Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

petero 

všechny recenze uživatele

Ako správny fanúšik a obdivovateľ Arnolda trápiaci sa s činkami v posilovni tomuto dokumentu dávam plné hodnotenie, pretože pre takých tento film je. Dozviete sa z neho aký je Arnie sebavedomý kliďas, ktorý si vždy veril a rád druhých podpichoval. Okrem neho sú tu predstavený aj ostatný skvelí kulturisti tej doby ako aj pravidlá súťaží Universe a Olympie ich priebeh a hlavne tréning dvoch najväčších súperov Arnolda a Loua Ferigna. Škoda že Frank Zane (ktorý trénoval sám bez dopomoci) na inej Olympii ako najviac vyrysovaný kulturista porazil všetky súťažiace korby sa tu mihne iba v jednom zábere na súťaži. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Arnold je ve světě akčního filmu stejný držák jako Jaromír Jágr na zaoceánském ledě. Oba ve svém oboru zaznamenali nejrůznější změny a tlaky, vyrovnali se s různými trendy i moderním „stylem hry“. A oba dodnes dokonale baví a fascinují své publikum. Arnold je osobnost. Má úsměvná gesta, vytříbený smysl pro humor, sebejisté vystupování, desítky rolí, za které by jiní herci zabíjeli. Ale před všemi těmi „I´ll be back“ nebo „Došla ti pára, Bennette?“ byl sakra důležitý díl Arnoldova života: sportovní, kulturistický, znovu sakra úspěšný. A tady je nám nabídnutý na zlatém podnose, vtipně, svižně, zajímavě, takže stačí sednout před televizi a sledovat chlapíky (samozřejmě zveličuji), kterak se obdivně prohlíží v zrcadle. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stačí vyslovit jméno Arnold... každého na světě napadne jediný muž. Arnold Schwarzenegger. Dokument George Butlera nám dává pohlédnout na největší kulturisty 70. let. Snímek začíná v baletním studiu, kde se Arnold a jeho tréninkový partner Franco Columbo učí správnému držení těla a pózingu pod vedením tanečnice Marianny Claire - výborný tah režiséra Butlera, scéna skvěle zabrala a další den se v novinách a časopisech Time, People a Neewsweek objevovaly fotografie a různé verze Arnolda v podobných pózách... poté se již rychle přenášíme do posilovny Joe Golda, kde dřou všichni tehdejší kulturističtí velikáni - Ken Waller, Mike Katz, Ed Corney, Robbie Robinson a především Arnold Schwarzenegger, který je bezesporu obdivován a uznáván všemi přítomnými. Arnold byl a dodnes je symbolem kulturistiky a nejen, že jeho fyzický vzhled budil výrazný respekt, ale Arnold byl velice silný i po stránce psychické, měl ohromné sebevědomí a často své soupeře udolal ještě před vstupem na pódium... ne však svaly či urážkami, ale svojí psychikou... psychologický boj je zde vůbec často zdokumentováván (Mike Katz hledající modré tričko ukryté Kenem Wallerem, Arnoldův rozhovor s Lou Ferrignem u snídaně)... Arnold neváhal použít svého umu i proti Frankovi - svému tréninkovému partneru a příteli (A:on je jako dítě a až půjdeme do té soutěže - Mr.Olympia 1975 - budu jako jeho táta, bude si ke mně chodit pro rady a já si nebudu dělat hlavu z toho, když mu poradím špatně..)... Arnold často pro pobavení všech svými žertíky zesměšnoval mladší cvičence, kteří si k němu chodili pro rady (v dokumentu scéna o "řvoucím kulturistovi")... zkrátka Arnold byl sebevědomý šprýmař s perfektní postavou. Tečka. Dokumentem se prolíná Arnoldova, Francova a Louova příprava na soutěž Mr.Olympia 1975 v Pretorii v Jihoafrické republice... kdo zvítězil?? Arnold "Rakouský dub" přeci! Dokument musí být pro zasvěcené neskutečným zážitkem, a protože jsem několik let také posiloval (lépe řečeno...byl jsem absolutní blázen do cvičení a o Arnoldovi jsem přečetl úplně všechno) hodnotím 5 hvězdami. Druhá tečka. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený dokument, který ukazuje Arnolda Schwarzeneggera ještě jako kulturistu. A ne ledajakého, ale zaměřuje se na jeho přípravu a následném obhájení již šestého titulu Mr. Olympia. To je božský Arnold. Opravdu, nikdo asi nepochopí, co je to za člověka, dokud neuvidí tento dokument. Všichni ho totiž známe jen jako nabušeného herce, který nakope nejednu prdel. A z toho hodně lidí usuzuje, že se v tom vyžívá a že kdyby neměl takové svaly, nic by nedokázal. Ale jaký byl předtím, než začal hrát? On toho dokázal dost a tento snímek je toho důkazem. Neskutečně dřel a co je hlavní, šel za svým snem i přes všechny překážky. A to si zaslouží obdiv. Už jenom jeho chování v tomto filmu, to, jak si věřil, jak byl legrační. A jen lidi, kteří nemají tyto vlastnosti můžou říct, že je Arnold člověk, který nic nedokázal. Podívejte se na Pumping Iron a uvidíte, co se náš terminátor zač a možná změníte názor. 4 a 1/2 hvězdy. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavný snímek o kulturistické subkultuře v 70. letech, kterému se daří prezentovat kulturistiku a její soutěžní svět důstojně. Přijde mi, že v té době kulturisti v soutěžní formě vypadali líp než dnešní šampioni a vůbec ne tak brutálně odvodnění a vyrýsovaní. Legrační je na dokumentu viditelná snaha nasměřovat aktéry do rolí rivalů a Arnolda do role zákeřného padoucha (což ho očividně bavilo), ale uměle vytvořené vyprávění dojem z filmu příliš nekazí (doporučuju se mrknout na dokument o vzniku Pumping Iron pro dodatečné pobavení). ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy míry z roku 1975 jsou následující. Výška 185 cm, váha 104 kg, paže 54 cm, hrudník 140 cm, pas 79 cm, stehna 71 cm a lýtka 50 cm. (maseer2)
  • Arnold Schwarzenegger během snídaně s rodinou Ferrignových říká, že Lou na soutěž moc myslí a s takovou ji nikdy nevyhraje. Měl pravdu, Lou Ferrigno Mr. Olympia nikdy nevyhrál. (Her0.89)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno