Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Nelítostný bandita terorizuje Divoký západ při pátrání po bývalém členovi svého gangu, který začal nový život v tichém městě, kde žijí jen ženy. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

T2 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál bol teda fakt niečo. Netflix vie niekedy neskutočne prekvapiť. Hneď od úvodu to má grády, je to dejovo prepracované, dravé, drsné, neľútostné, ma to výborné postavy a ani na chvíľu tu nemáme nejaké slabšie miesta a postupne nám flashbacky vysvetľujú čím si hlavne postavy prešli, proste bravúrne prapracované. Moc mi sedela aj technická stránka prevedenia, vizuálne poňatie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Westerny mám rád a vítám tedy každý nový počin, jenž vyvrací tvrzení, že tento žánr je již mrtvý a nemá čím zaujmout moderního diváka. Godless je zdařilou minisérií, v níž se to hemží zajímavými postavami. Pochválit musím i samotné zpracování, zejména kameru a hudbu, avšak herecké výkony jsou též na skvělé úrovni. Příběh je sám o sobě povedený, ovšem dle mého je jeho roztažení do sedmi epizod spíše méně šťastnou volbou. Celému seriálu chybí pravý spád, jenž jsem měl rád třeba na starším počinu Hell on Wheels či Hatfields & McCoys. Z toho důvodu tedy nemohu dát plné hodnocení, avšak i přesto jsem za každý podobný kousek vděčný. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Obrovské množství potenciálu, skvělých charakterů, hereckých výkonů, talentu před kamerou... a celé to vezme za své posledním dílem, kdy všechno dopadne tak nějak jinak, zvláštně, s nepřehledně/nesmyslně pojednanou přestřelkou... nevím jak to říct, ale nějak mě ten poslední díl sundal úplně špatným způsobem - pořád jsem si říkal jen "proč?, cože?, no to snad ne?"... Moc bych to chtěl doporučit, protože Roy Goode je od prvního dílu ten nejlepší hrdina, město plné žen je skvělá premisa, a Jeff Daniels je tady fakt parádní... ale mám pocit, že se ten seriál dostal někam, kam neměl... ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Asi lze těžko najít lepší westernovou jednohubku, než je tohle a je pravdou, že si mně seriál získal hned v prvních minutách, kdy začal postupně představovat různé postavy. A to co seriál umí na jedničku, sou ty příběhy, je tu jeden hlavní který propojí všechny postavy a svede je na jedno místo a pak je tu kupa menších příběhů, které sou postupně vyprávěny, ale hlavní příběh to nijak nenarušuje. Byť sem měl pocit, že jeden díl chybí, jelikož některé příběhy a věci, zůstali nevyřešeny a to je fakt škoda, protože takhle dobré postavy, ty se jen tak nevidí. A to jak na straně těch zlých, tak i těch hodných a však né že by kladné postavy, byli bez viny, každá postava tady má minimálně jednoho kostlivce ve skříni. Jeff Daniels co by hlavní záporák, taky neni vyloženě zlý, nelze mu tak upřít že v mnoha věcech má pravdu. Nicméně na seriálu mně pobavilo, jak se všichni upínají na velké vojáky, ještě větší muže od železnice a na statečné muže zákona, kteří mají zastavit Jeffa Danielse a jeho bandu, je tedy příhodné kdo všechno se tedy sjel do městečka La Belle, aby tam svedl závěrečný boj. Ale až na závěrečnou epizodu, je té akce málo, ale to ani nevadí, protože tenhle seriál má vynikající postavy, vynikající příběhy a perfektně napsané dialogy, takže sem se vůbec nenudil. Jasná pěti hvězda, jen škoda že některé věci zůstali otevřené. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Western is not dead. Never was, never will be. Na Godless bude zřejmě vzpomínáno jako na "neskutečně nádherně vypadající western s památihodnou finální přestřelkou". Což by byla škoda, protože tohle je od úvodní prologové scény po finální záběr absolutní esence všeho co dělá z westernu ze staré školy western ze staré školy; tedy čiré žánrové blaho z něhož musí každý fanoušek chtě nechtě slintat více než mimino, kterému se prorážejí zoubky. Srdcovka stavící na ambivalentních postavách, která ví že bez respektuhodného záporáka osudový western nevystavíš (ten zdejší je ryze mccarthyovský), která se ráda lyricky opájí scenériemi i hudbou, nebojí se zpomalit stejně jako přitvrdit dramatickou linku, nezapomíná na osobní vendetty, umí odlehčit dění i nechat postavy rochnit se v beznaději, blátě a prachu a přesto je nechat povstat z popela, je syrová i nekomprosminí, zvládá držet hubu stejně jako naopak vyhmátnout přesně ten moment, kdy lépe šáhnout po winchestrovce a rozpoutat peklo v Bohem zapomenuté osadě... Prostě pravověrná špinavá žánrovka, která staví na dobře prověřených základech, klišé a osvědčených archetypech. Jediným zádrhelem je, že ve finále ne všechny postavy dostanou adekvátní prostor s ohledem na to, kolik důrazu a času jim bylo věnováno. A tak některé vedlejší linie (resp. spíše postavy; především Logan, Truckee, babka a indián se psem) jsou utnuty náhle či vyzní poněkud do ztracena. Newesternové publikum Godless na pravou víru neobrátí, ale právě pro ty poctivé základy se diváctvo na westerny přísahající v posledních dekádách nedočkalo mnoha lepších filmů. Ano, filmů. Pravda, jde sice papírově o uzavřenou minisérii, ale tohle je regulérního film (výstavbou i výpravou) akorát na ploše bezmála osmi hodin. ()

Galerie (259)

Zajímavosti (3)

  • Námezdní pistolník Ed Logan vypadá (a to nejen obličejem, ale i oblečením a hlavně charakteristickým kloboukem s úzkou zaoblenou krempou) jako o cca 14 let starší verze námezdního pistolníka Butlera z westernového filmu Krajina Střelců (2003). Obě role ztvárnil herec Kim Coates, takže jde o zcela zjevný záměr tvůrců Godless a pocta staršímu westernu. (Sidarius)
  • Mnoho jmen odkazuje na slavné westernové nebo westernově laděné filmy a zároveň souvisí se scenáristou a režisérem snímku Scottem Frankem. Hlavní záporná postava se jmenuje Frank, tedy stejně, jako hlavní záporák v Tenkrát na Západě (1968), a je to také příjmení scenáristy a režiséra filmu. Hlavní kladná postava (ne bez poskvrnky) má příjmení Goode (což odkazuje na film Hodný, zlý a ošklivý, 1966) a hlavní námezdní pistolník těžařské společnosti má příjmení Logan, což je odkaz na westernově laděný komiksový film Logan (2017) (na jehož scénáři se Scott Frank podílel). (Sidarius)
  • Hlavní motiv minisérie není smyšlený. Scenárista a režisér filmu Scott Frank při pátrání v historii Nového Mexika našel několik případů, kdy se podobná tragédie ve zdejších důlních městečkách skutečně stala. Ta myšlenka města bez mužů ho nadchla natolik, že se rozhodl ji použít jako hlavní motiv pro svůj chystaný western. (Sidarius)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Idris Elba míří na Divoký západ

Idris Elba míří na Divoký západ

21.11.2019

Netflix zaznamenal na poli drsných westernů poměrně solidní úspěch se svojí minisérií Godless od Scotta Franka a nyní se tak chystá na druhé kolo. Tentokrát vsadí na film The Harder They Fall, v němž… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Mindhunter a Stranger Things pokračují

Mindhunter a Stranger Things pokračují

03.12.2017

I letos Netflix vytasil řadu povedených seriálů. GLOW, Godless nebo Punisher sesbírali spoustu chvály, a to samé potkalo i Fincherova Mindhuntera, jenž má definitivně potvrzenou druhou sérii. Tým… (více)

Reklama

Reklama