Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Mohl to být "tak trochu jiný Star Trek" a jiný neznamená horší. Míň se tu povídá a víc jedná - kapitán Archer se sníží i k mučení, když to okolnosti vyžadují. Ze začátku posádka nerozumí emzákům na které narazí (ještě že mají geniální Hoshi). Přes rameno jim koukají Vulkánci, což v případě lepé T'Pol nemusí být vůbec nepříjemné (komandér Trip by mohl vyprávět). Často ulítne nějaké to "son of a bitch" a celkově to jde o pěkné zpestření fenoménu ST. Myslím si, že seriál dojde svého uznání až časem... U ST:DS9 přebývaly tři sezóny na začátku, tady mi zas tři chyběly na konci... A ještě jednu věc: Docela mě baví, jak se tu většina upíná k TNG jako k nedostižnému ideálu, ale podívejte se na ENT a pak si pusťte libovolnou epizodu TNG. Pokud neusnete, tak ji patrně se zaraženým úsměvem prozíváte... Zatímco ENT je akční a dynamický, je TNG neuvěřitelně ukecaná... a to mám TNG moc rád... ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Skoro až zvrácená je myšlenka,že bych se někdy pokusil dokoukat byť jen jedinej díl,týhle scénáristický zhovadilosti.Všeho všudy jsem viděl asi 70% stopáže tak 15ti dílů a naprosto mi stačí,abych mohl tenhle seriál označit za nejpříšernější sračku všech dob,nejenže nenávist ke Star Treku je ve mě hluboce zakořeněná,ale tenhle seriál jí dokonale umocnil.Stupidní dialogy,při kterých každý člověk kterému ještě zbylo kousek mozku,musí prskat záchvaty smíchu,tupý herci,trapné efekty,vymaštěný scénář,výkony gumové koblihy a věty typu přes kalibraci transoprdéru a do mezi molekulární ho extraktu kvantových vln,sem přes hloubku mizotopů završil kalibraci hmotné vlny....co to kurva je? :D Upřímně z fanoušků Star Wars si dělám občas legraci,nad demencí těch Startrekových přímo umírám ;) odpad tak čistý,že by se z něj dalo žrát. ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně velmi, ale skutečně velmi příjemné překvapení. Co jsme vlastně čekal? Jen snahu vydělat na fenoménu ST bez sebemenší kvality. Nakonec se z toho ale vyklubala záležitost, na kterou jsem se díval s každým dílem s větší a větší chutí. Škoda jen, že nebylo dílů alespoň dvojnásobně více. Opět stejně jako u ST Voyager, i tohle se točí kolem neprozkoumaného teritoria a to se mi skutečně líbí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohými zavržený, mnohými opuštěný, přesto poslední pravý Star Trek. Scénář se vrátil do doby před původním seriálem i před samotnou Federaci. V Kirkově době existoval známý vesmír v podobě roztroušených základen pospojovaných slabě bráněnými obchodními trasami. V padesátých létech 22. století není ani to. Lidstvo pevně ovládá jen svou vlastní Sluneční soustavu. Po desetiletích úmorně pomalého vývoje brzděného přehnaně opatrnými Vulkánci se teprve vydává do hlubin vesmíru, aby tam našlo svou velikost. Star Trek Enterprise je v rámci frančízy unikátním seriálem. Celá třetí sezóna je zasvěcená jedné dlouhé a stále temnější příběhové linii. Čtvrtá, která je nedobrovolně poslední, poté nacpaná špičkovými epizodami, v zoufalé a vzhledem k okolnostem povedené snaze odvyprávět všechno podstatné. Díky tomu je pravděpodobně nejkvalitnější serií z celé frančízy, a vyrovná se jí jen vrcholná fáze Nové generace. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Loď Enterprise (NX-01) má před názvem označení NX, tedy „naval experiment“, což naráží na to, že je to experimentální loď a jediná pozemská loď, která v té době uměla letět warpem 5. (Krocan505)
  • V úvodní znělce se vedle krátkých záběrů z vývoje letectví na Zemi objeví i loď HMS Enterprise britského námořnictva a raketoplán Enteprise patřící NASA. Znělka je zakončená záběrem na USS Enterprise ze seriálu. (Helo)
  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama