Reklama

Reklama

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

(seriál)
  • Česko Star Trek: Voyager (více)
USA, (1995–2001), 129 h (Minutáž: 45–90 min)

Hrají:

Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Garrett Wang, Jeri Ryan, Jennifer Lien (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(168)

Obsahy(1)

Voyager je čtvrtým, předposledním seriálem nesoucí jméno Star Trek. Premiéru měl v USA v lednu roku 1995. Děj se poněkud liší. Je sice opět situován na loď Federace, ale tím končí veškerá podobnost. U.S.S. Voyager totiž nebrázdí známý vesmír a neudržuje mír pod záštitou Federace. Hned při své první misi, která měla za úkol objasnit zmizení Makistské lodi s důstojníkem Hvězdné flotily inkognito na palubě, je přenesen vysoce výkonným zařízením na opačnou stranu galaxie, do nezmapovaného Delta kvadrantu. Posádka makistské lodi byla přenesena stejným způsobem, a protože její loď musela být obětována hned při prvním kontaktu s bojovnou rasou Kazonů, připojila se k posádce Voyageru a podřídila se jejím pravidlům. Voyager je nyní sám, bez pomoci Federace a spojenců... Jedno mu nikdo vzít nemůže... naději... naději, že narazí na cokoli, co mu zkrátí přes 70 000 světelných let dlouhou cestu. Posádka se s tíží svého osudu odhodlaně vydává vstříc nástrahám a dobrodružstvím zpátky domů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohými odmítnutý, přesto výtečný seriál. Po statickém pobytu na stanici Deep Space Nine konečně pořádná kosmická "road-movie". Postavit posádku Federace do situace, kdy je vzdálena desítky let cesty od svého domova, a tak musí konfrontovat lety prověřená pravidla vesmírné flotily s těžkou realitou, byl výtečný a svěží. Výborné herecké výkony, výborně napsané postavy a mnoho skvělých epizod. Postupem času bohužel i rutina a příliš vycpávkových dílů. I tak je Voyager právoplatným nástupcem Enterprise a kapitán(ka) Janewayová nedělá Kirkovi ani Picardovi ostudu. Holt, emancipace, milí konzervativní trekkies! ()

k212 

všechny recenze uživatele

Od čtvrté série za 5 a proč ... inu Kes střídá 7z9 a tím přichází na scénu výrazná Borgská dějová linie. Opakuji se, ale bez Borgů to byla vždycky nuda, bez socializace borgského vojáka rovněž. Ono totiž hlášky typu "irelevantní" a "neefektivní" v kontextu lidské komunikace zůstavají v hlavě pěkně dlouho. Prostě a jednoduše: nejlepší díly Voyageru, jsou ty, které pojednávají o interpersonální komunikaci posádky, o zaláskovaných a jiných citových peripetiích, ale top jsou samozřejmě ty s PZH Doktorem a Sedmou. Voyager je prostě space-opera se vším všudy. A pokud se divák nesrovná s tím, že hrdinové seríálu vypouštějí z huby ultra-technické a rádoby vědecké hovadiny a bere to na těžkou váhu, nikdy nepochopí krásu a nadsázku Star Treku, protože i přes všechna ta vesmírná hejblata a spleť druhů 8xyz je to prostě a jednoduše alegorie či metafora dnešní společnosti. Tedy, já to tak vnímám a proto na Voyager a Novou generaci nedám dopustit. 85%. ()

Reklama

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

První cca 3-4 řady je to vysloveně geniální Star-Trek na úrovni možná ještě trochu lepší než TNG. Obsahuje moje nejoblíbenější ST prvky jako jsou Borgové, druh 8472, Q a simulátor... Bohužel, s postupem času kvalita hodně klesá (a to nemám nic proti Sedmé z devíti). Takže nakonec vzhledem k začátku pouhé 4*. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největší slabinou Star Trek Voyager není zápletka, herci ani postavy, ale scénář. Epizody které by v TNG platily za klasiku jsou ve VOY pohříchu plytké, a ty které by v jiném seriálu solidně vyplňovaly sezónu, způsobují fanouškům i obyčejným divákům bolení hlavy. Neschopnost scenáristů naplnit potenciál slibných zápletek je do očí bijící, a jejich nutkavá obsese rozvíjet magorské náměty jdoucím proti lore, logice a vkusu je neblaze proslavená. Chápu že devadesátkový seriál nemohl nabídnout nic jako Rok pekla roztažený na sedm sérií, ale raketoplány rojící se jako houby po dešti, mnohokrát opravená loď, nebo velice svérázný přístup k rychlosti cestování Delta kvadrantem jsou už trochu moc. Naštěstí koncept vesmírné lodi putující převážně nepřátelským teritoriem nemá chybu a postavy jsou výborně napsané a zahrané. Stačilo přidat více realismu a sofistikovanosti, případně trochu temnější atmosféru, a mohlo vzniknout výborné dobrodružství. Potenciál byl tak obrovský, že i se svým handicapem Voyager nemůže jít pod čtyři hvězdičky. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Promiňte, ale nepřenesu přes srdce, že kapitánem je žena... A teď vážně, díky tomu, že jsem byl odkojen Next Generation a Voyager přišel až potom u mě jasně vítězí parta kolem Picarda, která mi přijde o dost nápaditější, výhodou Voyageru je zase to, že nemusí vycházet ze starších reálií, protože Delta kvadrant je o něčem úplně jiném... ()

Galerie (327)

Zajímavosti (71)

  • Roli kapitána Janewayové měla původně hrát Geneviève Bujold, která ale po několika prvních hodinách natáčení sama odešla. (Galadriel)

Reklama

Reklama