Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nejstarší seriál mého dětství. V letech 1988-92, kdy ČST v Magionu a Studiu Kamarád odvysílala 50 vybraných dílů z prvních 5-ti řad, jsem snad do ničeho jiného nebyl tak zažraný, jako právě do Šmoulů. Měl jsem tehdy nahrané skoro všechny díly a nedělalo mi sebemenší problém je odříkávat zpaměti. Zvlášť musím pochválit vynikající český dabing v brilantním podání předních herců/dabérů. A i teď, když se mi po víc jak 15-ti letech poštěstilo všechny staré díly znovu sehnat, jsem se opět dostal do šmoulí euforie a cítím se, jako bych znovu prožíval své dětství. Ale neodpustím si ještě menší kritiku na pozdější epizody, které byly v letech 1997-98 odvysílány na Nově. Tehdy jsem se těšil, že po nějaké době znovu shlédnu ty staré kvalitní díly z ČT, ovšem jaké bylo mé zklamání, že to jsou zcela jiné díly z pozdějších řad, s novými postavami, infantilnějšími dialogy i dějovými zápletkami a i sestava dabérů byla z větší části jiná. Takže i když pozdější díly z 6. - 8. řady, vysílané na Nově, byly po všech stránkách znatelně horší, za ty vynikající staré díly z ČT nemohu jinak, než dát plný počet 5 *. 90%. ()

Morien

všechny recenze uživatele

Nekoukala jsem na ti pokémoni a nekoukala jsem ani na ti šmoulové (Děkuju vám, rodiče, že jste mě jako malou drželi zkrátka a zakazovali mi televizi! Děkuji! Děkuji!) a když už nám to ve škole pouštěli místo vyučování, zvedala jsem hlavu od četby Pána prstenů a jiných podobně hříšných knih, nechápajíc, co na tom všichni žerou. ()

Reklama

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Tenhle starý animovaný dětský seriál Šmoulové jsem v dětství vídala na televizních obrazovkách též i když se spousty dětem líbil (bodejť by ne, když všechny ty znělky zpívané různými našimi nejznámějšími a nejlepšími zpěváky například Stanislav Hložek, Hana Zagorová a další, později zaznamenané na LP gramofonových deskách, k tomu přímo vybízely) Standovi ani Hance není co vytknout pokavaď jde o Československou hudební scénu, ale jinak mě zkrátka tenhle seriál neměl co nabídnout krom těch znělek a děje s vysvětlením že se nemá zasahovat do přírody že se to může člověku vymstít. Neviděla jsem smysl ve Šmoulince zajímající se jen o svůj vzhled a okolo ní motajích se spousty Šmoulů kteří ji asi měli jak se říká pro potěchu těla : ) Jinak si to nejde snad ani vysvětlit, recenze ostatních o tom vypovídají. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Už jako malého kluka mě Šmoulové dost znervózňovali a vyvolávali otázky na věci mezi nebem a zemí. Proč jsou modří, když modrá je v mechu a kapradí moc nápadná??? A co je to sakra za druh zvířátek??? Jak se Šmoulové rodí??? Proč mají jen jednu samičku??? Jsou všichni teplí nebo šmoulují se Šmoulinkou??? Případně šmouluje Šmoulinka jen s Taťkou Šmoulou nebo se všemi??? Jedou všichni na houbičkách, když je to takové barevné a všude samá houba??? A především, chutnají šmoulové stejně dobře jako šmoulí zmrzlina??? Nemám rád Šmouly jak by řekl mrzout a mně nezbývá než s ním souhlasit. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Mně tahle parta nikdy moc k srdci nepřirostla. To společenství je poněkud podivné. Víme proč, stejně jako se můžeme domnívat, proč si zrovna na tuto partičku jindy všudypřítomný současný genderový aktivismus neposvítí :-) Záporák Gargamel je neschopný trouba, který se většinou odrovná sám, takže celé společenství se povětšinou soustředí na výchovné působení uvnitř sekty. Není proto divu, že nejlépe hodnotím věčně zpruzeného Mrzouta a žvanila Koumáka, kteří se z té sekty vzorňáků aspoň trochu vymykají. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • „Jako zaměstnanec redakce pořadů ze zahraničí, která vyráběla první dabing, si pamatuji na to, jak se hledal český ekvivalent francouzských Schtroumpfs, anglických Smurfs či německých Schlümpfe. Ta diskuse se nakonec soustředila na šmolkově modrou barvu animovaných pajduláků a bral se v úvahu také fakt, že slovo šmolka umožnilo vytvářet další slovesné tvary, které seriál vyžadoval (slovesa, příslovce, adjektiva). Pamatuji se, že v závěrečné fázi rozhodování spolu soupeřily názvy Šmolkové, Šmoldasové a Šmoulové,“ prozradil dlouholetý pracovník Československé televize Milan Šmíd. (Vitox)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama