Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

predators 

všechny recenze uživatele

Tradiční československá pohádka o putování nebojácného dřevorubce Ondry za princeznou bílé růže. Ačkoliv místy působí dost strašidelně, místo na vánoční scéně má jisté. Zajímavosti: Autoři se odhodlali k revolučnímu kroku. Ze škaredé stařenky dokázali maskéři vykouzlit krásnou blonďatou princeznu. Nejinak tomu bylo v mnoha dalších pohádkách... / Jisté hororové prvky byly později převzaty v Noční můře z Elmstreet a ještě později v Silent Hill... :-) 60% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No nebudu říkat, že jsem se kdysi docela nebál a vlastně i dneska to má celkem slušnou potemnělou atmosféru, kdy Nebojsa hraje karty s Nazghúly a následně se musí na třikrát prosekat přes final bosse, aby dostal main quest achievement v podobě princezny a zámku. Do Dračáku perfektní dobrodružství. 80% ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je to možná zvláštní, ale pro mne je tahle pohádka to nejlepší z československých filmových pohádek, na co se vždy znova rád podívám. Společnost ji dělá podobně skvělá záležitost, jakou bezesporu je pohádka O statečném kováři, která mi příjde až nápadně podobná právě s Nebojsou. Mikš jde do světa společně se dvěma "kamarády" zato Ondřej má za společníka jenom Ferku, který o sobě rád říká, že je všemi mastmi mazaný, ale do strašidelného mlýna by nešel ani za pytel zlaťáků, no možná za dva :-) takový to je hrdina. Ondřej, Ferka a jeho krutibrko, jsou společně na cestě nejenom naučit Ondru bát, ale taky vysvobodit krásnou princeznu z rukou zlého čaroděje. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já si z této pohádky už na vždycky budu pamatovat pohřební vůz tažený koňmi. To byla tak děsivá scéna, že ji mám vypálenou přímo v mozku. Nevyvážil ji svým hereckým umem ani Ondřej Vetchý, i když jeho Ferko je taky nezapomenutelná figurka. Atmosféra pohádky je tak hutná, že je až hmatatelná a skoro by se dala krájet. Zvláštní zážitek. To se musí nechat. Nemusím tenhle příběh vidět zrovna každý den. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Když jsem byla malá, zanechala ve mně hluboký dojem. Skvělý výkon herecký Vetchého a Jána Krónera. Ten se mi mimochodem líbil i jako chlap. Kam se na něj hrabali ty všechny princátka. Na svou dobu super triky, lehce tajemný vizuál, smysluplný děj. Za mne plný počet. Viděno i ve slověnštině a to je o dost horší káva. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)
  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)

Reklama

Reklama