Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Recenze (558)

Falko 

všechny recenze uživatele

Zial, nevidel som ani jednu hru od Cimrmanov, takze je pochopitelne, ze som nemohol chapat vsetkemu humoru, ktory sa vo filme vyskytoval. Ale pacili sa mi napriklad sceny, ked Cimrman prisiel vzdy o chlp neskor so svojim vynalezmi, ktore uz niekto iny vynasiel, alebo scena s dvojnikmi arcivojvoda a Nývlt. Urcite tam bolo mnoho dalsich humornych scen, ktorym som mozno nepochopil, ale mam rad panov Svěráka a Smoljaka a ich inteligenty humor... 14.11.2008 _____ Zdeněk Svěrák - (Jára Cimrman) +++ Valerie Kaplanová - (průvodkyně) +++ Petr Čepek - (arcivévoda / Nývlt) +++ Libuše Šafránková - (Alžběta) +++ Milena Dvorská - (arcivévodkyně) +++ Zdeněk Podskalský - (pokladník, trubač) +++ Jiří Kostka - (císař / macháně) +++ Pavel Vondruška - (Strauss) +++ Petr Kostka - (Mánes) +++ Boris Hybner - (profesor biologie) +++ Leoš Suchařípa - (Eiffel) +++ Jaromír Kučera - (Vrchlický) +++ Hudba: Petr Skoumal +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobné pocity, ako napríklad po And now for something completely different. Miestami geniálne, inokedy celkom mdlé. Čiže podľa mňa dosť nevyvážené. Prvé časti pomerne svižné, pretože Cimrmanov život zhrňovali veľkými elipsami, potom nastúpila otázka monarchie a dej sa zrazu spomalil a to až do konca. Možno to bude tým, že som očakával niečo odlišné, vlastne som očakával niečo, čo si budem raz za rok s veľkou radosťou opakovať. Humor tohoto filmu je veľmi suchý, ale miestami až príliš. Niektoré iné celovečerné filmy tohto legendárneho dua sa mi páčili viac, takže vyššie hodnotiť navzdory potenciálnej nenávisti užívateľov csfd od našich českých bratov nebudem. ()

Reklama

Nancy 

všechny recenze uživatele

Můj první film o Cimrmanovi. Tenkrát jsem si myslela, že žil někdo takového jména s takovou neskutečnou smůlou na pozdní příchod (a myslela jsem si to dlouho :-)). Ačkoli mi bylo asi 7, často jsem se velice bavila a to jsem v té době nemohla téměř nic z toho pochopit. Buď jsem tedy divná nebo je to opravdu rodinný film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu se jeví zbytečná otázka KDO BYL NEJVĚTŠÍM ČECHEM. Odpověď samozřejmě divák najde v tomto filmu, protože kde by byli bez Cimrmanových rad Marold, Strauss, Eiffel. Nelze opomenout že co se týče vynálezů byl věčně jen o chloupek druhý. Pokud jde o přátele tak se přátelil s takovými jmény jakými jsou Dvořák, Holub anebo Kaplan. Zkrátka ti všichni chovali v úctě Cimrmana. Nechybělo přitom mnoho a Cimrman pomohl rozvrátit Habsburskou monarchii. Hláška filmu jednoznačně zní: " Ve středu přece vždycky jezdí Nývlt." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

"Holube, pojedete letos zase do Afriky?" "Nikam nepojede, doma bude, už se narajzoval dost!" Bylo jen otázkou času v letech největší slávy Cimrmana, kdy se náš největší Čech a génius dočká zfilmování. Jelikož jsem však odkojen hlavně divadelními hrami a primárně audio nahrávkami her (všech) mám s filmovým zpracováním stejný problém jako u sledování záznamů divadelních her v TV. Člověk spoléhá na fantazii a více si to užívá. Když pak vidí vše polopaticky, cítí se trochu zrazen. Je to o level níž. Ale i tak jsem se velmi bavil. Některé scénky ve své jednotlivosti byly geniální. Smoljak a Svěrák byli prostě chytrý chlapi a maximálně jim to ve výsledku šlapalo (i přes občasné a logické neshody). U mne je to za čtyři nohy Eiffelovky. * * * * ()

Galerie (11)

Zajímavosti (36)

  • Jára Cimrman se snaží zlikvidovat Habsburskou monarchii mj. tím, že bude děti následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este učit o prohnilosti monarchie a přesvědčovat je, že nejlepším zřízením je republika. Tyto snahy jsou však zcela zbytečné. Ferdinandovy děti kvůli sňatku jejich otce s hraběnkou Žofií Chotkovou neměly následnické právo. Po smrti Ferdinandova bratra Otty Franze v roce 1906 byl druhým následníkem v pořadí Ottův syn Karel - ten se také císařem v roce 1916 skutečně stal. V roce 1909, kdy se zmíněná "likvidace monarchie" odehrává, měl tedy Cimrman své snahy zaměřit spíše na Karla. (#47)
  • „Ta scéna s kočovným divadlem, takzvaný Vichr z hor, musela být ze scénáře vyškrtnuta. Ani už nevím, co jim na ní vadilo, ale točit se prostě nemohla," zavzpomínal Ladislav Smoljak. Když byl film dokončen a Smoljak si ho celý přehrál, tato komediální pasáž mu tam chyběla. Sebral veškerou odvahu, zašel za tehdejším ředitelem Barrandova a světe, div se, podařilo se mu nemožné. „Mé žádosti, aby se natáčení znovu otevřelo a ta scéna tam byla dotočena, se vyhovělo," prozradil. (alonsanfan)
  • Ve scéně s telegrafními dráty v oddílu „Jára Cimrman inspirující“ oslovuje Cimrman (Zdeněk Svěrák) Marconiho (Ivan Lukeš) křestním jménem (Guglielmo), které je pak vidět i na budově Marconiho telegrafu. Tvůrci však pravděpodobně správně usoudili, že divák Marconiho křestní jméno (na rozdíl třeba od jmen Čechova) nezná, a tak v postsynchronu Svěrák říká již: „Zkuste to bez drátů, milý Marconi!“ (Přemek)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama