Reklama

Reklama

Kolo času

(seriál)
  • USA The Wheel of Time
Trailer 1
USA, (2021–2023), 16 h 43 min (Minutáž: 54–69 min)

Tvůrci:

Rafe Judkins

Předloha:

Robert Jordan (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine Madden, Michael McElhatton, Zoe Robins, Marcus Rutherford, Josha Stradowski, Daryl McCormack, Sophie Okonedo (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Kolo času se odehrává v epickém fantasy světě a sleduje osudy Moiraine (Rosamund Pike), členky neuvěřitelně mocné ženské organizace zvané Aes Sedai, která přijíždí do městečka Dvě řeky. Odtamtud se vydává na nebezpečnou cestu křížem krážem světem s pěti mladými vesničany, z nichž jeden je – jak praví proroctví, Znovuzrozený drak... ten, který buď zachrání, nebo zničí lidstvo. (Prime Video)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (53)

majo0007 

všechny recenze uživatele

Obsadiť do jednej z hlavných rolí počernú Jolandu s megašošovicou na nose bolo castingové terno - proste sa z nej (tej šošovice) nedali spustiť oči! Rukami šibrinkujúca Róžika Pajk (evidentne po prechode už stratila šmrnc) bola skôr do smiechu - niečo ako Wanda z Avengers. Česká koprodukcia... inu, tak to taky hodně levně vypádalo. Stačili mi dve epizódy, už aj to bolo sebatrýznenie. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Ale pozrime sa, nakoniec sa to ukázalo ako celkom obstojná fantasy. Má to svoj prepracovaný svet, jasne je dané o čo pôjde a vizuál milo prekvapil. Hneď v prvej epizóde a masakru s Trollocmi, ktorý vyzeral teda fantasticky. Poteší Rosamund Pike v hlavnej úlohe, na ostatné hlavné postavy si budete troška zvykať ale nakoniec sú fajn (aj keď niektoré, miestami otravné). Je to výborne krvavé a drsné začo tiež palec hore. Miestami sa to zbytočne vlečie tam kde netreba a tam kde treba je potom ku koncu všetko hrozne rýchle. Záverečná bitka v prvej sérii veľmi odfláknutá, potešilo aspoň prvé stretko Draka s Temným. Zatiaľ za 4*, kto má rád fantasy tak doporučujem, momentálne fakt dobrý fantasy seriál. Po druhej sérii ostávam verný 4*. Začiatok je dosť pomalý, prvé 4 časti ma pravdupovediac nudili ale druhá polka je o veľký kus lepšia. Dočkáme sa super akcie, hlavné postavy vyzrejú a finále je už pecka. Nemá to potrebný rozpočet, ale vyzerá to super. ()

