Reklama

Reklama

Big Business

  • Slovensko Predavači stromčekov alebo Veselé Vianoce!
Krátkometrážní / Komedie / Rodinný
USA, 1929, 20 min

Obsahy(1)

Koho z nich to vlastně napadlo, dům od domu prodávat vánoční stromky? Jedno je jisté, v kalifornských ulicích osázených palmami Laurel a Hardy se svým obchodním artiklem díru do světa rozhodně neudělají. Setkání s poněkud přecitlivělým majitelem domu ústí v sled vzájemných naschválů, pečlivě zaznamenávaných místním strážcem pořádku. (dopitak)

(více)

Recenze (24)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti osvědčenému dětinskému humoru když mě, tak já tobě.....Tohle bylo ale zahnaný do zbytečnýho nepravděpodobnýho extrému, čímž to ztratilo vtip. Alespoň ten závěr ve stylu "Kdo si začal?" to trochu zachránil a odlehčil do polohy sváru malých dětí. Leč většina stopáže předtím byla zklamáním. Dívat se po většinu času, jak někdo něco bezdůvodně demoluje, pro mě není uspokojivou náplní filmu dnešního, ani toho točeného před 82 lety. 38% ()

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Velké štěstí, že Laurel a Hardy nedisponují těžšími zbraněmi než rýči a sekarami, protože tahle jejich demoliční aktivita zaváněla vypuknutím třetí světové. Jeden z nejznámějších příběhu povedené dvojce a taky jeden z posledních z němé éry, což je trochu škoda, protože právě zvuková stopa by dodala celé epizodě tu správnou atmosféru. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Voči humoru Laurela a Hardyho mám mierne kritický postoj, ale Predavači stromčekov ma kedykoľvek dostanú. To dávkované a eskalované ničenie dosahuje takmer dokonalosti. A James Finlayson bol tejto dvojici dôstojným protivníkom.Ak to porovnám napr. s Pochodom drevených panáčikov, ktorý som videl naposledy, tak je to naozaj "nebe a dudy". ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Ti tomu zase dali! Prodávat vánoční stromy v Kalifornii je sám od sebe šílený nápad, ale k čemu to dovedli, to bylo ještě něco více než jen šílené. Ono je něco naprosto neodolatelného v jejich projevu. Je úplně jedno jakou pitominu zrovna vyvádějí, mě prostě ty jejich obličeje nutí ke smíchu. Zvlášť když se oni dva spolčí proti nějakému chudákovi, který se v podstatě omylem stane terčem jejich naschválů, a oni pokaždé když mu provedou nějakou zlotřilost na sebe hodí pyšný, spokojený výraz. To zbožňuju. Tady se je opravdu na co dívat, demolice která nastane po obchodní neshodě, je pravým skvostem starých grotesek. Paráda. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Snímek se dostal do výběru ´National Film Registry´ na uchování filmů významných pro americké filmové dědictví. Příběh je komedie i drama v jednom. Je to také výstižný příklad filmů Stana Laurela a Olivera Hardyho. Ze začátku idylka, předsevzetí pro lepší budoucnost. S postupem času, jako by jim méně a méně záleželo na okolnostech. Jsou zaujeti tím, co dělají, a všechny překážky musí jít stranou.Přežijou jenom lidé, věci kolem jsou na odpis. Vidí jenom svoji spravedlnost, v rámci které všechno dělali, a proto jsou samozřejmě nevinní. Hardy přídá pár svých zahanbených pohledů a Laurel se rozpláče. No, co říct – odpuštěno. Ale nejsou to filmy pro lidi, kteří nesnesou pohled na rozbitý hrníček. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Tato dnes již legendární groteska je považována za kulturně významnou, a proto v roce 1992 vstoupila do Národního filmového registru Spojených států (United States National Film Registry), který se nachází v Knihovně Kongresu. Tento registr sdružuje kulturně, historicky nebo esteticky významné filmy, které kdy na území Spojených států vznikly. (Komiks)
  • Producent Hal Roach zakoupil dům od pracovníka ve studiu, aby ho ve filmu mohli dostatečně a s klidem zdemolovat. (Komiks)

Reklama

Reklama