Reklama

Reklama

Křižáci

(seriál)
  • Velká Británie The Crusades
Velká Británie, 2012, 3x48 min

Obsahy(1)

Koncem listopadu 1095 pronesl papež Urban II. řeč, která změnila dějiny Evropy. Jeho projev přímo strhl dav shromážděný ve francouzském městě Clermont, a v následujících měsících se jeho poselství rychle šířilo západní civilizací: nadešla éra křižáckých výprav. Papež vyhlásil novou svatou válku islámu... s cílem ovládnout nejposvátnější místo křesťanského světa: svaté město Jeruzalém. Urbanovo volání do zbraně rozdmýchalo zápas, který měl zuřit po dvě století, a který jitří fantazii a dodnes vyvolává vášnivé debaty. Příběh o křižáckých výpravách je prodchnutý náboženským fanatizmem a nepopsatelnými násilnostmi. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá časť naozaj obstojí, ale zvyšok je rozhlasová hra a tak to treba brať a tak to treba aj počúvať, pretože vizuálny dojem je veľmi rozpačitý. Neviem koho napadlo namiesto permanentných ilustračných záberov zo starobylých miest, listín, malieb tam ešte dodávať zábery na súčasný svet, súčasné mestá, chlapov hrajúcich na koni polo, ľudí, ktorí si perú háby v rieke, veď to nie je že päsť na oko, to je už rovno celý buldozer do buľvy. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

1. dil ("Svatá" válka): Opravdu dobre se to posloucha. Je to az dobrodruzny pribeh o krutosti a motivech 1. Krizove vypravy, kdy je nam obraz tehdejsich udalosti predkladan ctenim dobovych dopisu ci kronik. Audio tedy super. Vizuelne to sice neurazi, ale pravda je, ze je to dokument, ktery staci vpodstate poslouchat. Zabery na sochy a iluminace z knih nebo reliefy v dnesni dobe nikoho neohromi a nejake grafiky nebo rekonstrukce bitev by se hodily. Pravda je, ze vylozene presnych faktu o techto udalostech asi moc neni, tak zvolili tenhle pristup, ale zas kdyz ukazuji ty kroniky, z kterych cerpaji, takove stredoveke obri bichle, rikam si ze tam snad neco najit mohli a ozvlastnit ten suchy vyklad. Misto toho jen mluvene slovo doplnili o zabery soucasneho Jeruzalema a Syrie. Navic popis vypravy je podrobnejsi az od Konstantinopole dal. Ale aspon to nezacne nudit. ()

Reklama

Lottr 

všechny recenze uživatele

Pro mě tématicky velice zajímavý dokument o křižáckých válkách. Jen to provedení trošku pokulhává. Je škoda, že když se tam vypráví o křižáckém taženích, jsou tam záběry na současný, moderní Egypt a Káhiru. Možná to mohlo být doprovázené dobovými malbami, nebo z toho udělat částečně hraný dokument. Nevím ,ale dost mi to kazilo celkový dojem. Ale naštěstí mám dobrou představivost, tak jsem se s tím vypořádal po svém, vnímal jsem jen mluvené slovo a obraz si už k tomu dotvořil sám :) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama