Reklama

Reklama

Putinovy "Děti 404"

(festivalový název)
  • Rusko Children 404 (více)

Obsahy(1)

Věty jako „táta tvrdí, že by vzal bouchačku a všechny homosexuály postřílel a ségra by je zavřela do blázince," jsou jen střípkem z anonymních výpovědí 55 teenagerů, kteří v rámci online projektu „Děti 404" virtuálně bojují proti vyhroceným homofobním náladám v ruské společnosti. Zdejší situace nebyla pro LGBTQ komunitu nikdy růžová, ale poté, co loni v červnu podepsal Vladimir Putin zákon proti LGBT propagandě „za účelem ochrany dětí a mládeže před informacemi potírajícími tradiční rodinné hodnoty" hrozící pokutami a vězením, se Rusko vrátilo do středověku. Většina náctiletých se setkává jen s ponížením a šikanou. Brutálně autentický dokument, ve kterém podávají své příběhy oni sami, by mohl být sci-fi filmem z temné budoucnosti, ale přitom je necenzurovanou zprávou ze současnosti, ne tak daleko od nás. (Mezipatra)

(více)

Recenze (17)

Lenchik 

všechny recenze uživatele

Po dokumente Děti ze stanice Leningradská, ktory som nedavno videla, dalsie nelichotive dielo o problemoch v ruskej spolocnosti. Dokument verne vystihuje negativny postoj v Rusku voci homosexualnej mensine, ktory sa po vydani zakona zakazujucom akukolvek propagandu LBGTQ vyrazne zhorsil. Tento zakon prakticky zlegitimizoval homofobne predsudky, co vyustuje k roznym verejnym slovnym, casto aj fyzickym utokom k predstavitelom tejto mensiny, s ktorymi sa oni stretavaju na dennej baze uz od zakladnej skoly. Dokonca vidime na priklade zakladatelky skupiny Deti 404, ktora sa venuje online pomoci obetiam sikany a homofobie, Leny Klimovej, ze straca zamestnanie kvoli svojej sexualnej orientacii. Drsna ruska realita. Okrem inych sa tu stretavame s pribehom mladeho chlapca, ktory sniva o emigracii do Kanady, napriek urazkam a ponizovaniu nestraca pozitivny pristup k zivotu, co je velmi sympaticke. Smutne momenty sa striedaju s usmevnymi, napriklad v muzeu pri komentovani Putinovho portretu:) Pri poslednom monologu Leny Klimovej divak ziskava dojem, ze vsetko sa vlastne casom prirodzenym vyvojom urcite na dobre obrati. Po filme v diskusii s reziserom dokumentu sa vsak dozvedame, ze Lenu caka sud a hrozi jej nemala pokuta. ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav. Byl jsem zvědavý, jak se tento dokument vyvine a co mi přinese. Odpověď byla, absolutně nic. Já a mé okolí lidí, které znám, zastáváme spíš takový postoj, že nás to ani moc nezajímá. Zastávej si orientaci jakou chceš. Mám to u prdele. Co mi tohle teda mělo dát? Poukázat na problematiku v Rusku a vůbec všude ve světě, kde tohle moc netolerují. Já to beru a chápu ale osobně z toho opravdu nic nemám. U nás to nezasahuje do žádné velké míry, že bychom po sobě plivali a házely výkaly, což tady v Ostravě sice děláme ale né kvůli toho, že je někdo homouš, nýbrž proto, že jsme prasata a při naších "pivních" víkendech tohle považujeme za ten největší relax. Jo, je to krásný. K čemu se chci dostat? Chápu, že se někde s homosexualitou bojuje a já dokonce chápu i proč. Má to své opodstatnění, i když by měl mít člověk naprostou svobodu. Jak říkám, oboje má něco do sebe. Celkové hodnocení, hodně dobré, i když jsem se místy usmíval nad vybranými stupidními záběry. ()

Reklama

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Já mám jedno kritérium. Čím menší míra tolerance, tím vyšší míra buranství, primitivnosti a vymatlanosti národa jako takového. Co dodat, je mi líto takových lidí, co musí žít v této pokřivené společnosti s nynějším kultem osobnosti bývalého „agenta“ KGB, a i přesto alepoň někteří z nich neztrácejí naději. A také jsou velmi pěkné recenze na ČSFD v čele s Diskem. Zde zatím tento snímek neprávem paběrkuje, hned bych mu dal palec nahoru ... 9877 ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude drsné. Ale bylo to spíš o té komunitě 404. A ta komunita 404 je vlastně fajn :) A ty coming outy… se mnohdy neliší od těch, co znám kolem sebe. U nás se mladí taky chtějí někdy zabít. Jestliže Rusko je první v počtu sebevražd mladistvých, ČR je buď první, nebo mezi prvními v EU. 25% těchto sebevražd je mezi muži motivováno heteronormativitou společnosti. Nebo potkám 19tiletého kluka ze Slovenska, co má na rukou popáleniny od sebepoškozování. Po dokumentu britské BBC "Lovecká sezóna" (Dispatches: Hunted) už "horší" film o Rusku vidět nemůžu. https://www.youtube.com/watch?v=K-dDd4dtOFM ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Šokující obraz současného Ruska. To je asi první, co se mi vybaví při pohledu na autentické příběhy zúčastněných protagonistů, hrstce odvážných, kteří dali prostřednictvím tohoto mimořádného projektu nahlédnout do svého nitra. Strach, stres a úzkost, kterou tito lidé musí denně prožívat je nepředstavitelnou zátěží lidského života, ocitajícího se vlivem uměle vyvolané nenávisti v přímém ohrožení. Film ve mě zanechává bolest, smutek, beznaděj, ale zároveň podněcuje víru v lepší časy. Anebo v zázraky. V případě Putinova Ruska by to byl skutečně zázrak. ()

Zajímavosti (3)

  • Justin Romanov sa skutočne presťahoval do Kanady a získal štatút utečenca. V súčasnosti je stále LGBT aktivistom. (Lenchik)
  • Zakladateľku skupiny Deti 404, Lenu Klimovu, čakal v Rusku súd a za porušovanie sporného zákona o propagácii LGBT jej hrozila nemalá pokuta. (Lenchik)

Reklama

Reklama