Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Našla jsem si k nim cestu ve třinácti letech a sledovala je jen co to šlo a ikdyž to bylo založené na tématu že dobro zvítězí nad zlem, tak ten geniálně propracovaný scénář mě vždycky uvedl do extáze. Pak jsem si dala pauzu a když mi bylo devatenáct, tak jsem zase na ně najela a když už jsem si poté myslela že už se na ně dívat nebudu, tak hle. Ve svých jednadvaceti letech je opět rekapituluji. :-) ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně nakreslené skřítkovské postavičky s výborně promyšlenými ději snad všech (zejména starších) dílů a hlavně fantastický Jirka Císler a jeho Gargamel, ale i nádherně otrávený Mrzout, roztomilý Nešika Pavel Zedníček a další výtečně nadabovaní barevní "trpajzlíci". Kromě Mrzouta a Nešiky mám slabost i pro kuchaře Mlsouna, jehož jedinečné ztvárnění skvělým ("Bodým" z Profesionálů) Petrem Olivou je prostě neodolatelné. Není nad starý český dabing. P. S. Bohužel televize Barrandov nyní (r. 2010) nezvolila dobrého režiséra, jelikož současné předabování nových dílů je hrůzostrašné - Garmagel je místy trapný (zejména u smíchu) a zní spíše jako kluk Fuk či nějaký malý skřet (i když Jirka Císler nejde plnohodnotně nahradit, zvolením jiného herce mohl být výsledek lepší), Nešika je úplně tuctový (nechápu, proč nenechali skvělého Pavla Zedníčka), Hezoun taktéž o ničem (přitom Pavel Trávníček je stále aktivní) atd. atd. = neschopnost současného režiséra dodat tomu správným výběrem a korekcí dabérů tu pravou šťávu, jako tomu bylo u původních dvou dabingů. Nyní většina šmoulů působí zcela stejně, což nás okrádá o komediální stránku - škoda, velká škoda. ()

Reklama

akiro 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem je viděl na Polské televizi a když je začali dávat u nás tak jsem byl trochu zklamaný. Nějak jsem nemohl strávit to, že už to nejsou Smerfy, Klarier je Azrael a Šmoulí jahody nahradily Smerfo jagody. Potom jsem si nějak zvykl a teď už mi to ani nepříjde. Každopádně je to skvělý seriál jak pro děti tak pro dospělé. ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Tenhle starý animovaný dětský seriál Šmoulové jsem v dětství vídala na televizních obrazovkách též i když se spousty dětem líbil (bodejť by ne, když všechny ty znělky zpívané různými našimi nejznámějšími a nejlepšími zpěváky například Stanislav Hložek, Hana Zagorová a další, později zaznamenané na LP gramofonových deskách, k tomu přímo vybízely) Standovi ani Hance není co vytknout pokavaď jde o Československou hudební scénu, ale jinak mě zkrátka tenhle seriál neměl co nabídnout krom těch znělek a děje s vysvětlením že se nemá zasahovat do přírody že se to může člověku vymstít. Neviděla jsem smysl ve Šmoulince zajímající se jen o svůj vzhled a okolo ní motajích se spousty Šmoulů kteří ji asi měli jak se říká pro potěchu těla : ) Jinak si to nejde snad ani vysvětlit, recenze ostatních o tom vypovídají. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady trošku váhám. Do té doby, než jsem poznal Disneye byly "Šmoulové" jasná jednička. Pak už ty příběhy na stále stejném půdorysu, s tou samou, před Gargamelem prchající skupinkou bezejmených šmoulů, trošku ztrácely na zajímavosti. Myslím, že potenciál 100 postaviček se dal využít zajímavěji, než jen soustředit se na pár hlavních postav. Ale pro děti, zejména ty menší, to je ideální. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • V dílu „Neuvěřitelně se zmenšující čaroděj“ se Gargamel zmenšuje a zaútočí na něj Azrael. Je to odkaz na film The Incredible Shrinking Man (1957). (t.mon)
  • Když prezident NBC Fred Silverman uviděl, jak se jeho dceři líbí pánáček Šmoula, kterého dostala, rozhodl se, že ze Šmoulů udělá televizní seriál. (HappySmile)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama