Reklama

Reklama

Zemři a živ budeš

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Válečný
Československo, 1989, 18 min

Obsahy(1)

Střihový dokument režiséra Maxmiliána Petříka Zemři a živ budeš je stejně jako řada jeho předchozích snímků (mezi něž patří např. vynikající Panychida za 20 miliónů, 1975), věnován II. světové válce. Tentokrát však jde o dílo, v němž se diváci seznámí s některými záběry, použitými pro dokumentární film vůbec poprvé. Snímek je věnován československému zahraničnímu odboji na východní i západní frontě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Československé vojenské jednotky, ktorí sa počas 2. svetovej vojny sformovali na území Poľska, Francúzska, Stredného východu, Veľkej Británie a Sovietskeho zväzu predstavovali iba nepatrnú časť miliónových armád protifašistickej koalície. Dokument v niekoľkých minútach obsiahol celý zahraničný vojenský odboj : - "Východný" pozostával z 1. Česko-slovenského armádneho zboru a z 1. Česko-slovenskej zmiešanej leteckej divízie. – "Západný" z Leteckého krídla, ktoré malo 310.,312. a 313 Česko-slovenské stíhacie perute RAF a z 311. Československej bombardovacej perute RAF. Z peších 11. Česko-slovenský peší prápor – Východný (zrušený 5.1942), z 1. Československej zmiešanej brigády neskôr premenovanej na Česko-slovenskú samostatnú obrnenú brigádu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Dokument geniální už tím, že v patnácti minutách dokáže shrnout bouřlivé šestileté dění na západní i východní frontě. To mi připomíná kolegu, který absolvoval kurz rychločtení a pak se chlubil, že přečetl Vojnu a mír během 20 minut. "A o čem to bylo?" "O Rusku". ()

Reklama

Reklama