Reklama

Reklama

Moravští Chorvaté - zrazený národ

(TV film)

Obsahy(1)

Co nám dnes říká osud etnické skupiny z jižní Moravy. Příběh nepojmenované a neodčiněné křivdy v historickém dokumentu. Historický dokument jako první uceleně osvětluje téměř pětisetleté působení Chorvatů na našem území, příčiny jejich příchodu, začlenění do společnosti, ale především důvody a důsledky jejich násilného rozsídlení a likvidace coby národnostní skupiny. Komunistický režim z nich v roce 1948 udělal vyhnance ve vlastní zemi. Dodnes tyto křivdy nebyly odčiněny a často ani pojmenovány. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené zpracování osudů moravských Chorvatů u nás. Dozvíme se mnoho z historie dávné, ale i té nedávné a samozřejmě též ze současnosti. Dokument je navíc obohacen o nádherné "živé" obrazy Othmara Ruzicky... překrásný folklór v nich opravdu ožívá. Moravští Chorvaté jsou národem zrazeným, je velice dobře, že tento film vznikl, mnoho lidí totiž nemá tušení. Ostatně netuší ani to, že tu kdy nějací žili a žijí. 80% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámé téma a poučil jsem se. Je to ostuda, že Chorvati u nás takto trpěli. Určitě bych tuto milou kulturu na rozdíl od africké a arabské, které dnes kolonizuje Evropu v rámci multikulturalistické ideologie nevystěhovával. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o pohnutých osudech našich spoluobčanů. I v tomto případě se potvrzuje nepsaný zákon, že to nakonec vždycky odserou chudáci lidi! Obzvláště by se na tento dokument měla podívat KSČM a její voliči. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Také hodně nových informací o poválečném dění v České republice. Jde mi mráz po zádech, když se uvádí, jak z úrodné jižní Moravy ze tří vesnic (Jevišovka, Nový Přerov aj.) je vystěhováno 371 rodin a rozptýleno do 118 obcí na severomoravských kotárech. Převážně opět šlo o jejich majetky, statky, které KSČ v rámci ideové propagandy zabíralo. Dodnes bez odškodnění, omluvy. ()

Micione odpad!

všechny recenze uživatele

Každá společnost "produkuje" ukřivděné jedince ... také pocházím z této oblasti, jeden z mých rodičů patřil mezi moravské Chorvaty, z vyprávění prarodičů a známých, za 30 let života v této komunitě lidí nejde než napsat, že tento dokument je účelový, jednostranný, negativní a nenávistný... ostatně jako většina z tvorby zaměřené do minulosti. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama