Reklama

Reklama

Greta

  • Švédsko I Am Greta (více)
Trailer 1

Příběh dospívající aktivistky Grety Thunbergové je vyprávěn prostřednictvím působivých, dosud nevídaných záběrů. Počínaje školní stávkou jednoho člověka pro klima před Švédským Parlamentem, režisér Grossman sleduje Gretu – stydlivou školačku s Aspergerovým syndromem – v jejím vzestupu k výjimečnosti a jejím podněcování povědomí o globálního dopadu tím, že podněcuje školní stávky po celém světě. Film vrcholí úžasnou větrnou cestou přes Atlantský oceán, aby promluvila na summitu OSN. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (82)

drackula 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení dokumentov funguje jeden zaujímavý fenomén. Ľudia často hodnotia tému/osobu a nie formu/filmárske umenie. V tomto prípade si dovolím tvrdiť, že 2/3 hodnotiacich tento dokument ani nevidelo, ale dali automaticky 1/10 alebo odpad. Dokumentu Nagano by som mal dať podľa tejto logiky tiež odpad!, keďže sa nám tam nedarilo, bez ohľadu na to ako je natočený. Greta je bez ohľadu na to, ako ju kto vníma fenoménom. V tomto duchu sa ju snaží predstaviť aj dokument Nathana Grossmana, ktorý bol pri mladej švédskej aktivistke prakticky od začiatku. Ako zmapovanie jej príbehu dokument funguje, avšak neprináša nič viac. Ak Grétu poznáte, povie vám tento film veľmi málo nového. Notoricky známe scény a prejavy mohli zachrániť zábery z domáceho prostredia, avšak bolo ich málo a neprinášali nič výnimočné. Ak ste o Grete nikdy nič nepočuli, dokument vám ju dostatočne predstaví. Ak jej život sledujete, nepovie vám nič nové. Ako celok je to teda pozerateľný priemer. 60% Scandi - Edison online ()

Shimargh odpad!

všechny recenze uživatele

Zneužité, narušené, labilní dítě pro nechutnou eko agitku. Navrch je to totální ostuda všech vysoko postavených lidí, kteří tomuhle mongoloidovi dali jakýkoliv prostor se vyjádřit. Na první pohled je jasné, že tenhle svět jde do čím dál větších hoven a vládnou mu zkrátka nesvéprávní, hrabiví idioti, neschopní čehokoliv zásadního pro naši zemi docílit. m Musí přijet tahle držka aby jim ty vole poradila a všichni si u toho tleskají jako čuráci, no bliju. ()

Reklama

Skeksis odpad!

všechny recenze uživatele

Severský snehuliak s Aspergerom sa topí! Pomoc! Počúvať ju pred mikrofónom mi znelo ako akustické disko - neustále opakovanie toho, čo už aj tak všetci vedia: ŽE SVET JE V RITI! Keby jej Asperger fungoval aspoň v duchu: "Saga Norén, polícia Tromso.", tak by bola znesiteľnejšia. Ale pozerať sa na otravnú autistku, ktorá vyzerá ako ostarok, mi neurobilo dobre na žalúdok. Neviem, aký postoj mám zaujať k jej rodičom - či ich ľutovať, alebo im vynadať. Nepripadá mi správne, že prakticky jej chorobu využili na kampaň, navyše nechodila do školy. Namiesto trmácania sa loďkou po mori mala sedieť v školskej lavici. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Ekologii fandím, proto ta symbolická jedna hvězdička, která přímo s kvalitou filmu nesouvisí. "Projekt" Greta je umělej a nepřesvědčivej, stejně jako tento nezáživný, nicneříkající dokument. Nebavilo mi to sledovat a papouškující Gretě nevěřím ani slovo.  Podobné povrchní, strojené a stylizované pseudo-dokumentární výtvory, které jen něco teatrálně předstírají, nadělají víc škody než užitku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Inspirativní dokument o jedinečné osobnosti, o malé holce, která se stala celosvětovým symbolem. Líbila se mi vyváženost filmu, který Gretu vůbec nijak neadoruje, naopak stále zdůrazňuje, že je to obyčejný člověk, který ovšem vyvolal neobyčejné věci. Líbil se mi ten zlom z "Greta se potkává se slavnými lidmi" v "slavní lidé se potkávají s Gretou", úžasné byly autentické scény s otcem a z té silné pasáže na lodi mi bylo úzko.____P.S. všem, kteří se tady tak krásně / hnusně odkopali, odkopávají a bohužel ještě nejspíš budou odkopávat: Jste chudáci, zakomplexovaný odpad společnosti, ubožáci, kteří si honí ego na dívce, která má větší odvahu a několikanásobně víc rozumu než vy všichni dohromady. Je mi z vás fakt zle a styďte se.____P.P.S. vedení ČSFD: Vážně tady musíme mít tyhle stupidně nenávistné komentáře a jejich stupidně nenávistné autory? Asi musíme, protože to sype peníze, že? Jestli on náhodou není čas to tady zabalit a jít jinam. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Greta Thunberg na festivalu v Benátkách prozradila, že přístup režiséra Nathana Grossmana jí ne vždy úplně vyhovoval. „Nebylo to moc profesionální. Od té doby, co říkal, že to může být něco velkého, jsem občas opravdu pochybovala. A říkala jsem si: ‚Proč nepošlou zvukaře, nebo proč nepracují více profesionálně?‘ Myslím si, že na určité úrovni jsem pochybovala o tom, jak vážně je ten projekt zamýšlený.“  (SONY_)
  • Dokument se natáčel dva roky. (SONY_)
  • „Já ani nikdo v mém okolí za to nedostaneme ani korunu. Společnost B-Reel Films věnuje polovinu výnosů z filmu mé nadaci a vše bude věnováno organizacím a projektům bojujícím za udržitelný svět, obranu přírody a podporu lidí, kteří již čelí nejhorším dopadům klimatické a ekologické krize,“ prohlásila Greta Thunberg. (Duoscop)

Reklama

Reklama