Reklama

Reklama

Scarlett Johansson alias Black Widow se po dekádě v Marvel Cinematic Universe konečně dočkala svého prvního sólového dobrodružství, které však bude úplně jiné, než jaké doposud poznala. Skupina velmi nebezpečných lidí odhalila její už téměř zapomenutou minulost, a proto se musí vydat na cestu napříč celým světem, zatímco je pronásledována Taskmasterem – neúprosným zabijákem, jehož jediný úkol je zničit Black Widow. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (754)

castor 

všechny recenze uživatele

Scarlett Johansson se těžko vyrovnávala s tím, že si její „rodiče“, jinak ruští špioni, přestali hrát na rodinu, protože společná mise skončila, a Scarlett i se sestrou musely zapomenout na rodinnou idylku. V dospělosti je z ní trénovaný zabiják, výcvikem prošla i toho času uražená ségra, aby poté, co rozbijí půlku kuchyně a doškrtí se záclonou, rozpoutaly oslomůstkoidní divočinu. Přitom první půlka baví. Obě herečky v hlavních rolích jsou moc fajn, akce je slušná, atmosféra temná a pohlcující. Jenže pak se z toho stane přestřelené divadlo, které rozhodně nelze označit za svěží nebo na zadek posazující. Střih je nervózní, finále už je pak tradiční marvelovský digibordel. Za sebe alespoň oceňuju, že se neobjevil nikdo z gymnastické party, teda z Avengerů. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Takový prazvláštní apendix, na který se tak dlouho čekalo, až vlastně není z hlediska celého Marvelího filmového seriálu zvlášť zajímavý a znova to uvidím tak za patnáct let, až si kliknu na disney+ a řeknu si, že si sjedu všechny marvelovky v chronologickém pořadí. On to ovšem není špatný film, jen trpí tím, že je ohraničený lepšími kousky a pro mě osobně tím, že titulní Černá vdova je zdaleka tou nejméně zajímavou z postav a všechny scény s ní si kradou jiní, obzvlášť taťkózní rudoarmějec a vůbec všechny "rodinné" scény balancují na hraně sitcomu, trapnosti a pokusu o dramatiku a s lepším scénářem a mnohem menším rozpočtem na digitalní efekty by to působilo o dost líp. PS: při psaní tohoto komentáře nebyl zraněn žádný pavouk, ačkoliv mám dojen, že ten v rohu na stropě po mě začíná vrhat divné pohledy a přísahal bych, že začíná bručet jako naspeedované medvídě.  ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě to, ale tohle je pro mě zatím nejzbytečnější Marvel film. Vůbec z něj nemám pocit, že MCU nějak přispěl - vznikl prostě proto, že fanoušci chtěli sólo Black Widow (a, božebože, dozvědět se, co bylo v Budapešti, aby už od toho byl pokoj) a Scarlett Johansson po Endgame pravděpodobně taky nebyla proti. Je to taková promarněná šance, film hraje od začátku do konce na jistotu a ačkoliv jsou akční scény příjemně a záměrně nadsazené (ne náhodou se Natasha dívá na Moonrakera) a hlavní hrdinky i hrdinové v nich působí ještě nezničitelněji než Jason Bourne nebo libovolný terminátor, co je to platné, když jsem si během té rychlojízdy nedokázal k většině postav vytvořit jakýkoliv vztah a v závěru mi bylo skoro jedno, co se komu stane. Týká se to bohužel i Taskmastera, který tu prostě najednou je a podle tvůrců by z něj měl jít strach, jenže nejde, protože nám je jasné, že tohle není ten typ filmu, ve kterém by mohl záporák vyhrát či alespoň remizovat. Tady se spíš až whedonovsky vtipkuje a na napětí zapomeňte. Jestli může Black Widow do budoucna MCU něco přinést, tak snad jen návrat Florence Pugh a Davida Harboura. Oba by mě potěšili. Ale tenhle příběh Black Widow nebylo nutné vyprávět. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pokud jste byli zklamáni comicsovými ženami v akci, jako jsou Captain Marvel a Wonder Woman, tak tenhle origin(ální) nášup určitě  potěší vaše akční choutky. Akce dominuje a je ve více  jak dvouhodinovém filmu kvalitně  rozložena a zrežírována. Překvapující je, že na režijní  sesli trůnila žena, co se v minulosti akčními záležitostmi nikterak vyloženě neprezentovala. Cate Shortland ví,  jak zabavit diváky. Dějství má dramatický  rozměr, dvě malá děvčata  jsou v úvodu odtržena od svých  rodičů, načež v ději následně skočíme o 21 let, z holčiček jsou půvabné holky, z nichž minimálně jedna nemenstruuje (fakt). Sluší se podotknout, že se opětovně potkali až v dospělosti. A pomsta na tyranovi jménem generál Draykov na sebe nenechá dlouho čekat. Dialogy a psychologické pochody se příliš nepovedly,  tudíž je jedině dobře, že  při každé možné  příležitosti se o slovo hlásí akční rejdy a digitální tuning. Zajímavostí je, že starší ze dvou hlavních protagonistek, Scarlett Johansson, ztvárnila mladší ze sester, kdežto o 11 let mladší Florence Pugh hraje starší sestru. Navíc hlavní hvězdu filmu solidně zastínila. Nástup postupem času hlásí jejich taťka David Harbour, který hnil celé roky ve vězení, a také jejich mamka Rachel Weisz. Film má smůlu v tom, že  je mládeži  přístupný, takže jakýkoliv drastický potenciál je nemilosrdně zadupán v zárodku, což je škoda. Na světě  je akcí protažené svěží comicsové dílo, které má všechny důležité divácké atributy a režijně funguje i nemálo příjemně překvapuje. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Můj bože. Pokud by se koronaviru podařilo zabít éru komiksových blockbusterů, řeknu, že to všechno stálo za to, ale obávám se, že s tím ještě budu muset vydržet a už mi upřímně řečeno přestává stačit trpělivost. Nechápu, proč jsem se ze všech módních vln mainstreamového hollywoodského filmu musel narodit do té nejnudnější, nejoproštěnější od individuálního talentu a s nejmenší trvanlivostí. Zatímco vždycky bude někdo, kdo bude sjíždět muzikály Freda Astaira a westerny Johna Waynea, neumím si představit, že by se někdo v historii měl potřebu vrátil k téhle rozumně kvalitní, dobře natočené a vcelku naprosto v pořádku zbytečné obludnosti a netěším se, až budeme muset jednou vnoučatům vysvětlovat, jak tupí jsme byli, že jsme za tohle dávali peníze znova a znova a znova. Já vím, že skuhrám, ale to je proto, že koncept blockbusteru mám rád a už bych fakt potřeboval v jeho rámci něco nového. Kdyby se v rámci komiksů nějak experimentovalo nebo přicházelo s něčím novým, bylo by to (možná) o něčem jiném, ale takhle chci jen konec. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (68)

