Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (290)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdin(k)a dává dohromady skupinu složenou ze zástupců různých frakcí + padouch, o kterém víme, že se na konci přidá k dobré partě + velká inspirace jihovýchodní Asií. Ano, mluvím o Avataru, který tohle všechno použil lépe než Raya. Přiznávám, tahle disneyovka vypadá nádherně, po technické stránce (hudba, režie, animace postav i prostředí) je skvělá. Jen nezačněte dloubat hlouběji. Třeba v tom, jak je ne úplně nenápadně misandrický (pohrdání muži, opak mysoginie). Hlavní hrdinka je žena. Hlavní drak je žena. Hlavní padouška (spíše "frenemy") je žena, se kterou má Raya vztah, ve kterém lze najít sexy lesbo podtóny. Mužské postavy tu zastupuje malý chlapec, tlustý jelimanský bojovník a otec hlavní hrdinky, který je většinu filmu mimo děj. Disney se rád ohání tím, že tvoří vzory pro děti, ale fakt nevím, jak si v tomto má malý kluk najít vzor... Raya samotná také není silný vzor a ani zajímavá hrdinka. Je sobecká, tajnůřkářská, dělá unáhlená rozhodnutí. Srovnejte s Aangem z Avataru, na kterém viselo obrovské břemeno, o kterém pochyboval, že ho unese, ale vždycky se snažil udělat dobrou věc. Raya asi bude v sbírat upocené body za to, že "reprezentuje" Asiaty, ale jestli chtějí být reprezentovaní vykrádačkou šestnáct let starého seriálu, který byl po obsahové stránce ve všem lepší, tak to tedy klobouk dolů... ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Po příběhové rovině je to jednoduchá moralitka, které do vás téma důvěry cpe horem spodem, a jinak jede klasickou strukturu s povinnými zvraty. Trochu otravné jsou momenty, kdy se film snaží byt mladě cool a vyznívá to spíš cringe ("I'm such a dragon nerd!" ughhh) a taky drak s dikcí postavy z The Wire mě nějak neoslovil. Ale jinak to má to i pár autenticky vtipných nebo dojemných momentů. Za mě tedy 3-4*. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherný animák, kterému k technické dokonalosti chybí jen fyzika některých postav (není například cítit jejich "tíha", takže kočky působí vyloženě nerealisticky a bez jakékoliv reálné váhy - podobný problém měli sobové v druhém Ledovém království). Raya má však ohromné plus za to, že před diváka staví zajímavý svět, který rozdělením na regiony dává nahlédnout do pěti vizuálně rozlišných prostředí, díky kterým nemá šanci diváka nudit. Hraje sice na jistotu a využívá tradičních žánrových postupů prostředků, které moderní animák má ("šablonovitě" přehnané postavy, roztomilé zvířátko), ale dělá to s láskou a představuje tak dokonalou zábavu pro celou rodinu, která umí být v určitých momentech i velice dojemnou záležitostí. Na Sisu si člověk sice musí chvíli zvykat, ale mytologie Kumandry je budována velmi zručně a divák si v tomto ohledu nemá na co stěžovat. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Raya je od Myšáka vlastně jen další sázka na jistotu. Animace je nádherná, hudba výborně pasuje, zasazení je kouzelné (obzvlášť pro milovníka východní kultury), postavy mi byly sympatické ale příběh - ten je tak základní, tuctový, s očekávanými zvraty... Vážně nebyla jediná chvilka, kdy by mě něco překvapilo, vše jelo přesně podle toho, co jsem očekával. Napětí se nedostavilo, emoce jsem sice nějaké pocítil, ale nebyly tak silné, jak by bylo k nějakému nezapomenutelnému zážitku třeba. Zkrátka všechno se mi tu líbilo, až na ten obyčejný a dle mého nikterak originální příběh. Mohlo to být úžasné, poutavé, podmanivé, originální, ty ingredience pro to tam jsou, ale nakonec je to jen další sázka na jistotu. Potěší, ale nepřekvapí. 6,7/10 ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Walt Disney Animation Studius přináší po snímcích Odvážná Vaiana, Raubíř Ralf a internet a Ledové království II ten dosud nejdospělejší film, který staví na lidské důvěře, jež bývá společností vnímána jako symbol slabosti a naivity. Zatímco lež a zrada jsou považovány za atributy síly a moci. Na základě těchto dvou antagonistických prvků staví Raya a drak souboj dobra se zlem. Raya  a drak využívá a vykrádá řadu celosvětově známých a úspěšných filmových sérií svého studia, ať již jde o zábavný způsob vyprávění ve stylu Indiana Jonese, podobnost světa s hlavní představitelkou Rey ze sequelové trilogie Star Wars či rozdělení lidstva na kmeny, jako tomu bylo u Black Panthera. Film zároveň vzdává poctu Hajao Mijazakimu a jeho Princezně Mononoke, jelikož se snímek též na obecné úrovni zabývá soužitím člověka a přírody. To vše v kombinaci s dechberoucími vizuálními efekty a animací mimického výraziva, stírající takřka hranice s realitou, tvoří oku lahodící koktejl nového a neprobádaného světa, který má chuť divák ještě mnohokrát navštívit. Pokud jste fanouškem jednoho z výše uvedených snímků a nebo máte třeba jen rádi draky, je Raya a drak filmem pro Vás. Za mě poctivé čtyři hvězdy. 👍 (18.04.2021) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama