Reklama

Reklama

Historia Naturae

  • Československo Historia Naturae (Suita) (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1967, 9 min

Když přírodopisný kabinet ožije. Jeden z prvních animovaných filmů Jana Švankmajera přivádí na scénu rekvizity, které jsou pro tohoto tvůrce v jeho další tvorbě charakteristické: animované muzejní exponáty, peří, kosti či maso apod. To vše ožívá ve strhujícím tanci, jenž se odehrává v osmi krátkých „encyklopedických“ kapitolách. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak nejdříve tu máme hrátky se „škebličkami“ a vysušenými kraby, štíry, což po vizuální stránce nebylo vůbec špatné – pak se mrkneme na okřídlený hmyz (mrkni na mou sbírku motýlů…), brouky, berušky, atd… - abychom se dále přesunuli k rybám všeho druhu – pak želvám, hadům, mloků, žábám – samozřejmě nesmí chybět ani vejce, ptáci a každopádně ani šelmy, opice či samotný člověk…Tak jako dalo se na tuto „Švankmajerovu encyklopedii“ podívat, ale znám jeho lepší díla! ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Velmi bizarní, křiklavé, depresivní, místy s náznakem humoru viz třeba jedna póza ve vitrínce. Konzumní společnost opravdu zkonzumuje vše co se dá. Už ve Švankmajerově prvotině slouží hudba Zdeňka Lišky především k rytmizaci záběrů místo vytváření atmosféry a v tomhle je Liška opravdu mistr. Je opravdu velké štěstí, že tenhle krátkometrážní film Švankmajer vůbec natočil, protože nevystudoval FAMU a co kdo nevystudoval, tak to tenkrát nemohl dělat. Naštěstí se za něj postavil známý filmař a další tvorbu mu umožnila výhra hlavní ceny na jednom zahraničním festivalu. | ► Historia Natuare ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . Hmyzáci, rybáci, pitáci, slizáci, cicáci a jiné havěti, všecko to jest, co se to dá sežrat. Nu a až to všecko sežereme, sežereme přirozeně sebe. Nastane království nehezké... ;-) - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách historických, repete 21.3.2009 v cyklu "Zlatá šedesátá" na ČT2, komentář zde jako devatenáctý - 22.3.2009) ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem biolog, ale tahle Švankmajerova práce se mi líbí velmi a řadí se rozhodně mezi mé nejoblíbenější, ať už ztvárněním, tak i vcelku zajímavou a nadčasovou interpretací (tedy tou mou (kterou nevyzradím), ale nevím jestli tam vážně byla). Jen tedy nevím, jestli ta žába na konci cyklu "Reptilia (Plazi)" byla schválně, nebo to byla jen malá chybička. Na to jsem se Mistra bohužel zapomněl zeptat při debatě po jeho krátkých filmech. (FNR Písek 2009) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nemám rád takéto kratučké rozdelenie do random kapitol. Každá z nich sa nazýva po nejakom hudobnom žánri, čo je v pohode, ale v skutočnosti tam nieje žiadna zmena v hudobnom doprovode. Stále tam hrá experimentálna improvizácia flauty od Zděnka Lišky. Snímka svojimi muzeálnymi relikviami neurazí ale ničím neprekvapí, keď si to porovnám z predošlou jeho tvorbou. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama