Reklama

Reklama

Generation Iron

Trailer 1

Obsahy(1)

Jedná se o dokumentární snímek z kulturistického světa, kde nahlédneme nejen do zákulisí kulturistických soutěží, ale i do běžného života několika borců. Film je situovám a určen pro širší spektrum publika. Zjistíme tak co pojem "kulturista" všechno obnáší. (Expertt)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (85)

Marze 

všechny recenze uživatele

Význam dokumentu pro mě byl osvětový, protože i když do fitka chodím (z jiných důvodů než růst svalů), nic o této komunitě nevím. Místo mainstreamového sportu se z něho stal sport kultovní. Jak se říká v dokumentu, většina lidí by na představení bodybuilderů nešla ani se vstupenkami zdarma a v publiku jsou většinou diváci, kteří někoho ze soutěžících znají. Ale ceny za vítezství v soutěžích narostly na sto tisíc, i půl milionu dolarů. A v závěru promluví i velký Arnold. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Generation Iron (2013) se zaměřuje na adepty (Phil Heath, Kai Greene, Branch Warren, Dennis Wolf, Ben Pakulski, Hidetada Yamagishi a Roelly Winklaar), kteří mohou získat sošku Sandowa a titul Mr. Olympia 2012. Victor Martinez zde má také poměrně dost prostoru, ale proti ostatním je znevýhodněn šestiměsíčním tréninkovým skluzem. Mickey Rourke se v dokumentu neobjeví, ale diváci ho uslyší jako vypravěče. Jako speciální hosté vystoupí: Jay Cutler, Ronnie Coleman, Lou Ferrigno a Arnold Schwarzenegger. Nemůže chybět Mike Katz, který stále nemůže najít své triko. Kai Greene rozhodně překvapil svým uměleckým nadáním. V porovnání s původním dokumentárním filmem Pumping Iron (1977) chybí nějaké to napětí a rivalita. Současná kulturistika (bodybuilding) by měla ubrat na objemu a více se zaměřit na estetiku, protože vypouklé břicho nevypadá u některých soutěžících vůbec hezky. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

pre mňa ako človeka, ktorý o tomto obore ľudského snaženia nevedel viac, než absolútne minimum získateľné z obálok muscle & fitness, bol tento dokument veľmi prínosný; zaujímavé, ako američania dokážu k domumentu pristúpiť z hľadiska napätia, výstavby, konfliktu a štruktúry podobne, ako k hranému: tento film má "main event", protagonistu, antagonistu, americký sen, from zero to hero schému, pátos, humor, rodinu a švarcenegra: úžasný koktejl ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý (dle hodnocení asi nejen pro příznivce posilování nebo kulturistiky), ale o profesionální kulturistice není, ukazuje jen přípravu na soutěž, a to především v posilovně a lehce škrtne o stravu. O tom dalším-steroidech, které jsou součástí i té "amatérské" kulturistiky, ani slovo, což je jako natočit dokument o Tomáši Rosickém a nezmínit ve dvou hodinách jediné jeho zranění. Kulturistika není sport, jako není sportem modeling. Sportovní aktivita, v tomto případě posilování, je prostředkem, samotné soutěžení sportem není. Dalšími prostředky k dosažení cíle-ideální postavy, jsou již zmíněné steroidy (užívané v mnohem větší míře než u jiných sportů) a přežírání se, které dává zabrat orgánům natolik, že o zdravém životním stylu nelze hovořit. Suma sumárum dokument ukazuje hlavně to hezké a ušlechtilé ze světa kulturistiky a někdo by mohl nabýt dojmu, že je to aktivita sice šílená, ale svým způsobem neškodná, což není pravda a dokument jako takový v tomto ohledu selhává. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Kulturistiku nesledujem, ale je to pre mňa do určitej miery fascinujúci šport. Predovšetkým po psychologickej stránke - na motiváciu kulturistov doťahovať svoje telo až do estetického extrému sa dá pozerať aj ako na úchylku, resp. veľmi exotickú formu márnivosti a narcizmu. Neodsudzujem to a minimálne mám rešpekt k evidentnému úsiliu, ktorý do svojej "profesie" títo páni vkladajú. Dokument je celkom podarený a odsýpa, pričom pre diváka je fajn, že jednotliví účastníci sú štylizovaní do určitých polôh - naturálny talent, poctivý makač, technologický freak á la Ivan Drago a osamelý outsider. Neviem nakoľko táto štylizácia nie je umelo vykonštruovaná, ale rozhodne dokumentu dodala šťavu. Je fajn, že sa tvorcovia obtreli aj o steroidy - pri tejto látke by bolo od veci pokúšať sa im vyhnúť. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Okrem mnohých miest po celých Spojených štátoch navštívili filmári aj sever Európy, konkrétne fínske mesto Lahti. (MikaelSVK)
  • Phil Heath se stal posledním vítězem Mr. Olympia, kterému osobně pogratuloval spoluzakladatel této soutěže a "otec kulturistiky" Joe Weider, jenž zemřel 23. března 2013 ve věku 93 let. (RadimX)
  • Generation Iron měl v USA premiéru 20. září 2013, tedy 9 dní před zahájením Olympia weekendu, který se koná od 26. září do 29. září 2013 a jehož součástí je soutěž Mr. Olympia. (RadimX)

Reklama

Reklama