Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Nebojsa" je jedna z těch pohádek, které oscilují na hraně hororu. Některé pasáže jsou tak temné a děsivé (pohřební vůz tažený černými koni, v hospodě, ples plný "zombie"), že leckterý horor (zvláště ty dnešní, kde lítají končetiny, stříká krev, ale tajemno a napětí se ani na moment neobjeví) jimi absentuje. Herci jsou skvělí, Ján Króner je sympaťák a ve své roli velice příjemný, to samé by se nechalo říci i o Ondrovi Vetchém. Václava Knopa bych v masce čaroděje nepoznal. Tajemná, ponurá pohádka a tím právě silnější zážitek. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

…nemôžem si pomôcť,ale vidím len slovenského ozembucha - hlavný hrdina bez emócii,bez charizmy,amatérsky zahrané, ale mocnýýý chlap a to je celé….- hmmm ak sa príliš nenajem,môžem si to ešte pozrieť,ale je to statické a v cekovom vyznení nudné.Farebne mdlé. /porovnajte napr.s Čerty nejsou žerty-farbu,hudbu,hercov,výpravu,akciu.../ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Do 4* hodnocení se tahle pohádka dostala hlavně kvůli své úžasně temné a lehce hororové atmosféře. Škoda místy toho překombinovaného a zejména v postavě zakleté princezny trochu nejasného scénáře. Jedna z mála slovenských pohádek, které se mi líbí a jedna z posledních, které se mě líbily ve srovnání s tím, co přišlo po roce '90. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já si z této pohádky už na vždycky budu pamatovat pohřební vůz tažený koňmi. To byla tak děsivá scéna, že ji mám vypálenou přímo v mozku. Nevyvážil ji svým hereckým umem ani Ondřej Vetchý, i když jeho Ferko je taky nezapomenutelná figurka. Atmosféra pohádky je tak hutná, že je až hmatatelná a skoro by se dala krájet. Zvláštní zážitek. To se musí nechat. Nemusím tenhle příběh vidět zrovna každý den. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý si po rokoch v roku 2019 v RTVS spomenul na natáčanie: „Nakrúcanie rozprávky Nebojsa bolo v mojom živote prelomové. Vzniklo pri ňom totiž jedno vzácne priateľstvo - spoznal som Janka Kronera, ktorý pre mňa reprezentoval druhú polovicu našej republiky. Bol taký zdatný, poctivý a zemitý. Telefonovali sme si každý týždeň, stretávali sme sa na polceste - na pumpe v Brne.“ (Arsenal83)
  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)

Reklama

Reklama