Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bezúhonný mladý muž jménem Evžen Macík (J. Bartoška) se jednou při čekání na milenku Marii stane svědkem loupežného přepadení spořitelny. Pachatel na útěku upustí kufřík s uloupeným půlmilionem korun. Ten shodou okolností dopadne právě před Evžena. Muž neodolá, sebere kufřík a zmizí. Je si vědom, že ho na místě mohl někdo vidět, a tak se raději přihlásí na policii jako svědek. Zanedlouho se mu však ozve lupič, který v telefonu vyhrožuje a dožaduje se „svých“ peněz. Vyšetřující kapitán Richter (F. Němec) zároveň vytuší, že Evžen něco tají. A tak se Evžen ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny, pod tlakem, kvůli kterému musí časem nutně udělat nějakou chybu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

argenson 

všechny recenze uživatele

Nápad jistě není originální, ale dal se z něj vykřesat famózní thriller. Tohle se ale drží příliš při zemi, je to takové moc české a momenty překvapení jsou servírovány tak softly, že nepřekvapí skoro nic. Navíc předčasně zestárlá Helga Čočková nezapadá do představy svůdné milenky (ale režisérova manželka si v tom musela zahrát, to jistě každý pochopí). Plusové body jen za Jiřího Bartošku, jehož psychické vypětí a kruhy pod očima jsou velmi věrohodné. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Pro mne mají všechny filmy z tohoto období zvláštní kouzlo, jakási atmosféra prázdnoty, která v té době panovala. Umění bylo tu prázdnotu nějak zaplnit. Tomuto filmu se to povedlo tak na půl. Děj byl jakýsi kostrbatý, ale pádem samotného lupiče-vyděrače ze střechy to začalo mít trochu grády...Stabilní kvalitu měla puze Ursínyho hudba, která celý film podkreslovala. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý krimifilm podle výborného scénáře M. Bezoušky, v němž hraje hlavní roli svářeč Evžen Macík (J. Bartoška), který se dostal bez námahy k velkým penězům. Tento prostopášný muž žijící dvojím životem, neboť kromě své manželky se synem se milostně sblížil se servírkou Marií (H. Čočková), se náhodou dostal ke kufru plném bankovek, který neznámý lupič v masce po vyloupení spořitelny v okamžiku nouze pohodil poblíž jeho červené Dacie. Bohužel pro pana Macíka se onen maskovaný muž (J. Velda) dozvěděl, kdo jeho lup sebral, a k vylákání svého kufříku s půl milionem korun zpět se odhodlal k vyhrožování po telefonu. Následné počínání pana Macíka nebylo vždy rozumné, dokud se nerozhodl k oznámení celé záležitosti policii, přičemž se snažil o ukradených penězích pomlčet s cílem získat je pro sebe. Jaké však bylo jeho překvapení, když po policejním zátahu na hledaného lupiče a jeho smrtelném pádu z výškové budovy, se z telefonu opět ozval hlas vyžadující jeho zatajené peníze! V tu chvíli morálně zpustlý pan Macík zcela zpanikařil, neboť se nepochopitelně rozhodl vyjít neznámému vyděrači opět vstříc, ačkoli musel tušit, že nikdo jiný o ukrytém kufru s penězi ze spořitelny nemohl vědět, maximálně mohl uvažovat o lsti ze strany policie. Podařená kriminálka může nabídnout atmosféru plnou napětí a zajímavou postavu pana Macíka, jenž neměl problémy s věrohodným a pohotovým lhaním, avšak oklamat policii ztělesněnou do vyšetřujícího F. Němce se mu nepodařilo. Ve vedlejších postavách zaujali V. Salač v roli slizkého domovníka a udavače a tajemný kolega svářeč B. Rösner. Domnívám se, že tento napínavý snímek J. Matuly vysoce převyšuje obvyklý průměr podobných kriminálek, nejen kvůli výbornému Bartoškovi a působivé hudbě D. Ursiniho, ale zejména kvůli strhujícímu příběhu, jehož napětí a stísněná atmosféra vydržela po celou délku filmu. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologicko-kriminální drama s prvky hořké komedie. Hlavní hrdina sice od začátku dělá drobné chybičky, na které by mohl dojet (například zalže policii, že z hospody odjel proto, že tam právě přicházeli kolegové z práce - na to by každý fízl zareagoval otázkou, a jací kolegové, a už by si to šel ověřit...), přesto se však dlouho drží v sedle a zdá se, že přechčije policii i kriminálníky. Vaz mu zláme až něco, s čím nikdo - ani já ne - nepočítal. Nevím, proč má tenhle film tak nízké hodnocení. V osmdesátkových detektivkách je to rozhodně něco netradičního, a patří to podle mě do poměrně vysokého nadprůměru. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za základní zápletku by se nemusel stydět velmi slušný psychothriller. Samotné zpracování je víceméně průměrné, i když na druhou stranu relativně civilní a reálné. Vyšší hodnocení nedám jednoduše proto, že mi hlavní postavy nebyly ani trochu sympatické, s výjimkou jediné, jejíž vložení se do případu přineslo na konci dost sympatický a vlastně komický zvrat. Pak se těžko drží někomu palce. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Evženova milenka Marie (Helga Čočková) bydlí v panelovém domě v Praze - Bohnicích, ulice Hlivická čp. 418. (rakovnik)
  • Natáčelo se v Praze v Kobylisích. (honzikP8)
  • Byt Evžena Macíka (Jiří Bartoška) je v domě v Praze v ulici Gotthardská, přímo u brány do Stromovky. Tu lze v několika záběrech také vidět. (rakovnik)

Reklama

Reklama