  • Yelena (Florence Pugh) nazve Red Guardiana (David Harbour) „Crimson Dynamo“. Toto jméno neslo v Marvel komiksech hned několik různých postav, jednou z nich byl například Anton Vanko, který se objevil ve filmu Iron Man 2 (2010) jako otec Ivana Vanka alias Whiplashe (Mickey Rourke). Ztvárnil ho tam Jevgenij Lazarev. Jiným nositelem tohoto titulu byl například Boris Turgenov – toto jméno použil (také ve filmu Iron Man 2) právě Whiplash, aby se dostal na závody v Monacu. (MiniMinion)
  • Ve filmu vidíme Alexeje Šostakova (David Harbour), který vystupoval pod jménem Red Guardian, sovětský ekvivalent Kapitána Ameriky. Ten debutoval roku 1967 v komiksu „The Avengers #43“ od Roy Thomas a John Buscema. Těchto Rudých strážců byla v komiksové historii celá řada a až na vyjímky (Tania Belinsky byla mutant) se jednalo o lidi bez super-schopností, ale výborně vycvičené od KGB. Vždy se jednalo o skvělé atlety na olympijské úrovni, piloty a znali bojová umění. Podobně jako u Kapitána Ameriky všichni používali štít, ale měli i zbraně. Alexej a Tania používali hurlingovou zbraň, disk s přezkou na opasek, který se při vržení vracel zpět kvůli magnetismu. Čtvrtý Red Guardian, Josef Petkus, používal meč a šestý v pořadí, Anton, zase využíval kybernetickou technologii, která zvyšovala fyzickou sílu. Nejnovější Red Guardian (sedmý), Nikolaj Krylenko, měl technologii, která ho chránila před elektromagnetickou a kinetickou energii a zároveň tyto síly mohl vést přes svůj štít z vibrania. Mezi další strážce patří Aleksey Lebedev, který byl představen až v roce 1991 v „Namor, The Sub-Mariner Annual #1“, ale v Marvel Universe byl úplně první (původní) Red Guardian. Pátým byl Krassno Granitsky, jehož jméno si Ed Brubaker výpůjčil z Bondovky „From Russia, with Love“ od Ian Fleming. (3T)

Související novinky

Ředitelé Disneyho jsou malicherní egoisté

Ředitelé Disneyho jsou malicherní egoisté

12.09.2023

Ředitelé největších hollywoodských studií jako Disney mívají spíš status seriózních, velice inteligentních a logikou byznysu vedených lidí. Nový report televize CNBC ale tento pohled v případě Boba… (více)

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Čína pokračuje v bojkotu marvelovek

Čína pokračuje v bojkotu marvelovek

01.05.2022

Naděje na čínskou premiéru Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství jsou zřejmě mrtvé, tamější autority totiž po kontrole filmu došly k názoru, že snímek neodpovídá té správné socialistické vizi… (více)

Reklama

Reklama