Reklama

Reklama

Ztracené královny Egypta

(TV film)
  • Velká Británie Egypt's Lost Queens
Velká Británie, 2014, 60 min

Obsahy(1)

Historička Joann Fletcher zkoumá dosud podceňovanou roli, kdy ženy vzaly do rukou chod státu a utváření každého aspektu života ve starověkém Egyptě. Málo známé je, že staří Egypťané se odlišovali od okolních národů jejich rovným přístupem k mužům a ženám, přičemž ženy se honosily titulem „faraóna" minimálně 18krát, a rovněž byly ženy doktorky, učitelky, premiérky a kněžky. Dokument se zaměřuje na ženy královny, jako faraonku Hatšepsut a královnu Nefertari, a také na ženy s vysokým postavením, např. Peseshat, jednu z prvních známých ženských lékařek. Joann představí tuto starověkou civilizaci jako jedinečnou ve své rovnosti mužů a žen. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Kdyby tímto poměrně zajímavým dokumentem diváky provázel někdo jiný než ona afektovaná, neustále se pitvořící ženština podivného zjevu, výsledný dojem by byl mnohem lepší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nechci vypadat nekulturně, ale dokumenty o Egyptu jsou jak přes kopírák. Střídají se záběry kobek s mumiemi a písku až na obzor. K tomu plastiky a mozaiky na zdech. I ta obloha je navěky nehybně modrá. Uspávací monotónnost.Tento dokument je alespoň ozvláštněn ženským tématem a závěrečným pohledem na dramatickou krajinu jezera. Průvodkyně dokumentem náhodou před třiceti lety mohla být krasavice. Jako krásná a chytrá Nefertari, manželka dominantního vychloubačného muže Ramese. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama