Reklama

Reklama

Nesmíš plakat

(TV film)
Československo, 1990, 48 min

Obsahy(1)

Působivý dokumentární film Dagmar Průchové o matkách nezletilých i ještě nenarozených dětí, které neunikly inscenovaným procesům po únoru 1948. V dokumentárním snímku Nesmíš plakat se Dagmar Průchová zabývala životními osudy několika žen, jejichž mateřství poznamenaly vykonstruované procesy a následné dlouhodobé věznění. Kromě psychického a tělesného týrání zažily navíc trýznivý pocit nuceného odloučení od vlastního dítěte. Výpovědi žen režisérka proložila kontrastem archivních snímků o „šťastném životě dětí a pracujících", které byly příliš vzdáleny skutečnosti, v nichž se bez výčitek svědomí ničily životy mnoha rodin. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

argus123 

všechny recenze uživatele

Tento film povinne premietať na každej strednej škole a na vysokých školách tuplovane ! Ako niekto môže ešte stále dnes veriť marxizmu a komunizmu ? Choré. Najdesivejšie na tom je to že tí "vyšetrovatelia", prokurátorí, sudcovia a bachari neboli nikdy potrestaný. Nebol žiadny Norimberg s komunistami, tak ako bol s nacistami. Z toho ide des, že sa im to tak lahko prepieklo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NESMÍŠ UKÁZAT SLABOST, NESMÍŠ PLAKAT!…“  Výpovědi žen, odsouzených za vlastizradu, protkáný budovatelskými úryvky z dobových týdeníků. Hnus velebnosti! Ale… dokument mně posloužil jen jako doplněk ke knize „U severní zdi“ a ta byla vážení přátelé drsnější. Kurevsky drsnější! Tohle je takový umírněný… spíš ještě takovej socialistickej dokument (a to se nechcu nikoho dotknout!). Jen jsem o tom prostě četl a beletristicky to bylo podáno lépe. Toť vše. /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Autorka dokumentu Dagmar Průchová, byla ve 12ti letech se svojí matkou také zatčena. Ta pomáhala stíhaným rodinám dostat se přes hranice. 2.) Údajně film běžel v televizi jen jednou (do roku 2020) a to těsně před prvními porevolučními volbami. To se tehdy moc nelíbilo KSČ. Teď jde zhlédnout na youtube a na ivysílání. /// ()

Reklama

Milwa 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem náhodou zapnula televizi. Silná syrová výpověď obětí zvůle lidu. Doufám, že ty zrůdy co za to mohly shoří v pekle! Obdivuji víru, lásku a nezdolného ducha těchto žen. Jsou to české hrdinky 20. století! O zločinech nacismu běží na ČT2 každou chvíli nějaký dokument, tento jako jeden z mála řeší zločiny komunismu. Doufám, že takových dokumentů přibude!!! ()

olki 

všechny recenze uživatele

Až vám někdo bude povídat, že komunisti sou zlatý a jak za nich bylo dobře, plivněte mu za všechny ženy, o kterých pojednává tento jedinečný dokument, do jeho rudého ksichtu. Je dost smutné, že dokument má v roce 2018 asi tak 400x méně hodnocení, než např. své době poplatná Dovolená s Andělem - tedy film, který není ničím jiným než lživou iluzí o šťastném životě v socialistickém Československu. V době, ve které se tato agitka odehrávala, prožívaly ženy z dokumentu nejhorší roky svého života, který byl pečlivě skryt za zdmi bývalých cel smrti naproti pankrácké sekyrkárny... V absolutním oněmění tak posloucháte např. výpověď dámy, která se svého vyšetřovatele zeptala, jak je možné, že se takto chová Čech k Čechovi. Odpověď vyšetřovatele zněla: "Chováme se k vám takto pávě proto, že jsme Češi." Komentář je napsán v době, kdy vládu v této zemi sestavuje bývalý komunistický nomenklaturní kádr a StBácký udavač, a to mimo jiné s podporou komunistické strany. Věřte, že mezi takovými lidmi je mnoho těch, kteří by tento dokument zakázali v rámci první cenzurní vlny - přirozeně ve jménu "normalizace" vkusu obyčejného diváka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hrozné. Tato krutá tzv. tichá generace narozená okolo roku 1920 naštěstí už odešla. Nyní po fašismu a komunismu nastoupil vlivem globalizace kdy všichni na sebe na internetu vidí jak žijí další "ismus" multikulturalismus. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama