Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

Porp 

všechny recenze uživatele

Tá hudba! Tá hudba! Magické filmové dielko, ktoré sa nestratí ani v 21. storočí v záplave efektami nabitých blockbusterov. Krásny príklad toho, ako možno vybudovať hororovú atmosféru hlavne pomocou zvuku a hudby. Žiaľ, zatiaľ čo hudobná stránka filmu ho tlačí nahor, niektoré ostatné aspekty filmu robia pravý opak. Kostýmy sú príšerné (kráľovský dvor). Vyzerá to akoby výtvarníčky zašli na exkurziu do textilnej továrne, pozbierali zvyšky, omotali nimi hercov a bolo hotovo. Podobne aj Čierny kráľ vyzerá ako sused od vedľa, ktorý rád chodí venčiť psa so škraboškou na nose. Petr Čepek vôbec nebol zlá voľba, no napríklad taký Radek Brzobohatý ako čarodej Mrakomor v Princ a Večernice, mi pripadal ďaleko viac strašidelný. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když dítě stůně, je to vždy čas sirupů a pohádek. Srdatný Kovář nepatří mezi ty nejlepší a často rotované, ale občas se na něj taky dostane. Křížův Mikeš díky lehce ironickému pojetí a podvědomé "básnické" ozvěně působí spíš jako Štěpán Šafránek, který se po Tylově Lesní paně vrhl na bratry Grimmovy, než jako neohrožený pohádkvý hrdina, ale vůbec to nevadí. Příběh odsýpá, nechybí láska, kouzla ani intriky, úsměvná pohodová atmosféra se občas zahalí do dětsky stravitelného strašidelna a všechno to jistí spolehlivé herecké výkony Müllera, Tokoše, Čepka a dalších. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní pohádka. 1) S vkusem a s mírou vyrobená pohádka sice nepřekročí stín a paradigmata doby, ale decentnost v zobrazení požadované lidovosti je třeba ocenit._____ 2) A ten konec! Spoiler. Nový král Mikeš nakonec si žije spokojeně v rodinou v otcově kovárně a na zámku kraluje jen podle potřeby. To kralování člověka od pořádné práce jenom zdržuje._____ 3) Jediná režie 39letého Petra Švédy (jinak režisér dabingu) má jakýsi gayovský nádech. Je to vidět v oblečení i v chování postav. Všiml si toho i komentátor Adam Bernau*._____ 4) Oč víc nepohádkově působil 22letý Pavel Kříž (kovář Mikeš), o to víc mu to slušelo._____ 5) Text písně O statečném kováři Jiřího Suchého zpíval Petr Ulrych. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se člověku vryje do paměti svým typickým "špatným" světlem, příšernými kostýmy a tragickým výkonem Pavla Kříže v hlavní roli. Ten jakoby tápal, zda má být hrdinou či melancholickým intelektuálem, působí naprosto nevýrazně až odpudivě. Kdyby ho v závěru arcilotr Čepek popadl za nohy a roztrhnul vejpůl jako slanečka, jednalo by se bezesporu o nejpovedenější pohádkový konec všech dob. Škoda... ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Kterej zase inženýr tuhle výbornou záležitost potápí pod modrou hladinu průměru? Sice jí k červené barvě chybí jen procento, zasloužila by se v ní však rochnit s přehledem. Pohádka je nezapomenutelnými scénami prošpikovaná a patří mezi to opravdu vyvedené. Je plná vtipné akce("A nedají si říct a nedají.") Obsahuje nenásilně podané prvky morálního poselství (Zlaťáky, jitrnice a vlastně všechny okamžiky s Knotem a Kronerem ml.) A umí přijít též s pro děti stravitelnou až příjemnou strašidelností, která je navíc parádně podpořena kulisou hudební i trikovou. PS: Starou kamerou na obřím plátně v setmělé jídelně.... na dětském táboře v Horažďovicích.... rok po roce nesčetněkrát. A co bych dal za to sedět tam jako malej kluk znovu. 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)

Reklama

Reklama