Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já si z této pohádky už na vždycky budu pamatovat pohřební vůz tažený koňmi. To byla tak děsivá scéna, že ji mám vypálenou přímo v mozku. Nevyvážil ji svým hereckým umem ani Ondřej Vetchý, i když jeho Ferko je taky nezapomenutelná figurka. Atmosféra pohádky je tak hutná, že je až hmatatelná a skoro by se dala krájet. Zvláštní zážitek. To se musí nechat. Nemusím tenhle příběh vidět zrovna každý den. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Július Matula natočil v roku 1988 filmovú adaptáciu známej rozprávky o statočnom, odvážnom mládencovi, ktorý nepozná strach. Preto sa vyberie do sveta ho hľadať. Cestou si najde párťáka a na konci najde i svoju lásku. Matulova verzia obsahuje chvíľami i náznaky horroru, čo ma potešilo. Taktiež sa mu podarilo vhodne obsadiť titulnú úlohu. Ján Króner predviedol jeden zo svojich najzaujímavejších hereckých výkonov. Výborne mu pri tom sekundoval Ondřej Vetchý. *** ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka dělá skutečnou čest všem Ondřejům a už proto si zaslouží vysoké hodnocení. Pochází z posledního období, kdy se o Češích (a Slovácích:-) dalo říci, že umějí točit tento žánr, a tak nějak ho pro mě završuje. Nechápu, v čem byli tvůrci pohádek před rokem 1990 lepší než dnes, ale je nad slunce jasnější, že byli. Důkazem budiž tato pohádka o Ondřeji Nebojsovi. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% — Tahle pohádka je hodně podobná té O statečném kováři (1983), čemuž se asi nelze divit, když obě mají stejné scenáristy a navíc v obou hraje Ján Kroner, i když zde je to role hlavní a tam vedlejší. Na rozdíl od Statečného kováře mi však přišla taková pomalejší v ději a celkově nudnější. Situace, ke kterým postupně dochází, jsou na jedno brdo. Ačkoliv trvá jenom osmdesát minut, určité zkrácení by jí prospělo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pred rokmi som spolu s kamarátom Braňom Šmídom (dnes slovutným slovenským jaskyniarom, skúmajúcim napr. obrovské jaskyne v stolových horách venezuelskej Roraimy), objavil jaskyňu. Kvôli spôsobu jej objavenia, kedy bolo potrebné prekonať bez lana veľmi strmý stvrdnutý kamenný svah s minimom záchytných kríkov alebo stromov, sme ju nazvali "Trochu strachu". Predseda speleologickej oblastnej skupiny však názov neschválil, lebo vraj jaskyňu nemožno nazvať podľa pocitov. Myslím však, že prístup k jaskyni Trochu strachu by mohol pomôcť hrdinovi filmu, drevorubačovi Ondrovi v nájdení vytúženého cieľa: naučiť sa báť. Určite by to teda pre mňa bolo zaujímavejšie, než sledovať málo emočný, plochý príbeh o mierne natvrdlom hrdinovi, jeho zbabelom a zradnom "pomocníkovi", neveľmi pôvabnej princezke a celkom podarenom čarodejovi. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)
  • Horko filmařům komplikovalo natáčení. Pohostinnost místních jim ale problémy kompenzovala. (TheSlezy)

Reklama

Reklama