Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

teutates 

všechny recenze uživatele

Ukážka Arnieho predností - kupodivu neide o svaly, ale o Arnieho intelekt, ctižiadosť, humor... Arnold bol vždy pred svojími súpermi. Psychologicky a duševne vždy napred s jasnými cieľmi. Pozdvihol kulturistiku na vyšší stupeň a zapísal sa do dejín ako "number one". Príklad toho, že aj sny sa plnia a môžu sa stať skutočnosťou... Tento chlapík je a vždy bude najlepší kulturista na svete, považuje sa za zakladateľa modernej kulturistiky. Podmanil si ľudí vo svete kulturistiky, filmu a teraz dokonca aj politiky. Proste Arnie je téma samá o sebe. Pumping Iron je dokument zachýtávajúci "borca" v akcii, ktorý je ešte stále na scéne. KULT zvaný Arnold Schwarzenegger... 9/10 pekne som to napísal ako z reklamy na chocapic :D ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"I didn't want to just be a bodybuilding champion. I wanted to be the Best bodybuilder of all times..." V roce 1977 je kulturistika ve svých zlatých dobách a Arnold v nejlepší formě. Pumping Iron sleduje cestu tohoto jedinečného muže na vrchol. Je to jeho cesta za již 6tým titulem Mr. Olympia. Tento snímek pak jen dokazuje, že Arnold je jedinečný muž, který si šel svou cestou za svým snem. Film se nevěnuje pouze jemu, ale i ostatním vynikajícím kulturistům. Rozhodně to je velice motivující příběh, který dokáže nadchnout spoustu mužů i žen. Do hodnocení a komentáře připočítávám i bonusové videa, která jsou přiložena k 25. Výročí na dvd. Rozhodně doporučuju shlédnout. Pak vás už nepřekvapí Arnoldovo chování či některé řeči ve filmu. Arnold je nejlepší a Pumping Iron je příběh o tomto největším muži. "Tady se rozhoduje kdo je mistr a kdo ne... Když bariéru bolesti překonáte, dokážete to. Stanete se mistrem. Když ne, vykašlete se na to… A to je právě problém většiny lidí. Nemají odvahu jít. Jít do toho a prostě si říct, překonám to děj se co děj. Bolí to, ale nemám strach z toho, že v tělocvičně omdlím..." (100 %) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Do posilovny chodím, nějaké to železo taky občas zvednu, ale přesto nemám důvěru v naolejované týpky, kteří mají obvod bicepsu větší, než mám já obvod hrudníku. Respektuji je, to ano, ale co mi také jiného zbývá. Přiznám se, že dokument jako takový mne nijak zvlášť nebavil. Arnold se v něm ukázal jako pohodový Jidáš, který neváhá špatně poradit kamarádům, když z toho může mít výhodu. Sportovního ducha to zkrátka moc nemělo a celkově mi připadalo poměrně směšné celé to natřásání před publikem a napínání některých podivných svalíků, o jejichž existenci jsem dosud neměl tušení. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Přesto, že kulturistika je dnes definována úplně jinak, není bodybuilder, který by tuto bibli alespoň tucetkrát neviděl. A nejen pro ně je to nádherný dokument. Je nádherné vidět, jak moc úsilí stojí za úspěchem, jak malý rozdíl mezi vrcholem a druhým zapříčiní diametrálně odlišný osud. Problém zde budou mít jedinci, kteří vidí kulturisty jenom jako napíchané agresivní blbce (pravda, sypali, sypou, sypat budou). Ale to je každého věc, Lou 4ever ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavný snímek o kulturistické subkultuře v 70. letech, kterému se daří prezentovat kulturistiku a její soutěžní svět důstojně. Přijde mi, že v té době kulturisti v soutěžní formě vypadali líp než dnešní šampioni a vůbec ne tak brutálně odvodnění a vyrýsovaní. Legrační je na dokumentu viditelná snaha nasměřovat aktéry do rolí rivalů a Arnolda do role zákeřného padoucha (což ho očividně bavilo), ale uměle vytvořené vyprávění dojem z filmu příliš nekazí (doporučuju se mrknout na dokument o vzniku Pumping Iron pro dodatečné pobavení). ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Můžeme si všimnout, že v době natáčení tohoto dokumentu ještě Arnold Schwarzenegger neprodělal kosmetické úpravy. V jeho pozdějších snímcích tak již nenajdeme mateřské znaménko na pravé straně dolní čelisti ani mezeru mezi dvěma předními zuby. (cheyene)
  • Arnold Schwarzenegger během snídaně s rodinou Ferrignových říká, že Lou na soutěž moc myslí a s takovou ji nikdy nevyhraje. Měl pravdu, Lou Ferrigno Mr. Olympia nikdy nevyhrál. (Her0.89)

Reklama

Reklama