Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% — Tahle pohádka je hodně podobná té O statečném kováři (1983), čemuž se asi nelze divit, když obě mají stejné scenáristy a navíc v obou hraje Ján Kroner, i když zde je to role hlavní a tam vedlejší. Na rozdíl od Statečného kováře mi však přišla taková pomalejší v ději a celkově nudnější. Situace, ke kterým postupně dochází, jsou na jedno brdo. Ačkoliv trvá jenom osmdesát minut, určité zkrácení by jí prospělo. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Reklama

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pohádka, která má skvělou temnou atmosféru a díky Vetchému i spoustu humoru. Příběh je velmi poutavý a prostředí je zajímavé. Vždy se u této pohádky bavím. Jediným kazem je možná to jak proběhla za zásadní noc, kde všechny tři úkoly proběhly v takovém kvapíku, že se mnohdy divák ani nerozkouká a už se věší prapory. 4z5 ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Hodně neatraktivní, vizuálně odpudivá pohádka. Je to takové mdlé, bez spádu. Co pohádku zabíjí nejvíc, je postava Ferka. Otravnější než Jar Jar Binks a navíc tak extrémně černobílá, že ani černá a bílá barva není taková. Asi chtěli vyhrát soutěž o tu nejčernobílejší postavu v pohádce, což se jim podařilo. I ten Matěj a Ondra (O statečném kováři) jsou sice podrazáci, ale umí se rvát a mají občasné záchvěvy odvahy, ale tohle je už fakt parodie. Hvězda za to, že Kroner tu vypadá jako Michael Bay :-) ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších československých pohádek, která byla natočena před revolucí a jedna z posledních, která patří do zlatého fondu. Po ní už to totiž šlo s pohádkami jenom z kopce. Nebojsa rozhodně patří do červených hodnot, jelikož má úžasnou a také temnou, až strašidelnou atmosféru, klasický příběh o cestě do světa a hlavního hrdinu v podání Jána Kronera. Ondřej Vetchý v roli Ferka rovněž perlí a pobaví a maska Václava Knopa je lepší než u Freddyho Kruegera :-). Nemyslím si, že by se děti měly nějak moc bát, já se tedy jako malý bál u něčeho jiného. K dokonalosti už stačí zmínit jen výtečnou hudbu a krásné exteriéry i zbudované interiéry. Za mě 100 %. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama