Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výprava a temná atmosféra jsou v téhle hororové pohádce takřka dokonalé. Takže odpouštím trošku toho Vetchého příliš afektovaného Ferka. Celkově asi nejlepší slovenská pohádka, romantická, napínavá, dobrodružná a trochu strašidelná. Nápad s pohřebním vozem a zakletou princeznou doprovázející hrdinovy kroky je vynikající. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem zahlédl kousek této pohádky v televizi, zpracování je na té nejvyšší úrovni a je to jedna z těch, které mají tak temnou atmosféru, že si leckteré děcko bude zakrývat oči. Co mi do toho ale nikdy nesedělo byl Ferka (Ondřej Vetchý), který je tak líný a zbabělý, že si člověk říká, proč ho s sebou vůbec ten Nebojsa tahá. Jeho jméno, charakter a jeden dialog mi nasadil brouka do hlavy, jestli Ferka není náhodou představitel jisté menšiny. Hlavní padouch mi zase přišel, že je závislej na metanfetaminu. Tyhle postavy ovšem vynahrazuje drsnej Nebojsa, kterej sekerou dokáže přetnout nejenom špalek. :-)) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle temná československá pohádka je spíše než volným převyprávěním legendární autorské pohádky František Nebojsa Jana Wericha z knihy Fimfárum tou pravou temnou lidovou pohádkou (z pera Boženy Němcové). Ze statečného kováře ovšem v Bratislavě udělali dřevorubce Ondru, vybavili ho dřevorubeckou širočinou a vizáží pravého slovenského lidového hrdiny, přičemž zachovali, ba spíše ještě zesílili temné a místy snad i ponuré vyprávění (pohřební vůz, umrlci...) původní pololidové pohádky...(oproti rozverně laděnému Werichovu textu). Božena Němcová prostě uměla pohádkové horory (viz třeba Sedmero krkavců...). Možná právě proto je tato filmová pohádka (z hlediska dospělého diváka) stále dobrá... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Když jsem byla malá, zanechala ve mně hluboký dojem. Skvělý výkon herecký Vetchého a Jána Krónera. Ten se mi mimochodem líbil i jako chlap. Kam se na něj hrabali ty všechny princátka. Na svou dobu super triky, lehce tajemný vizuál, smysluplný děj. Za mne plný počet. Viděno i ve slověnštině a to je o dost horší káva. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)
  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)

Reklama

Reklama