Reklama

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Wheel of Time sa pokúša byť novým epickým fantasy na seriálovom poli, ktoré zaplní prázdne miesto po Game of Thrones, avšak akosi mu to nejde. A niet sa čomu diviť, keďže WoT miesto toho, aby sa esenciálne držala žánru epic fantasy, tak ako to robila LotR trilógia, sa nasilu snaží predstaviť Jordanov svet dosť surovým a krvavým spôsobom, čo mi do príbehu o boji dobra so zlom veľmi nesedí. Na druhú stranu tento kúzelný svet uhranie svojimi filozofickými a metafyzickými konceptmi, ktoré sú často orientálneho pôvodu, ako napríklad cyklická povaha času alebo reinkarnácia. Seriál však trpí svojim lacným prevedením a zameniteľnou vizualizáciou. Na to, aký údajne vysoký rozpočet mala show mať, neodráža sa to adekvátne ani v kostýmoch, výprave či efektov. Príbehové tempo je tiež veľmi nevyrovnané a ide to s ním ako na horskej dráhe. Rosamunde Pike však v roli Moiraine Damodred naprosto exceluje a za mňa sa jedná o najlepší článok celého seriálu! Ostatný herci nestoja za moc, zastávam toho názoru, že mali vybrať skúsenejších hercov. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to vůbec špatný fantasy seriál nebýt toho, že jsem četl předlohu a mám ji hodně rád. Takhle z toho vyšel seriál s dobrou vizuální stránkou (většinou), extrémně nesympatickými herci (s výjimkou představitelů Moiraine a Lana) a výrazně pozměněným dějem. Z knih si scénáristi vzali jen kostru a detaily si změnili po svém. U seriálu mě proto drželo v podstatě jen to, že mě zajímalo, jak moc se příběh bude lišit od knih. A nemůžu říct, že bych byl spokojen s tím, jak to dopadlo, ale pro lidi, kteří se chtějí podívat na nadprůměrný fantasy seriál a nečetli předlohu, nebo jim nevadí velké změny, můžu Kolo času doporučit minimálně k vyzkoušení. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je akorát smutným důkazem toho, že žánr současné hrané fantasy je ve stejné zdravotní kondici jako Mrtvé moře. Tak především - a to je nutné zdůraznit - až někdo vyhlásí Cenu za bezkonkurenčně nejhorší seriálový casting, Kolo času ji získá úplně automaticky. Taková freak show se opravdu jen tak nevidí. Jediná ucházející herečka je tady Rosamund Pike, která je ovšem obsazená proti svému typu a v roli tvrdé a nekompromisní Moiraine působí asi jako růžový poník ve výkladu army shopu. Zbytek jsou ochotníci nebo rovnou budoucí potrava pro kůrovce. (I když přiznejme si, že uvěřitelně ztvárnit role soustavně zmatených pitomců, kteří procházejí poutavým charakterovým vývojem odnikud nikam, by byl těžký oříšek i pro několikanásobného držitele Oskarů. A tím zdaleka nemyslím jen hlavní hrdiny.) O ději se pak dá říct pouze to, že ve svých lepších chvílích snaživě imituje vzorce z Pána prstenů, v těch horších předkládá nefunkční svět s nejasnými pravidly, nekonečné žvanění o ničem, přehlídku lokací z katalogu Putujeme po fantasy světě (slevy a výprodeje) a jen zřídka také akční nebo srdceryvnou scénu. Která vzhledem k výše zmíněnému většinou nefunguje. Dalo by se ještě psát o roztěkané dramaturgii, neexistující choreografii bojových scén, podivném střihu a vůbec detailně rozebírat tenhle nesoudržný a nesourodý kompilát odpadků ze žánrové skládky, ale dlabu na to. Akorát se tímto musím omluvit Eragonovi, o kterém jsem si až do teď myslela, že je to plytká srajda. Tak proti tomuhle je to Bergman. ()

Galerie (324)

Zajímavosti (27)

  • Seriál se natáčel v České republice. Hlavní hvězda seriálu, Rosamund Pike, se kvůli tomu s celou svojí rodinou přestěhovala do Prahy. V Praze žili přes rok, a to i v době pandemie covid-19. (Yardak)
  • Natáčelo se mj. v Dolském mlýně v Českém Švýcarsku. (unicorndeni)
  • Na začiatku epizódy, keď Egwene upratuje komnaty Amyrlin, si môžeme na stole všimnúť čiernu skrinku. Ide o skrinku, do ktorej Amyrlin dostáva správy, vďaka ktorým vie manipulovať dianie vo všetkých krajinách sveta. (Ingtar2)

Související novinky

Comic-Con čelí krizi

Comic-Con čelí krizi

24.06.2023

Je to pár dní, co pořadatel herní akce E3 oznámil, že se letošní i ten příští ročník ruší. Důvody jsou zřejmé, většina herních společností si začala pořádat své vlastní online konference, a když už… (více)

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

05.02.2022

Když Amazon oznámil poslední finanční výsledky, podstatná sekce ohlášení náležela audiovizuální zábavě, která je pro firmu čím dál podstatnější. Za filmy, seriály a hudbu loni utratila 13 miliard… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Reklama

Reklama