Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Málo platné, básníci stojí na prahu dospělosti ... nebo se alespoň o dospělost (či výsadu lelkovat na jejím prahu) se střídavým úspěchem pokoušejí, když se snaživě noří do bahna velkoměsta. A na jejich vizáži je to přece jenom maličko znát (stejně jako kdysi na obrazu Doriana Graye) - přes všechny nesmrtelné hlášky jejich svět už zdaleka není tak čistý a průzračný jako v prvním filmu ... počínají si pragmatičtěji a začínají kalkulovat se stranami "má dáti / dal", třebaže je nikdo nevyučuje účetnictví ... snad i proto pár momentek vyznívá maličko nuceně či křečovitě. Přesto je jejich tah na branku téměř nezastavitelný a jejich čestné místo na českém filmovém nebi nezpochybnitelné. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

"jé čááááááu" vykřik na mě tudle v jedný kavárně takovej nóbl chlápek a přisunul si ke mně židli.. "NO TO KOUKÁM JAKO BLÁZÉÉÉÉN..NO NAZDÁÁÁÁR " ...vyhrknul sem ze sebe nadšeně, aniž bych měl tušení, kdo to vůbec je .."já sem marééék, pomatuješ si na mě né? byli sme nejlepší kámoši.." ..NO JASNĚ ŽE JO MARKU, JAK BYCH MOCH ZAPOMENOUT (...marek kurva kdo?? )... A CO TEĎ DĚLÁŠ? , přihrávám mu loptu .."no tomu nebudeš věřit, heleď se, našel sem tudle takovej špinavej votrhanej papírek na půdě, pomatuješ jak sme ve druhý třídě dostali za úkol, napsat si, co bysme chtěli dělat až vyrostem? ,já našel ten papírek, a bylo tam -kosmonaut nebo právník-.. no a hádej co ze mě teď je?"....rozpaží ruce, abych si ho prohlíd a zatipoval....koukám na něj, sako, drahá kravata, rolexky, v ruce kožená taška narvaná lejstrama.... "takže kosmonaut, maminka musí bejt pyšná...".........když sem pak doma hledal ten svůj papírek, nestačil sem se divit...na 1.místě -básník-, a na 2. -ten chlápek z krematórija- ...je fakt že básník sem skutečně nákou tu dobu bejt chtěl, ale vodmalička bylo do mé velké tykvovité hlavy vtloukáno, že sem nejchytřejší z rodiny a že bych to měl tudíž někam dotáhnout...kam, to už mi nikdo neřek....ale s poezií sem nikdy moc velkej úspěch neměl...začlo to v první nebo druhý třídě zš, když sem byl jako první zkoušenej z "Polámal se mraveneček"...ale memorování mě zpočátku moc nešlo, a mezery v paměti sem se snažil vyplnit logickým konstruováním.. "hm..polámal se mraveneček ví to celá obora..",začal sem bezchybně ale zároveň taky věděl, že zde moje znalosti končí.. " každý měsíc dochází mu invalidní podpora.." ,učitelka ukázala prstem...a šel sem do kouta.... ..tím byl můj sen na dlouhá léta zašlapán do země... až s nástupem internetu a literárních servrů sem se k veršování opět vrátil, ale tamější obyvatelstvo tvrdilo, že jsem příliš zvrácený a až když sem začal publikovat pod pseudonymem "klárka hebká", začali mě jakštakš brát...jedinej kdo se k mému opravdovému já tenkrát nestavěl zády byl uživatel "Vládcehoven", kterému bych chtěl touto cestou poděkovat...později jsem se stal také autorem alternativních překladů několika málo písní jako např. večernice od honzy nedvěda a gumídků od gumídků...absolutní úpadek ale nestal na střední škole....kdy mě byla zmařena životní šance...oslovil mě jeden spolužák s tím, že nemaj žádný motto na šerpu, jestli nevím vo něčem, co by se k nám hodilo...byl to ten největší vtěrka, šplhoun a vlezdoprdel, jakýho sem kdy potkal,, a chtěl sem ho poslat do hajzlu, ale když sem na něj pohleděl, zčistajasna oslovila mě můza .."něco bych pro tebe měl.." povídám, "..piš si: SKRZE PROFESORSKÝ ŘITĚ, PROLEZEM AŽ K MATURITĚ" ...to je dobrý, řek mi, a šel to navrhnout do sborovny, ale neprošlo to...jakjinak...a to byl můj poslední vážnej pokus prorazit ..teď už si maximálně jentak cintám ()

Reklama

standsiller 

všechny recenze uživatele

Keď som sa v týchto dňoch ku filmom tejto série vrátil ( v dôsledku toho, že sa ma to začína týkať ) pomädlil som si ruky a začal som sa na vysokú školu skutočne tešiť. Okolie vnímané básnickým rojkom , ktorý si všetko uľahčuje svojou pestrou predstavivosťou a túžbou po ženách. Tých sa okolo neho zopár premelie, ale stále túži po svojej "vyvolenej" ktorá ho bude mať skutočne rada. Študentský život taký ako má byť. Kto si na túto sériu nájde čas, nenechá ho na seba zabudnúť. To garantujem. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl série, alespoň mně to tak vždy připadalo...O prázdninách se na něj znova podívám a věřím, že si ho díky ukončení prvního ročníku medicíny užiju ještě víc...Tak jsem si ho zopakoval a musím říct jedno - co nejdřív si podejte přihlášku na lékařskou fakultu, pak dostane tahle komedie další rozměr ;) !!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedené pokračování, kdy už je z hlavního hrdiny student medicíny a jeho kámoš studuje filmovou režii. Role jsem jim celkem věřil, i když ke studiu oba přistupovali dost svérázně. Přibyla spousta nových postav z řad Štěpánových spolužáků, kteří jsou pěkní exoti a jeden doslova, studující medik černé pleti s domáckým pojmenováním Mireček. A pochopitelně nesmí chybět nějaká nová láska. Pěkné, možná i propracovanější než jednička a netočí se to jen kolem jednoho dějového motivu jako předchozí díl. Takže dá se to vidět a klidně i opakovaně. 80% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Filmovalo se v Mělníku a na Kladně (nemocnice). (M.B)
  • V roli skladatele a diskžokeje Bédy hraje Oskar Gottlieb, který byl skutečně diskžokejem (také významným hudebním publicistou a dlouholetým dabérem mnoha zahraničních filmů), a to ne ledajakým, jedná se o 1. československého diskžokej. Oskar Gottlieb dokonce osobně nazpíval ústřední melodii, tedy „Žhavil Béda, žhavil drát“, kterou nahrál se skupinou Bacily. (tba4u)
  • Ve scéně z pitevních cvičení, kde Štěpán (Pavel Kříž) z nepozornosti přeřízne něco na pitvaném těle, ve skutečnosti nic nepřeřízl. Na končetině, na které již byly pečlivě preparovány svaly, pouze skalpelem a pinzetou oddálí dva svaly od sebe. Rychlý záběr kamery postačuje k vyvolání iluze, že došlo k nehodě. (Formol)

Reklama

Reklama