Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (428)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Naše pohádky jsou trochu jiné, méně akční, méně vypracovanější, méně vulgární; na duši pohladí víc. Princeznu Nevěstu jsem viděl jako mladší a u toho mělo asi zůstat. Příběh trochu pokulhává, vlastně se to sestává jen z akcí nabitých scének. Jako rušivý element vidím i zbytečné přerušování žvatláním dědy a vnuka. Tahle vzpomínka nebude špatná, ale rozhodně nebudu toužit vidět film znovu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Občas človek objaví filmy, ktoré vedia veľmi dobre skombinovať jednotlivé žánre a vytvoria niečo jedinečné. A do tejto kategórie podľa mňa "Princess Bride" perfektne zapadá. Nakoľko som film už nejaký čas nevidel, budem ho hodnotiť po pamäti, ale videl som ho dostatočne veľakrát na to, aby som povedal, že jedontlivé postavy a scénky mám stále veľmi živé vo svojej pamäti. Nakoľko som mu už dnes jedenkrát hold vzdal, tak to urobíme ešte raz a poviem, že keď som to videl prvýkrát, tak najviac mi utkvel v pamäti asi Peter Falk ako dedko, ktorý prišiel prečítať svojmu vnukovi príbeh z jeho obľúbenej knihy. Úžasné mi to prišlo hlavne z toho titulu, že som si spomenul ako som v detstve chcel ja od svojho vlastného dedka, aby vymýšľal pre mňa rozprávaky. A nechápal som prečo, tomu chalanovi tak vadí, že mu ide čítať. Každopádne mi tie prerušenia v príbehu, kde sme sa ocitli v detskej izbe vôbec nevadili. Teraz už trošku viac o tom ostatnom. Myslím si, že skombinovať romantiku, dobrodružstvo a rozprávku v tomto flime skutočne vyšlo skvele. Herecké výkony sú veľmi dobré a aj po rokoch si pamätám tieto postavy. Najmä musím pochváliť Caryho Elwesa, ktorý pôsobí ako svoja vlastná verzia Zorra a veľmi mu to pristane a takisto nikdy nezabudnem na skvelého Andrého. Mandy Patinkin do svojej postavy Iniga Montoyu dal takisto úplne všetko. Vždy ho mám pred očami a aj jeho pamätná hláška: "Dobrý den, jmenuju sa Inigo Montoya. Zabil jste mého otce. Připravte se zemřít". A čo sa týka Robin Wright, tak má moje sympatie, bola v tej dobe mladá a pekná a niektoré jej sny sú doteraz nezabudnuteľné. Najmä keď tam máme toho hulákajúceho žobráka. Buuuu... buuuu. Takže hrdinovia sú skvelí. Čo sa týka zloduchov, tak sú tiež celkom zapamätateľní. Alebo teda väčšinou. Princ je celkom okey, no jeho si až tak veľmi nepamätám. Vybavujem si však veľmi dobre jeho pravú ruku. Chlapa so šiestimi prstami a jeho mučidlo. Wallace Shawn je tiež celkom okey, no možno mohol byť vo filme trošku dlhšie. Každopádne skvelý duel medzi ním a Carym Elwesom. Doteraz jedna z najpamätnejších momentiek. Akčné scénky sú skvelé, dobrodružné momentky sú skvelé a romatnická linka je uveriteľná a prirozdená. Plus aj komédia vo filme funguje veľmi dobre. Zo strany všetkých. Ani rokmi to nič nestratilo a ide o jednu skvelú romantickú dobrodružnú klasiku. Ak ste nevideli... čeknite si film. Stojí za to. Hodnotenie: A ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked si predstavim, kolko krajsich a lepsich americkych rozpravok alebo fantasy filmov sa natocilo v 80-tych rokoch a nedostali sa do TOP 250-tky IMDb najlepsich filmov vsetkych cias, tak ma velmi prekvapuje, ako sa tento priemerny film mohol dostat na 175 miesto. Zdalo sa mi to byt take umele, chvilami nudne, ale nasli sa aj chvile, ked ma film bavil, ale staci mi to na jedno pozretie. V malej ulohe sa objavil aj na nepoznanie zamaskovany Billy Crystal :-) Reziser Rob Reiner ma skor potesil psychothrillerom MISERY NECHCE ZOMRIET (1990) alebo z vojenskeho a pravnickeho prostredia filmom PAR SPRAVNYCH CHLAPU (1992)... 23.04.2009 ___ Cary Elwes - (Westley) +++ Robin Wright Penn - (Buttercup / Princezna Nevesta) +++ Chris Sarandon - (Princ Humperdinck) +++ Mandy Montoya - (Inigo Montoya) +++ Christopher Guest - (Gróf Tyrone Rugen) +++ Fred Savage - (Vnuk) +++ Peter Falk - (Starý otec) +++ Billy Crystal - (Zázracný Max) +++ Produkcia: Rob Reiner +++ Hudba: Mark Knopfler +++ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Nádherné pohádky se netočí jen u nás ! V Americe sice nemají takovou tradici, ale Robin Wright Penn je jako princezna skoro tak dobrá jako Libuška Šafránková :-) Určitě ji tento výkon postčil mezi Hollywoodské hvězdy. ... A nedejte se poplést, atmosféra téhle pohádky je fakt skvělá a ne "temná a nepěkná" :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za devatero útlaky a devatero nezdravými fixacemi na pomstu, žil, nežil, žil, nežil a nakonec žil... S parodií koketující pohádková fraška. V podivných kulisách, s krasoňem Elwesem a humorem pod úrovní očekávání a možného (s jednou crystalickou výjimkou). Takový Princ a pruďas s nasazeným pásem cudnosti. Vnuk paní Columbové se bavil, já moc ne. Možná to bylo Reinerem na místě předčítače.. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Celosvětová premiéra proběhla 18. září 1987 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Dědeček (Peter Falk) na začátku filmu sice řekne, že knihu „Princezna nevěsta“ napsal Simon Morgenstern, ten je ale fiktivní. Skutečným autorem knihy je William Goldman. (Nick321)
  • Většina filmu se odehrává v Anglii. Historie hradu užitého ve filmu sahá až do roku 1065. (Kulmon)

Reklama

Reklama