Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès a jeho další nezapomenutelný kousek. Vždy budu obdivovat tohoto chlapíka, kterak ve své době dokázal stvořit něco takového. Nádherný zážitek, který se jen těžko popisuje. Tohle se prostě musí vidět. Pěkné kulisy i srandovní choreografie + neuvěřitelná tvůrčí fantazie a um. Mám rád jeho kousky a nedám na ně dopustit. Milionkrát lepší než většina té novodobé krátkometrážní tvorby. Na tuto Cestu na Měsíc jen tak nezapomenu… ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jen o čtyři roky mladšími výtvory Jana Kříženeckého, tohle je absolutní mistrovský kousek (tím nechci nijak shazovat dílka Kříženeckého!!). Je pro mě téměř nepochopitelné, že před více než sto lety byl Méliès schopen vytvořit něco tak fungujícího a odvážného. Vždyť mně to místy (nejen díky kulisám) připomínalo Zemanovu Cestu do pravěku. Bravo!! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film byl insipirován dvěma romány své doby, a to tituly „Země na Měsíc“ od Julese Verna a „První lidé na Měsíci“ od H. G. Wellse. (Mr.Ocek)
  • Záběr z filmu je použit ve klipu "Man on the Moon" od R.E.M. (contrastic)
  • Film napsal i režíroval Georges Mélies s pomocí svého bratra Gastona. (contrastic)

Reklama

Reklama