Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nenáročný film pro děti dokazuje, jak se mánie kolem mimozemšťanů přelila i do nejranějšího věku. Malý chlapec se totiž domnívá, že objevil stopy "ufonů" (jak dvojsmyslně naznačuje název), ale ve skutečnosti narazil jen na činnost malých zlodějíčků. Režisér Ota Koval vytvořil nepříliš zábavnou, ba nedbale domýšlenou podívanou dávno zanesenou prachem zapomnění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Snímek Uf - oni jsou tady jsem nikdy neviděl ani v televizi, ani na základní škole, kdy jsme za 1 kč chodili po obědě do kina, kde se většinou promítaly tuzemské nebo sovětské snímky. Důvody pro tuto mezeru v mém UFO vzdělání budou dva - film byl natočen režisérem Otou Kovalem v roce 1988 a to jsem už chodil na střední školu a zřejmě právě kvůli roku natočení jaksi zapadl do zapomnění a nedávala jej ani československá televize. A vlastně bych se ani na něj normálně nepodíval, kdybych na něj náhodou neklikl na youtube a tak se trochu nedopatřením dětský příběh o nepravých mimozemšťanech rozběhl na obrazovce naší TV. Nejdříve nastalo takové to nezáživné seznamování se s postavami filmu, v němž na jedné straně stála trojice malých kluků - šestiletý Jirka a o starší kluci ze stejné ZŠ Luděk a Tomáš a na druhé dvojice žáků střední školy Macek a Kazda. Během montáže satelitní televize u jednoho z malých kluků se nový TV Sony sám přepnul na program, v němž trojice kluků sledovala přistání ufonů a jejich pohyb po Praze. Od té chvíle se kluci domnívali, že narazil na stopy po návštěvě z vesmíru, přičemž mimozemšťané měli mít vždy holé hlavy. Náhodou se zrovna Macek musel ostříhat dohola a když trojice mladíků tohoto výrostka nachytala při krádeži s jeho kamarádem Kazdou, považovala je také za návštěvu z vesmíru, což si duo zlodějíčků brzy uvědomilo a začalo kluky využívat k dostavbě rodinného domu. Do něj se měl nastěhovat rozvedený Mackův otec v podání Rudolfa Hrušínského mladšího a svůj stávající byt měl synovi uvolnit. Tímto omylem a chytrostí mladých zlodějíčků jsme pak strávili celý film, jehož děj byl často rozháraný, nezáživný a dokonce nelogický. Film mne fakt vůbec nebavil a skoro celých 89 minut jsem se nudil. Nepomohlo ani slušné herecké obsazení, protože mimo tragicky zahraných dětských rolí se v tomto podprůměrném filmovém počinu objevil třeba Jan Teplý jako Tomášův otec, Jan Přeučil jako zloděj, Gabriela Vránová jako Luďkova matka a oční lékařka či Jan Vlasák jako Luďkův otec. Role to byly však spíše epizodní a děti hráli fakt špatně. Režisér Ota Koval tak vytvořil nepříliš zábavnou, ba nedbale domýšlenou podívanou dávno zanesenou prachem zapomnění. Sum sumárum, československý snímek Uf - oni jsou tady ode mne získal jen jednu ufonskou hvězdu *. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Až přiletěj vopravdický ufoni, tak nevim, co bude s takovejma jako jseš ty..." Naivná detská verneovková fantázia naráža na drsnú skutočnosť neskorej perestrojkovej reality v podobe importovanej západniarskej audiovizuálnej techniky a mladistvej aj dospelej kriminality. Mladiství hajzlíci využívajúci detváky k vlastnému obohateniu, zatiaľ čo ich vydiera tretí krpec. Páčili sa mi dobové paradoxy, ako trebárs holá hlava, ktorá sa o pár rokov neskôr stala bežným účesom, je tu ešte parochňou krytá výstrednosť, odsudzujúca jej nositeľa do spoločenského vyhnanstva a mimozemských radov. Niektoré scény sú milé, ako napríklad starosvetský vreckár Přeučil, dôchodcovské duo s vnučkou huslistkou alebo nalepovacie fúzy Hrušínskeho mladšieho. Niektoré hodne neuveriteľné, ako napríklad počítačová učebňa na základnej škole s dobovou verziou Google Earth alebo šarvanec pobehujúci po uliciach s videokamerou v hodnote mnohonásobku priemernej mesačnej mzdy, ktorá je navyše zdrojom príjmu svatbytočiaceho otca. O tom v akej pokročilej dobe sa to točilo vypovedá aj akože emzák nesúci Stalinovu bustu. Asi nejaká skrytá alegória. Často som mal pocit, že scenárista a režisér sa pokúsili do filmu napchať viac, než bolo treba, takže vznikla trochu nesúrodá zlátanina, ktorú nespasia ani Saudkove titulky a Hapkova hudba s otravným nadužívaním jeho dobových populárnych popevkov v pozadí. Body za dobovosť v dobrom aj zlom, ale bohužiaľ len dva, neuchvátilo ma to ako dieťa ani ako dospelého. "To je zajímavý, státníky berou a zvířata ne." ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ota Koval, režisér netradiční Kaňky do pohádky a snad ještě divnějšího Kočičího prince, přišel i s touhle nudnou ... čímsi. Dětský film to nejspíš není, protože mu chybí jakákoliv poetika. Veselohra to taky není, protože zařazení do žánru komedie je jediný vtip, na který se lidé okolo něj zmohli. Pokud se tedy za humor nepovažuje těch pár mimózních scén a doslova úděsné herectví prakticky všech zúčastněných. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Klukovská fantazie v tomto naivně dětském filmu nezná mezí. Kluci v každým vidí ufon. Kdo nemá vlasy, je prostě mimozemšťan. Přitom jsou to obyčejní zloději... To je jediné, co je na tomto filmu sci-fi. Maximálně za sci-fi by se dala považovat ta počítačová učebna, která na rok 1988 byla až moderní. Podle mě o takových deset let předběhla čas. [480. hodnocení, 37. komentář, 30%, 786. nejhorší film] ()

DruidKarel odpad!

všechny recenze uživatele

816. hodnocený film: Nebudu se opakovat když řeknu, že Compadre měl pravdu. Tohle je sračkovitej nářez a pokud se chce nudit trapnými filmy z komunisty prolezlého českosloveska, kápli jste na správnej film. Odpad to jistí a jenom k dokonalosti chybělo 5 rohlíků a půl kila bramborovýho salátu za 2,80 ,- Odpad! ()

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se několikrát objeví sousoší astronomů Tychona de Brahe a Jana Keplera, které stojí před Gymnáziem Jana Keplera na rohu ulice Parléřovy a Keplerovy v Praze na Pohořelci. (KM Phoenix)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe v okolí Strahova. (dyfur)

Reklama

Reklama