Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Surrealistické výrazové prostředky slouží zcela nesurrealistickým účelům. Napoprvé může Jídlo šokovat i znechutit, ale z toho jeden vyroste, pak se nějakou dobu baví vymýšlením interpretací a nakonec v něm třeba zůstane pocit, že je to sice ohromně povedená, zkušeně provedená a vůbec ne plytká, ale přece jen hlavně hříčka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajer natočil spoustu vynikajících krátkometrážních filmů, ale jeho Jídlo mám ze všech těch báječných hříček nejradši. K jídlu mám velmi osobitý vztah, konzumovat ho je má druhá nejoblíbenější činnost. Tenhle snímek je nejen gejzír fantazie a rozkošných scén, ale je i jedovanou satirou na konzumní životní styl, není tam jediná zbytečná scéna, jediný zbytečný záběr, jde o originální námět, výtvarné provedení i animaci. Švankmajer natočil bravurní film, který patří do top žebříčku animované tvorby. Celkový dojem: 100 %. ()

Reklama

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých Švankmajerových filmov mám k Jedlu špeciálny vzťah. Jednak preto, lebo to bolo to prvé, čo som z jeho dielne videla a tiež preto, lebo ma zaujalo svojím zmyslom pre humor a akým sarkastickým a neuveriteľne vynaliezavým spôsobom tu zobrazuje nenásytný a konzumný spôsob života dnešnej spoločnosti. Pixilácia je samozrejme zvládnutá majstrovsky. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

stop motion animace u mě měla tímto snímkem premiéru a musím říct, že jde o zajímavé zpracování... ale konkrétně k obsahu: snídaně - vtipná, ale dvakrát se opakující pointa už tolik neoslní... oběd - úchvatně nechutná podívaná, při které se u mě málem přihlásil dávivý reflex a jejíž vyvrcholení bylo sice předvídatelné, ale přesto brutálně skvělé, skvěle brutální... no a večeře? nemám slov! :-) jen škoda těch nedokonalých modelínových zjevů, zpracování prostě za nápadem pokulhává, jinak to mohlo být za plný počet... 80% ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Člověk a jídlo, člověk jako jídlo, jídlo jako člověk. Tři krátké etudy na téma obžerství, což je (jak známo) jeden ze sedmi smrtelných hříchů. V první části nahlížíme na obžerství z hlediska jeho zautomatizovanosti, strojovosti. Ve druhé z hlediska evoluce (lépe stolující „vyspělejší“ hrdina zabíjí a pojídá toho druhého). Ve třetí části se pak setkáváme s vrcholnou formou obžerství – autokanibalismem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)

Reklama

Reklama