Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opět další z řady zbytečných filmů. Evropský životopisný film, to je záruka snímku, který popírá strukturu filmového scénáře a filmového vyprávění. Prostě byl nějaký člověk, pak se mu stalo tohle, potom tohle a v závěru tamto. Kdybych si o tom přečetl v nějakém časopise, vyšlo by to bohužel dost nastejno. Zbytečnost a prázdnotu snímku tak nezachrání ani solidní vizuální provedení. 5/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cousteau s Calypso byl pro mne vždy takovým zhmotněním kapitána Nema a jeho Nautilu. Jeho dobrodružný život jsem mu záviděl. Film mi v tomto ohledu trochu otevřel oči, protože se mi kromě neskutečného dobrodruha, někdy šílence, fanatického potápěče, milovníka moře a života pod hladinou poodhalila i tvář otce a možná i osamělého muže, který si to však začal uvědomovat až ke konci života. Vidíme ho zde jako tátu, vědce i sháněče peněz pro další expedice. Je zajímavé, že prvotní impulz k trávení života na moři dala jeho žena... To je v případě Jacquese Cousteaua celkem zásadní! .-). Scény točené v moři byly úchvatné, ale to se dalo od filmu čekat. Horší to bylo s jeho pobytem na souši, kde mně film chvilkami nebavil. Z lokálních dobrodružných příhod pod vodou se totiž vždy stáhl do životopisné a lehce sterilní roviny. Mně osobně nejvíce mrzí, že neukázali Cousteaua s nějakým vrakem jichž našel požehnaně. Leckterý soudobý profesionální potápěč jej dokonce považuje za ,,vykradače'' vraků. Ví se o předmětech co měl doma i odkud pocházely. Je však nutno vzít v potaz, že stejně jako vše po válce procházelo vývojem, procházela jím i podmořská archeologie a přístup k vrakům a jejich pokladům. Ta absence nějaké potopené lodi mi tam chyběla, ale zase mi to vyvážila ta PBY Catalina .-). Celkem tedy dávám za 3 vilejše a říkám rovnou, čekal jsem víc. Lambert Wilson i Audrey Tautou byli dobře vybráni a typově mi dobře sedli. Sedla i Desplatova hudba (jako vždy). * * * ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem Život pod vodou. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami (a postavami) z Odysey. Žiaľ, samotná Odysea je paradoxne stonásobne slabšia oproti výprave Billa Murraya. Ani (inak zaujímavý) vzťah otca a syna nie je spracovaný extra dobre. Najviac zaujmú podmorské scény, scény so zvieratami a niekoľko poetických momentov. Až ku koncu to chytí drajv (počúvanie klasickej hudby). Ale to už je neskoro. Skoro ma prekotilo, keď som sa po dopozeraní z netu dozvedel, že hrdinovu ženu hrala Amélia z Montmartru, vôbec som ju nespoznal. Pekné, ale neoslovilo ma to. Preto volím prísne hodnotenie 2*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jalové rodinné dramátko, ale opravdu hezký věšák na obrazy. Úhledně vyžehlená biografie problematického a fascinujícího muže, která nikdy nad hladinou netne úplně do živého, ale pod ní se pohybuje přesně tak elegantně, jak Jacques vyžadoval od svých potápěčů. Zdaleka nejzajímavější postava i herecký výkon je Simone Audrey Tautou. Zasloužila by si klidně i víc prostoru. Sallův film beru spíš jako dobově relevantní připomínku rodiny, která pro naše porozumění Zemi udělala celkem zásadní kus práce. Jinak je Odysea spíš ukázkou přehnaně pietní a nekonfliktní filmařiny, na kterou se dobře dívá. [70%] ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když filmaři neví, jestli mýty boří, nebo staví. Svým (jemným) poukazováním na (některé) Cousteauovy nedostatky a zároveň vytěsňováním (všech) jejich důsledků je to skoro fascinující. Jako by si to říkalo o studii potlačovaných emocí a vypravěčské manipulace. Odysea ukazuje jak jde negativní emoce a kontroverzi přelepit krásnými obrazy a umělými příběhovými kličkami. Je to kusem odpudivé, kusem zábavné a kusem zajímavé. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo po celom svete, predovšetkým však vo Francúzsku, Chorvátsku, Juhoafrickej republike, Brazílii, Argentíne, na Antarktíde či Bahamských ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama