Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Han22 

všechny recenze uživatele

Enterprise je vynikající seriál. Je škoda, že se neudržela déle a možná znamenala svými tržbami a ratingem hřebíček do rakve Star Treku (i když nový film se blíží), ale nedá se jí mnoho vytknout. První série obsahují vzrušení z objevování nových světů, v podstatě sledujeme první lidskou loď, která zkoumá vesmír, potkává různé kultury. To vše podpořeno celkem zajímavou posádkou, občasnými setkáními se "starými známými" rasami a vynikajícími efekty a akčními scénami. A v okamžiku, kdy by seriál mohl začít nudit, přijde zvrat jak hrom a celou třetí sérii se rozjíždí velkolepý kontinuální příběh, který nemá chybu a posadí Vás na zadek. A ve čtvrté sérii zase potkáte mnoho starých známých, poznáte jak to bylo s Vylepšenými, historii Vulkánců, Andorijců i Klingonských hladkých čel. Enterprise je Star Trekem, který v sobě spojuje to nejlepší z mnoha jiných - dodrodružství ale původní série, kontinuální příběh ale Deep Space Nine, efekty a akci ale Voyager a stojí opravdu za to. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Enterprise se evidentně pokouší o rozšíření Star Trekovského světa mezí širší publikum. Snaží se o více cool vzhled, ale přitom trpí úplně stejnými nedostatky, jako její starší úspěšnější sourozenci. Tím myslím kýčové masky a rasy - někdy prostě nestačí namalovat něčí obličej na zeleno a modro, barvou, která vypadá jako vodovky a vydávat je za mimozemšťany. I přes velmi vlažný pilot jsou první dvě řady fantastické, sympatickou posádku jsem si během pár dílů zamiloval. Se třetí řadou už jsem měl trochu problémy. Přeci mi víc svědčí ty jednorázové mise a dobrodružství a forma telenovely mi moc neseděla, navíc i příběhy začaly dost slábnout. Čtvrtá řada už naznačovala, že tvůrcům dochází nápady a upřímě, i když mám Jeffreyho Combse celkem rád, tady jsem ho s těma svýma anténkama a modrým pudrem už začínal mít plné zuby. Za 1.2. sérii 80%. Za 3. a 4. 70% a zakončující díl slabota, nebo abych byl objektivní průměr, čekal jsem na závěr něco epičtějšího! Celkově lehce pod Novou generací. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Enterprise a její kapitán Jonathan Archer by určitě neměli zapadnout v zapomnění za svými slavnějšími kolegy Kirkem a Pickardem. Zatím poslední seriálový příspěvek do Star Trek universa je totiž na vysoké úrovni a hravě se může se svými kultovními předchůdci měřit. Jistě, ne vždy vítězně, avšak vždy se ctí. Výprava ja kvalitní, stejně jako efekty a příběhová stránka. Samozřejmě ne všechny epizody jsou kvalitativně vyrovnané, ale to už se holt u seriálů stává. Trefa do černého byl rozhodně casting, jelikož Scott Bakula je jako kapitán Archer výborný a pokud vím, jde i o velkého fanouška Star Treku. "Spocka" mu dělá nebezpečně krásná subkomandér T'Pol v podání Jolene Blalock. Tenhle seriál by prostě zapadnout neměl, kvalitu má totiž nepopiratelnou. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Malý krok pro sérii, velký krok zpět pro Star Trek... do doby kamenné. Veškerá filozofie světa Star Trek v troskách... a bílí hetero Američané dobývají svět, zatímco ženy vřeštící před mimozemšťany jim dělají sekretářky (a ty mimozemské slouží jako sexuální objekty). Ostatně tvůrci se svým záměrem ani netajili ("Bude tam spousta sexu... sexuálního napjetí...") Není to špatné, ale pro Star Trek zřejmě labutí píseň. Po feministickém Voyageru retro – nevadilo by (ve svém základě je to dobrý nápad, sledovat, jak do sebe zapadají dílečky skládačky, kterou už znám), kdyby se to netýkalo např. i etických hodnot – v tom jde tento svět budoucnosti ve svém machismu i za soudobý rok 2010, asi tak někam do období kolonialismu. A myslí to naprosto vážně! To mi vadilo více, než občasný pocit, že se zapomnělo na výpravu (celý děj mnoha dílů se odehrává třeba v jedné místnosti nebo na poušti se dvěma herci). Právě proto na rozdíl od mnoha jiných nesdílím nadšení ze třetí řady – očekával jsem víc, námět úžasný, ale měl jsem pocit, že se tvůrci snaží seriál udržet pomocí první signální: sex, agrese, machismus. T’Pol je znatelně často polonahá, traumatická osobní ztráta Tripa je využita jen k tomu, aby se spolu s T’Pol mohli po celou sérii v každém druhém díle(!) v rámci terapie polonazí mazlit (tedy stimulovat si své neurotransmitery) – a když ani to nestačí, Trip se začne stimulovat ještě s další členkou posádky. Kapitán se řídí základním principem – pokud neuspěje, vyhyne celé lidstvo – tím ospravedlňuje vše včetně toho, že doslova loupežně přepadává jiné lodě (bez jakéhokoli doslovu či reflexe). Za zmínku stojí ale třeba díl Stigma ze druhé série – heteronormativita je pro Star Trek stále nejzazší hranící, kterou tento fenomén prakticky vůbec nepřekročil, ale napravuje to třeba tento díl dotýkající se např. problematiky AIDS a společenských předsudků o intimních vztazích. A naopak dosud jsem nerozdýchal díl třetí série Cogenitor (“Spolurodič”), kdy Trip vzdělává příslušníka sociální skupiny, která je systematicky nechávána negramotnou, aby si neuvědomila, že je jen využívána (jsou nezbytnou součástí k rozmnožování daného druhu a zbytek společnosti redukuje smysl jejich existence pouze za účelem přenašeče při rozmnožování). Spoiler: Díky přátelství s Tripem daná osoba prohlédne a uvědomí si, že může mít svá práva, když jich nedosáhne (kapitán dané osobě např. nepovolí azyl, o který žádá), volí raději smrt, než otroctví. Kapitán veškerou zodpovědnost(!) svalí na Tripa, že se plete do toho, kam nemá a zapříčinil mimozemské lodi takové problémy, když se teď nemohou rozmnožovat… ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Skoro až zvrácená je myšlenka,že bych se někdy pokusil dokoukat byť jen jedinej díl,týhle scénáristický zhovadilosti.Všeho všudy jsem viděl asi 70% stopáže tak 15ti dílů a naprosto mi stačí,abych mohl tenhle seriál označit za nejpříšernější sračku všech dob,nejenže nenávist ke Star Treku je ve mě hluboce zakořeněná,ale tenhle seriál jí dokonale umocnil.Stupidní dialogy,při kterých každý člověk kterému ještě zbylo kousek mozku,musí prskat záchvaty smíchu,tupý herci,trapné efekty,vymaštěný scénář,výkony gumové koblihy a věty typu přes kalibraci transoprdéru a do mezi molekulární ho extraktu kvantových vln,sem přes hloubku mizotopů završil kalibraci hmotné vlny....co to kurva je? :D Upřímně z fanoušků Star Wars si dělám občas legraci,nad demencí těch Startrekových přímo umírám ;) odpad tak čistý,že by se z něj dalo žrát. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Členové posádky přistanou na kometě o průměru 80 km, aby odebrali vzorky. Nehledě na malý průměr a tudíž i hmotnost komety se po povrchu pohybují, jakoby měla standardní přitažlivost Země. (Helo)
  • Seriál se původně jmenoval jen Enterprise. Přídomek Star Trek se dostal do úvodních tiulků až v 3. epizodě 3. sezony. Na DVD se však objevuje již od počátku 3. série. (mirliflore)
  • V kapitánově kajutě je na stěně možné zahlédnout kresby 4 lodí, a to HMS Enterprise z úvodních titulků, letadlovou loď USS Enterprise z filmu Star terk IV: Cesta domů (1986), raketoplán Enterprise, který byl pojmenován fanoušky Star Treku, a Enterprise NX-01 z tohoto seriálu. (Illuminare)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama