedná o indiánku velmi dobrodružnou s nemalými akčními scénami. Old Shatterhanda zastoupil Old Firehand a Sama Hawkense Old Wabble. V dalších rolích mimo jiné nechybí ani Mario Girotti, později známý jako Terence Hill. Celkově to pecka rozhodně není, ale za zkouknutí rozhodně stojí. Nemyslet však na knihu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Old Surehand (Stewart Granger), ktorý bol v tom čase už skúseným hollywoodským hercom, počas natáčania tohto filmu nazval Vinnetoua (Pierre Bricea) „neschopným hercom“. (westerns)
  • Hlavní padouši z obou snímků jsou inspirováni jedinou postavou z knihy. (Vojcl)
  • Z důvodu pracovního vytížení nedošlo k hostování Old Shatterhanda a Sama Hawkense, jak bylo zamýšleno. (hippyman)

Reklama

Reklama