Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (350)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Pojmenovat svou milou Jeskyňkou ještě před prvním polibkem si může bez následně obdržené facky dovolit skutečně jen bezmezný romantik Šafránek. Co říci dál? Nejlepší díl skvělé "třídílné" série postavený jednak na chytlavém tématu študentského života kolejního všeobecně, tak na skvěle rozvrstvených charakterech spolužáků, kde Numira Kašatunga rozhodně nebyl jediným exotem na patře. K tomu mile nostalgické návraty k maminčině starostlivosti a hlubokomyslnosti středoškolského kantora, a faktor pošuků z prvního dílu, Kopřivy a Navrátila, nahradil Béďa žhavící drát či Zdeněk Svěrák a celkově vznikl koktejl, kde si komediální a romantický žánr padl do náručí s neobvyklou grácií. 90% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po dvoch rokoch tu máme druhé pokračovanie príbehu Štepána Šafránka. Uspešne ukončil stredoškolské štúdium a podarilo sa mu aj pripraviť o pannenstvo krásnu Borúvku. No a život ide ďalej. Štepán odchádza do veľkého mesta na štúdia medicíny. Chce sa stať doktorom. Tam spoznáva svojich nových spolužiakov a znova sa romanticky zaľúbi. Tento krát do plachej a odmietavej Jaskyňky. Samozrejme, že aj ju napokon svojimi básničkami dostane do postele. *** ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokračovania úspešných filmov to majú ťažké. Ale básnici mali šťastie v tom, že kľúčové postavy boli k dispozícii. To umožnilo sledovať osudy známych postáv v novom prostredí a v nových situáciách. Preto nechápem dohadovanie sa o tom, ktorý diel básnikov je najlepší. Ja som to sám pre seba vyriešil všeobjímajúcimi troma hviezdičkami pre každý z troch autentických (nenadstavovaných) dielov a mám pokoj. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Básníkům, konkrétně hlavně těm, kteří přicházejí o iluze a jak jim chutná život, jsem přišel na chuť až s vlastní zkušeností s vejškou, shodou okolností také s medicínou. A natočené je to výborně. Perfektně zachycená medická atmosféra, výborně zpracovaní profesoři a typy studentů jsou až moc přesný. I po letech neztratil tenhle film vtip a atmosféru, hlášky stále baví, jen je rozdíl v tom, že i když jsem byl před pár lety stejně jako Štěpán zoufalej z anatomie, tak nakonec to je je čím dál tím horší a jen se usmívám nad primitivností pojmů jako posterior, anterior, medialis et lateralis. Jeden z vrcholů české komediální tvorby. PS: kamarádka taky přeřízla fibularis. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Pane profesore, jak pozná člověk, že není pitomej? - No, chytrej člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno." Štěpánek (Pavel Kříž) jde na vysokou. Následuje druhá láska a neustálé učení latinských názvu celé anatomie. Mám dvojku stejně rád jako první díl. Teď s velkým postupem času jsem si krásně zavzpomínal na moje učení anatomie. Všechny ty latinské názvy... Ach ty vzpomínky. Každopádně vždy oceňuji s jakým humorem Básníci zvládají pokračování. Navíc nechybí Zdeněk Svěrák s jeho klasickou rolí a přednáška o uspořádání stolu. A taky tu máme posilu v Karlu Rodenovi. No a samozřejmě Jeskyňka (Adriana Romanová-Tarábková). Za mě nejkrásnější můza z trilogie. Konec hořký na který nelze zapomenout. Holt, někdy se o ty iluze přijít musí. "Na každém konci je hezké, že něco nového začíná." (80 %) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Mirečkova Bužumbura (Bujumbura) je někdejšího hlavního města Burundi. (PD321)

Reklama

Reklama