Reklama

Reklama

Na troskách vyrastá život

všechny plakáty
Československo, 1945, 18 min

Obsahy(1)

Dokument o výstavbe vojnou ťažko poškodeného Slovenska je zároveň obžalobou fašistického pustošenia počas vojny. (Zdroj: http://www.skcinema.sk/) (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 ... Bylo to takové...nevim...místy až moc archaické, že to skoro pobízelo k smíchu...ale když se vžiju do poválečné atmosféry, tak to bylo docela pěkné... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Prvotina budoucího fenomenálního tvůrce je hodně zasažená poválečnou atmosférou, budu tedy shovívavý. Ladislav Chudík s patřičným patosem obviňuje německý fašismus i Tisův režim z devastace průmyslu na Slovensku, přičemž jeho slova ilustrují obrázky strhnutých mostů (těch bylo podle filmu na 800), zničených továren, servaných kolejnic, povalených lokomotiv... Následuje agitační pasáž, aby každý přiložil ruku k dílu a jako motivace k tomu stavba železničního mostu. Mnoho slov i záběrů působí dnes velmi komicky (třeba když hlas říká "raz, dva, raz, dva" a dělníci ho jakoby poslouchají a pracují v rytmu), ale dovedu si představit, že po válce mohl mít tento film svou sílu a smysl. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Žaluji fašistu Tisa ze zločinu ničení!! - protože pak komunisté museli budovat, a točit o tom budování takovéto filmy :( ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama