Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Volná prezentace neuvěřitelných pozůstatků a záhad ze starých civilizací křížem krážem planetou, s náznaky všemožných zábavných šíleností typu návštěvníci z kosmu, atomový výbuch v Gomoře, elektrická Archa úmluvy, kamenní obři na vzdálených ostrovech, neskutečná stavební síla tisíce let před Kristem a několik dalších... Dokument je příjemně retro, úsměvný a ač sci-fi scénáře beru hodně s rezervou (baví mě je ale poslouchat), i tak vzbouzí obdiv k éře lidstva, které rádi vnímáme za zaostalé, přičemž ho následovala dlouhá doba temna, dodnes žasneme a nechápeme jeho výdobytky. A ve světě, kde dává všechno nudně smysl, máme díky němu skvělý neznámý :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Erichem von Dänikenem jsem byl obeznámen již před zhlédnutím tohoto dokumentu, neboť jsem si ušima přečetl audioknihu Šok z bohů. Tento dokument pro mě byl tedy spíše takovým malým opáčkem a drobným rozšířením. Zpracování je samozřejmě úměrné době vzniku, nicméně zajímavé úvahy a šílené souvislosti jsou k vidění na každém rohu. Dokument se zaobírá velice pravděpodobnou myšlenkou, že naše zaostalé obyvatelstvo bylo v historii již nesčetněkrát navštíveno vyspělejšími kamarády z Vesmíru. Této myšlence nasvědčuje výrazně více důkazů a pozůstatků, než by nasvědčovalo antitezi. S úplně celým obsahem nesouhlasím, nicméně je k vidění opravdu mnoho úvah, které jsou hodny minimálně prudkého zamyšlení. Ať už je řeč o původu prapodivných maleb na zdech různých budov, chrámů a jeskyní, nebo o alternativní výklad Bible. Postupem času mi stále více souvislostí do sebe parádně zapadá. Slabší 4 kousky. ()

Reklama

djfun 

všechny recenze uživatele

Tohle není dokumentární film, to je POSELSTVÍ! Pro ty, kteří se sebestředně nedomnívají, že jsme "tu" sami, je tohle (a kniha o to víc) povinnost!:) PS: Däniken byl vždy větší částí "odborné" veřejnosti považován a vydáván za blázna a mystifikátora, jeho teorie totiž nezapadají do jejich "zavedených" škatulek...když se ohlédneme do historie, takový lidé mívají pravdu, ale docení je a plně uznají až další generace... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film se natáčel cca pět měsíců. Vidíme zde záhady egyptských pyramid, nebo Velikonočních ostrovů, které jsou součástí Chile. Jsou zde záběry mexické džungle, nebo Sahary, ale třeba i biblických krajin. Nelze upřít, že záhady čím jsou tajuplnější, mají své zvláštní půvaby a skoro v každém, kdo občas mysl svou ponoří do jejich hlubin, vzbuzují hodně představ a různých pocitů. Obzvlášť když podivný host sestoupí z nekonečných výšin na zem. Oficiální vědy považují Ericha von Dänikena částečně za šarlatána ba dokonce podvodníka. Já to vidím maličko jinak. Podle mého je pouze průvodcem, těm, kdo chce být pouze poutníkem hypotetických řešení všelijakých záhad. V zásadě všechny jeho teorie jsou jenom pouze domněnky možných variant a souvislosti, které jsou z valné části vlastně nepodložené žádným vědeckým faktem či odborným archeologickým vzděláním a proto se považují u vědecké veřejnosti za neseriózní. Nedá mi to, abych nezmínil aspoň jednu zajímavě možná vyřešenou teorii záhadu Velikonočních ostrovů kamenných obřích soch moai, o kterých Däniken ve své knize píše. Český inženýr Pavel Pavel jako člen expedice legendárního norského cestovatele a etnografa Thora Heyerdahla, dokázal rozpohybovat sochy za pomocí jednoduchých nástrojů a geniálního nápadu i na větší vzdálenost. Snad tam chybí jen odpověď, proč sochy moai vlastně vznikly? Kdo má rád jen ověřitelná fakta, pro toho film nebude přínosem ani zábavou, ale kdo má touhu a vlastní představivost záhady bádat, toho film uspokojí. Když někdo napíše či vytvoří něco neobvyklého, co nezapadá běžně do schémat vědy poznání, je považován mnohdy za cvoka. A netřeba dodávat, že občas v mém nazíraném pohledu již ne malého kluka, je stále nutkání přemýšlet o existenci dávných nebo dokonce mimozemských civilizací, které jsou tak nějak pro mě nevšední. Vlastně za to vděčím autoru Ludvíku Součkovi, který mne přivedl k zálibě této literatury. Ostatně, když si přečtu Součka nebo Dänikena, tak se opět stávám tím malým klukem a mohu napsat, že rád. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zmatený a lehce povrchní dokumentární film o slavné knize Ericha von Dänikena mě moc neoslovil. Vůbec nereflektuje vnitřní soudržnost knihy, naopak vrší jednu zajímavost na druhou, bez ladu a skladu. Aniž bych chtěl rozhodovat jestli má pan spisovatel ve svých teoriích pravdu, pokud bych měl soudit jen podle argumentů předložených ve snímku, tak bych jeho představy okamžitě odmítl. A to přesto že vydedukoval konkrétní rok kdy se ona bájná návštěva mimozemských bohů odehrála. Přesný den neuvedl, ale stejně, je to pašák. Malé plus dávám za zajímavou hudbu, která mi, možná i díky osobě pana režiséra, připomněla Vinetoua. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama