Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že mě tento film bude bavit, ale opak byl pravdou. Knoflíková válka o dvou skupinkách kluků, kteří proti sobě válčí všemi možnými způsoby je mezi válkami opravdovou vyjímkou. Neteče tu krev, to ani náhodou. V těto válce tím nejcennějším pokladem jsou vaše šle a knoflíky jak napovídá název. Film jsem viděl s vynikajícím českým dubbingem a asi jako každý nemůžu zapomenout na tu pověstnou větu - Kdyby sem to býval věděl, tak by sem sem býval nechodil. Velice milý snímek pro všechny věkové kategorie. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Keby som to bol vedel, tak by som sem nechodil."     Tešil som sa na toto staršie dielo režiséra výborných filmov Oteckova sláva (1990) a Mamičkin zámok (1990), lenže vzhľadom na veľmi štedré hodnotenie na ČSFD (85%, 360. miesto) neboli moje očakávania naplnené. Je to hlavne príliš detské, bez nejakej významnej pridanej hodnoty (ktovie, ako by som to vnímal, keby som to videl ako dieťa). Tie chlapčenské vojny ma jednoducho príliš nebavili, a to je na nich postavený takmer celý film. Ani herecké výkony detských hercov nie sú žiadna sláva, predstaviteľ hlavnej role vodcu bandy Lebraca je dokonca vyslovene drevený. Nájde sa ale aj pár svetlých výnimiek, ako je napríklad celkom zlatý predstaviteľ malého Gibusa (10-ročný Martin Lartigue). Je to inak celkom milé dielko, istý pôvab mu nemôžem uprieť, ale to hodnotenie na ČSFD vnímam ako dosť premrštené (pre porovnanie, hodnotenie na IMDb je výrazne nižšie (7,4)). Chápem to tak, že u mnohých používateľov silne zaúradovala nostalgia, a tak si nevšímajú, ako toto dielo zostarlo.     "To by sa malo zapiť. Poďte sem, je tu dosť pre všetkých." ()

Reklama

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Nepřečetl jsem si dopředu, o čem film je ani o žánru. A tak když se objevil poprvé nůž v chlapeckých rukou, trošku mě zamrazilo. A pak už jsem se nechal unášet na vlnách sentimentu, neposkvrněného dětského světa plného čestnosti a dobrodružství ala Foglar, kde není místo pro podrazy (a když už, tak jsou náležitě potrestáni). Pevné místo zde mají nesmlouvaví a tvrdí otcové dětských hrdinů. Jenže jejich výprava za hledáním Lebraca probíhá a skončí tak, jak říká životní moudro: "muži nikdy nepřestanou býti dětmi". ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film velmi důrazně hraje na sociální notu a druhá půle už není tak vtipná, jak jsem si to pamatoval z dětství :-) Což ovšem neznamená, že by kvalita upadala, naopak... Černobílý materiál sluší a celé to končí polo- šťastně i realisticky... A o větě KDYBY SEM TO BYL VĚDĚL, TAK BYSEM SEM NECHODIL je asi zbytečné se zmiňovat :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý mi nesadol. Knoflíková vojna je natočená s veľkým citom pre všetko, čo obsahuje. Detské charaktery, dospeláci, chovajúci sa ako deti, strach z internátu: odtrhnutia od domova, zrada spoločenstva, rošťáctvo. Má to v sebe ľahkosť a závažnosť výpovede zároveň. Ale nemám na film spomienky z detstva, čo je myslím dôvod, prečo film toľko ľudí miluje. Ani som nečítal knihu. Takže cítim, že som videl klasiku, ale necítim s ňou spriaznenosť. Teším sa však, keď si niekedy v budúcnosti pozriem znova film s vlastným dieťaťom vo veku hlavných hrdinov. 70%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)
  • Postava Petita Gibuse (Martin Lartigue) se tak proslavila v Japonsku, že po něm pojmenovali značku čokolády. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama