Reklama

Reklama

CineKino

(seriál)
  • Německo CinéKino: Kinospaziergänge zwischen Frankreich und Deutschland
Německo / Francie, 2016, 10x25 + 2x55 min

Obsahy(1)

V dokumentárním cyklu CineKino se podíváme na deset národních kinematografií z několika hledisek, jimiž budou místo, postava, herec či herečka, režisér, titul, komické či milostné scény a událost... (Česká televize)

Recenze (2)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaný dokumentární seriál, který není suchopárnou učebnicí dějin kinematografie, ale nádherným propojením vizuální složky s historií této umělecké formy. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Každý jednotlivý díl má formu dokumentárního magazínu s předem danými tematickými rubrikami. Nabízí se nepřeberně variant, kým a čím je naplnit, takže konečný výběr zákonitě nemůže být jiný, než hodně hodně subjektivní - kdyby na cyklu pracovali jiní scenáristé, celková podoba by se klidně mohla po obsahové stránce lišit o 100 % (nebo spíš o 99 %, protože Švejka jako typickou českou osobnost by si možná vybral každý scenárista). Stopáž dílů není velká, takže je to všechno tak nějak letem světem, a tudíž je třeba být v rámci stručnosti co nejvýstižnější, což se většinou daří. Forma je docela atraktivní, takže pro začátečníky může být přitažlivá, ale z důvodu už zmiňovaného extrémně subjektivního přístupu bohužel pouze náznakem naplňuje případný příslib úvodu do dějin deseti evropských národních kinematografií a především jejich vzájemných souvislostí. Nakonec může být paradoxně takto pojatý seriál přínosnější pro pokročilejší zájemce o film, protože v té mozaice několika desítek minireportáží a miniesejů musí snad každý narazit na alespoň několik zajímavostí, o kterých nikdy předtím neslyšel. -------- Česká televize při pojmenování jednotlivých dílů neprojevila zrovna velkou snahu o jednotný přístup (pochybuju, že to byl záměr, spíš obyčejný šlendrián): 1) Vzhůru do Francie (režie Laurent Heynemann), 2) Vzhůru do Německa (režie Matthias Luthardt), 3) Vzhůru do Belgie (režie Matthias Luthardt), 4) Vzhůru do Itálie (režie Laurent Heynemann), 5) Vzhůru do Velké Británie (režie Matthias Luthardt), 6) Dnes vzhůru do Španělska (režie Laurent Heynemann), 7) Vzhůru do Švýcarska (režie Laurent Heynemann), 8) Dnes vzhůru do Rakouska (režie Matthias Luthardt), 9) Dnes vzhůru do Polska (režie Laurent Heynemann), 10) Dnes vzhůru do Česka a Slovenska (režie Matthias Luthardt). -------- V titulcích (všech deseti dílů) seriálu uvedeno: rok výroby 2017. ()

Reklama

Galerie (39)

Reklama

Reklama