Reklama

Reklama

Galavant

(seriál)
Trailer
USA, (2015–2016), 6 h 26 min (Minutáž: 21–22 min)

Tvůrci:

Dan Fogelman

Hrají:

Joshua Sasse, Timothy Omundson, Vinnie Jones, Karen David, Luke Youngblood, Mallory Jansen, Julian Seager, Sophie McShera, Hugh Bonneville, John Stamos (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Tam kde většina pohádek končí, tahle teprve začíná. Hrdinný rek Galavant, slovutný to chrabrý rytíř, bojuje o srdce své vyvolené, která na piedestalu zájmu cloumá jak s city všemi opěvovaného Galavanta, tak i zlého krále Richarda. (geklon)

Videa (7)

Trailer

Recenze (82)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě to už od traileru (to jsem ještě nevěděl, jestli v dobrém, nebo ne), ale nehorázně jsem se na to těšil. A teď je jasné, co je Galavant zač - podle mě jasný kandidát na hit sezóny, protože něco takového se nevidí a je to taková bejkárna, až je to dokonalý --- vůbec to nepůsobí americky, hlavně co se týče prostředí, to jsou samý louky a zříceníny a to je hrozně fajn. Naprosto parádní songy, které jsou součástí příběhu a posouvají ho dál (hlavně ta hned první byla výborná), herci zpívají výborně, postavy jsou jasně dané a úžasně napsané... Galavant je sice vynikající, ale celý seriál táhne geniálně zahraný hlavní záporák, tedy král. Lepší postavu jsem už dlouho nikde neviděl. A musím zmínit i parádního Johna Stamose v epizodní roli... Je to nehorázně vtipné, vůbec ne trapné, tak hloupé, až je to geniální, bravurní parodie a nejvtipnější záležitost za hodně dlouhou dobu srovnatelná s Teorií. Doufám, že tohle mi prodlouží na další sezónu, neboť se obávám, že osm dílů bude velice, velice málo, neboť postav jako je kuchtík, či ten silák, těch je v seriálech opravdu požehnaně málo. Myslím, že po dalších dvou dílech, se do toho seriálu zamiluju, neboť jsem takhle blizoučko. Už dodám jen jedno: Bomba. Všechno, co jsem chtěl říct jsem (snad) řekl, a pokud ne, tak to tady v komentářích určitě někde najdete, jelikož pozitivních ohlasů je dost, a bodejť by ne, když je to taková strašná pecka. Nejvíc originální věc, kterou jsem viděl, aneb jak z chabé zhovadilé látky udělat nezapomenutelnou záležitost. Po svou dílech 90%, čistě jen jako rezerva do budoucna. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Galavant je jeden z těch projektů, které mě dokázaly zaujmout od prvního traileru. Čekal jsem zábavná oddechovku u které nebudu muset přemýšlet a prostě si ji užiju a přesně to jsem dostal. Vše zabaleno do chytlavých melodií a vtipných písniček. Parodie a zpěv u mě boduje. Postavy skvělé, exceluje hlavně král Richard (Timothy Omundson), ale baví i Gareth (Vinnie Jones) a samotný Galavant (Joshua Sasse). Rytířský souboj ze druhého dílu je opravdu skvělý a připomněl mi Příběh rytíře. Nevím jestli se dočkáme druhé řady, závěr série po tom přímo volá, ale tvůrci to velmi povedeně zabalili do poslední písničky, takže uvidíme... *** Zatímco první série přinesla svěží závan do světa seriálových komedií, tak od druhé se vlastně čekalo hlavně to, že přijde s něčím dalším, novým a neokoukaným. A to byl opravdu těžký úkol. I já musím přiznat, že prvních pár dílů mi přišlo utahaných a říkal jsem si, že už to není úplně ono. To všechno se však změnilo v okamžiku, kdy Richard vymění cenný drahokam za Tada Coopera. V tu chvíli bys ten správný Galavant zpět a vykouzlil mnohokrát úsměv až do opravdu pěkného a povedeného finále. Tentokrát však už pochybuji, že by Galavant opět přežil. Nemůžu si pomoct, ale první série byla lepší a měla chytlavější songy. ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ať už se budu snažit sebevíc, myslím, že větší poklonu než tu, že mi Galavant v některých ohledech připomíná Černou zmiji (a místy taky Princeznu nevěstu), asi vyseknout nedokážu. Seriálu se daří dokonale naplňovat žánrová klišé tradičních pohádkových příběhů, aby je nakonec s úsměvem na tváři shodil a ještě si na jejich ostatcích s chutí zatančil a zazpíval. Ano, muzikálová čísla představují nedílnou součást Galavanta a parodická nátura jednotlivých výstupů (například vypravěčova závěrečná reflexe sledovanosti, na níž bude záviset vznik druhé série či hádky o to, která z postav bude mít hlavní sólo či završí píseň velkým finišem a stane tak ve středu zájmu kamer jsou vysloveně k popukání) z nich dělá jeden z nejzábavnějších prvků seriálu. Bohužel se obávám, že místy raketové tempo textů výrazně znesnadní výrobu titulů/dabingu a autor bude muset slovní přestřelky včetně vtipů chtě nechtě výrazně osekat, aby lidi stačili číst/se překlad trefoval postavám do pusy, což se dle mého negativně projeví v diváckém přijetí. Pochvalu si kromě písniček zaslouží typově přesní herci, kteří se buď vymaňují ze stereotypních škatulek (černošský panoš, rasově těžko zařaditelná valencijská princezna), nebo do nich svým vzhledem naopak zapadají, ovšem scénář tyto okamžitě bortí či rovnou převrací naruby, když jednotlivým charakterům připisuje jiné vlastnosti, než bývá obvyklé (krásná a naivní dáma v nesnázích alias princezna je manipulativní mrcha, její zachránce, pohledný „princ“ opilecký sedlák a tyranský král vládnoucí pevnou rukou zase neschopný romantický naiva). Jediné co lze vyčítat respektive na to upozornit je místy výrazně „punková“ výprava, která působí lacině, scény jsou většinou zaplněny dekoracemi velmi řídce, ale vzhledem k nátuře díla není dost dobře možné tento „nedostatek“ kritizovat, neboť - ačkoli je více než zřejmé, že výroba Galavanta nepatřila k nejnákladnějším - autoři se můžou velmi snadno ohradit, že ona lacinost představuje další z parodických prvků, jenž má za cíl zesměšnit na pohled okázalé, do nejmenšího detailu propracované a tím pádem neuvěřitelně sterilní a nerealisticky působící prostředí z klasických pohádek odehrávajících se ve špinavé době středověku. 85% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Hravá a roztomilá parodie na hrdinské příběhy, od sklepa až po půdu narvaná chytlavými melodiemi a všeljakými dvojsmysly a slovními hříčkami. Že příběhově se nejedná o žádnou extratřídu je jedno, moje srdce plesá nad ujetým humorem, hvězdným obsazením cameí (staví se třeba John Stamos nebo Hugh Bonneville) i zpívanými recapy. První série silnější 3, druhá je lepší, vtipnější a sebeuvědomělejší, je-li to (hmm, jelito) vůbec možné, 4* ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Parodie na pohádková klišé je o to hodnotnější, že vznikla pod záštitou Disneyovského impéria (stanice ABC). A že si nebere zrovna servítky – hlavní postava je arogantní povaleč s vysokým egem a hrubiánskými manýry, který pořád chlastá a několikrát „sexuje“ hned během úvodního songu. Jeho životní láska není žádnou obětí, ale ctižádostivá zlatokopka, která postrádá svědomí a sebereflexi. Zlodušský král je ve skutečnosti šikanovanou obětí, která jen tak mimochodem vyvraždila téměř celé své království... Ale vše je do určitých mezí korektní, tedy spíše je vše korektní až do absurdních rozměrů – sprostá slova jsou komicky vypípána (včetně rozmazání úst!), Galavantovi společníci jsou etnického původu – navíc jeho černý panoš je adoptovaný bílými židovskými rodiči... Písničky jsou originální – aneb takové texty v klasických pohádkách opravdu neuslyšíte (navzdory tomu, že songy měl na starost právě autor některých Disneyovských klasik) a vyplatí se jim věnovat plnou pozornost. Další perlou jsou nečekaná camea: Hugh Boneville, Ricky Gervais, Al Yankovic a Anthony S. Head jsou třešničkou na dortu. A co se týče hlavních postav: ty si prostě nejde nezamilovat.... Ať už se Galavant dočká jen jedné série (na konci se vtipně zpívalo o budoucím osudu seriálu), dozajista z toho bude kult. ()

Galerie (509)

Zajímavosti (7)

  • Ve 3. epizodě 1. série "Two Balls" je cedule "Sidneyland" (anagram slova Disneyland) napsaná stejným fontem jako skutečné logo společnosti. (Tom:))
  • Když v 10. epizodě 2. série "The One True King" chlapec nabízí, že napíše králi písničku, Gareth (Vinnie Jones) odsekne: "Shut up, Menken" ("Mlč, Menkene"). Alan Manken je hudební skladatel, který je známý spoluprací s Waltem Disneyem a napsal i hudbu ke Galavantovi. (Tom:))
  • V 7. epizodě 2. série "Love and Death", když se Roberta (Clare Foster) pokouší vyznat Richardovi (Timothy Omundson) lásku, říká: "Jsem jen holka, která stojí před klukem vedle mrtvoly a žádá ho aby ji měl rád." Původně velmi podobná věta ("Ale taky jsem jenom holka, která stojí před klukem a žádá ho, aby ji miloval.") zazněla z úst Julie Roberts ve filmu Notting Hill (1999). (Tom:))

Reklama

Reklama