Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (498)

anais 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedených českých komedií. Snad proto, že se veze na hřebejkovsky zjemňující retro atmosféře. Tedy, ne, že by tu byla předlistopadová doba nahlížena přes nějaké růžové brýle - Nikolaev si dává záležet, aby jeho film nesklouzl k pouhé komedii – je to i solidní psycho (což je podpořeno skvělým Vetchého výkonem). Báječná léta pod psa mají auru neomylného diváckého hitu, tak nějak to z nich čiší. Je to přednost, i vada na kráse. Milý film, který asi bude mnohokrát reprízován v tv. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ani u druhého filmu, ke kterému jsem se dnes po delším odstupu vrátil, se mé původní hodnocení neudrželo. Snímek mi zřejmě musel dříve připadat vtipnější, i když nejsem schopen říct proč. Dnes už jsem se příliš nezasmál, když nepočítám některé výborné momenty Libuše Šafránkové, socialistická "realita" byla tak trochu jinde (nepochopil jsem například změnu Alešovy osobnosti po jednom výslechu na StB, vypadal, jakoby se vrátil po týdnu z Lubjanky) a celkově jsem byl spíše zklamaný. 3*- ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

K současnému prodávání se Michaela Viewegha můžu mít sice rezervovaný vztah, ale jeho počáteční tvorba určitě stojí za přečtení/zhlédnutí. A Báječná léta pod psa považuji z Vieweghovy tvorby za nejlepší příběh; za příběh, který má díky tématu i přesah. Bavila mě divadelní adaptace v Divadle Husa Na Provázku, líbí se mi i film. Vhodně vybraná ústřední trojice (Vetchý, Šafránková, Wehrenberg). Dokonce díky tomuto filmu nezatracuji Alici Bendovou, scénu na vodě zahrála fantasticky:-) Z Kvidova vyprávění o letech šedesátých a normalizaci mám rád scénku s andulkami, ale i přípravu rakve. Psí hrdina:německý ovčák Něha. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pochopili ti, kteří to zažili, i ti, co to nezažili. Patříc k druhé skupině, doufám v to. Další Vieweghovy knihy už šly mimo mě, tahle mě ale ve své době dostala a její adaptace je velmi, velmi povedená, na čemž má z hereckých představitelů podle mě největší zásluhu jemná, leč nesmlouvavá matka Libuše Šafránkové, která neváhá posedět u táboráku s okresním disidentem. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé, ale že až tak plytké to bude? To jsem nečekal. Ten film nemá absolutně žádnej náboj, je to taková série pěkných obrázků, které neurazí. Nejhorší je, že tam  absolutně chybí nějaký humor a přitom je to označený jako komedie. Potom mi tam přišla strašně trapná ta scéna, jak Vetchý vyjede na kánoi s tou bulharkou a vona si hned sundá tričko a ukáže silikonový kozy - to byla scéna jak vystřižená z nějaký americký teen komedie, ale nikoliv z českýho filmu zasazenýho do 60. let. Extrémně trapnej byl představitel malýho Huga a trapný bylo jak si furt ukazovali genitály, bylo to tam třikrát, ačkoliv už poprvý to bylo dost trapný. Pak ta scéna ze splavu, jak se převrhli měla evokovat Romanci pro křídlovku. V televizi koukali na Spalovače mrtvol a Kladivo na čarodějnice, šafránková si četla zločin a trest. Tvůrci se nám snažili vnutit, že jde o pokrokový dílo snažící se vzdát hold nesmrtelnejm kouskům, ale přitom tendle film jim nemůže čuchnout k fuseklím. Já věděl, proč sem se tomudle filmu rači vyhýbal, některý filmy je lepší nikdy nevidět. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • V prvních minutách, které se odehrávají na začátku šedesátých let 20. století, se ve filmu několikrát objeví pes plemena border kolie. První border kolie však byly do České republiky dovezeny až v roce 1993. V knižní předloze byl tímto psem černý vlčák. (hendrich6)
  • Když soudruh Šperk (Vladimír Javorský) lepí do okna československou vlajku, umisťuje ji na výšku, červenou barvou napravo. V dalším záběru na celý dům můžeme vidět, že v ostatních oknech jsou vlajky červenou nalevo. (tommahol)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama