Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! nepatří k těm pohádkám, na něž bych se každoročně těšil a které bych vyloženě vyhledával, ovšem stejně se na ni většinou podívám a pokaždé mě překvapí tím, jak je skrznaskrz milá... a laskavá... a vůbec. Takové Hrátky s čertem jsou sice ještě lepší, ale v nich zase není ten perfektní ponocný v podání Josefa Hlinomaze. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Proč jsou lidi tak zlí." Obušku, z pytle ven názorným způsobem poukazuje na to, jak mohou dobráci a poctivci tvrdě narazit ve světě plném zlounů a chamtivců. Ladislav Pešek se skvěle vžil do role naivního a důvěřivého muzikanta, stejně tak jako Josef Beyvl, jenž byl v roli hrabivého a podlého hostinského rovněž výtečný. Na svou dobu nabízí film kvalitně zpracovanou animaci s obuškem a ústřední píseň je vskutku chytlavá. Přesto na mě pohádka v porovnání s našemi jinými tuzemskými kousky působí veskrz průměrným dojmem, na čemž se dost možná podepsala místy až "hloupá naivita" hlavního hrdiny a postava kouzelného dědečka, jež až příliš ovlivňoval příběh. Závěrečná "obušková mela" však neměla chybu. P.S. "Hej, na světě je přece krásně." ()

Reklama

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka a má jen 75%. Podle mě jedna z nejlepších v těch 40, 50 a 60 letech. Beyvl hodně dobrej, ale Pešek. To bylo opravdu famózní. Z něho ta energie sršela určitě na míle daleko. Věřil jsem mu všechno. Především tu je ho radost a prožití každého okamžiku. Samozřejmě nechyběla povedená písnička "Já z písničkou jdu jako ptáček ..", kterou si rád prozpěvuju. Jednoznačně plný počet. 95% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady klasických českých pohádek, která neměla tu sílu nějak více mě zaujmout. Obušek je sice fajn a na dobu i docela dobře udělaný, ale to je asi tak vše. Hlavní hrdina příběhu mi byl nesympatický a vlastně jediná věc, co se mi líbila byla ta krátká epizodka v hostinci, kde náš potulný muzikant dostal talíř a začal jíst neexistující jitrnici. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mít tuhle hračku, nebál bych se zkouškového a ty kozy na městských úřadech by dostaly co proto. Bohužel tahle hračka zůstala beznadějně zahrabána v 50. letech, kdy nám Kléma chodil na hrad a k budování vlasti se roztáčely míchačky s betonem na plný kule. Celkově trochu unylá pohádka s nesympatickým Peškem, ovšem díky fantastickému Josefu Beyvlovi příjemně koukatelná. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama