Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

Joe16210 

všechny recenze uživatele

Z letošních nových vánočních pohádek byla tahle asi nejslabší, ale pořád velmi příjemná a koukatelná. Obsazení asi vévodí dvojice ženských představitelek Linda Rybová a Zuzana Kanócz. Tím, že se jedná převážně o pohádku slovenskou, tak se mnoha známých tváří nedočkáme, což je v tomhle případě jedině plus. Mínusem bych tentokrát označil postsynchrony, tedy český dabing. Pokud už je nutné slovenskou pohádku nadabovat do češtiny, tak bych u slovenských herců volil méně výrazné hlasy. Bohužel Jiří Dvořák a Hana Ševčíková jsou sice skvělí dabéři, ale od zážitku z filmu mě to rušilo, jelikož jsem si v daných rolích představoval právě známé české herce. Volba méně známých hlasů by byla asi vhodnější. Například Jaroslav Plesl na královo bratrovi byl tak akorát. Pohádce dám šanci i v příštích letech a uvidíme, jak časem uzraje. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka. Nič geniálne, ale fajn áno. Po vizuálnej stránke tomu niet príliš čo vytknúť, lebo scenár obsahuje len pomerne ľahko sfilmovateľné veci. Zámok? Máme reálny. Kostýmy? Niekde splašíme. Podvodný svet? Dá sa šikovne stvárniť tak, že pôsobí exoticky a pritom je lacný. Triky? Minimum stačí, netreba to preháňať, ostatne akonáhle sa v minulosti nejaká SK rozprávka vytasila s CGI, dopadlo do katastrofálne. Poetika? Disponujeme, šéfe (najmä zo začiatku, kedy je princezná dieťa). Monštruóznou bradou vybavený Marek Mitaš sa mi napriek pomerne nízkemu veku (40) v úlohe kráľa páčil, aj keď sa nedokážem ubrániť dojmu, že paradoxne práve pre svoj vek, ktorý mi pripadal originálny a teda osviežujúci. Väčšina rozprávkových kráľov v našich končinách je nudne zobrazovaná ako starí bradatí chlapi s pneumatikou, takže mi pripadalo realistické vidieť konečne kráľa na vrchole svojich síl. Herci v kladných rolách OK, čo o sebe však nemôžu povedať záporáci, ktorí sú napísaní dosť biedne (a Zuzanu Kanócz po tomto tak skoro do škôlky asi nepustia). U najzápornejšej postavy je zaujímavé, že je aj nie je potrestaná. Scenár hodnotím rozpačito – dlho trvá, kým sa rozbehne nejaký konflikt, až divák prestane dúfať a bude čakať, že to vlastne bude svojím spôsobom bezdejové. Problém je v tom, že tak by to možno bolo lepšie, lebo akonáhle sa situácie začnú vyhrocovať, začína to byť trochu divné (wtf nehoda na koňoch a wtf scéna s uzdravovaním národa, ktorá vyzerá ako z paródie) a klišé. ()

Reklama

Sebastianek1 

všechny recenze uživatele

Hezký pohádkový film. Až nezvykle vkusný, na pohádku. Diváky, kteří rádi potřeštěnosti od Trošky nebo odpornou, pištící Květulilinku to brát nebude, malinké diváky asi taky ne, ale dospěláka, který se rád podívá na hezkou pohádku s krásnou Lindou Rybovou mohu jen doporučit. Není pravda, že má špatný scénář. Většinu herců neznám, ale vůbec mi to nevadilo. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Tohle mi teda fakt nesedlo, celé mi to připadalo dost kýčovité, strojené a hlavně nepřirozené. Když vezmu v potaz nelogické chování postav, katastrofální střih, absenci humoru atd. tak je to skoro jako nějaká nepovedená německá pohádka. Když se zde vyskytne nějaký problém, tak jej okamžitě řeší Linda Rybová, ale vlastně ani nevíme proč. Nezbývá mi něž se po tomhle vrátit k - Vánoční hvězdě a ještě tam jeden puntík přitlačit. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

„Chceme, aby z vyprávění příběhu i z celého filmového tvaru vyzařovala radost a energie, ale především lidskost, protože království vody odráží pozemský svět a bytosti v něm při vší dokonalosti mají své slabosti,“ uvedl režisér Ján Sebechlebský. Tak přesně to se nepovedlo, pane režisére. Protože podvodní říše vypadá hrozně. Při dnešních možnostech mohla vypadat o dost lépe anebo alespoň civilizovaněji. My však stále hledíme na jeden obraz. A další důležitý důvod je ten, že Paní vod a pramenů princezně nepomůže, naopak skálopevně tvrdí, že Hanka z říše vody nemůže, což po shlédnutí víme, že není pravda, a ještě způsobí, že na vše zapomene. Celkově se mi u pohádky líbila záporná postava Zuzany Kanócz, která hraje spíše klaďasky. Dále pozitivně hodnotím hudbu. Naopak kostýmy byly poněkud zvláštní na to, že se jednalo o pohádku. A také se mi nelíbil závěr, který nemá logiku. Princezna po celou dobu spěchá, protože král potřebuje vodu, ale přitom jako první nezamíří do komnaty krále, nýbrž k tetě a její služce, čímž se následně uvádí v nebezpečí. Závěrem dodám zajímavost pro (ne)pozorné díváky. Když se princezna rozloučí před jeskyní s mládencem, odchází a zmizí v ní - tak alespoň praví děj. Ve skutečnosti si můžete všimnout, že Darija Pavlovičová učiní pár kroků a pak zůstane stát na místě sice ve stínu, ale pořád v záběru. Celkově to pohádka není špatná, ale stokrát omílaná pravda je pravda zarytá. Opět se jedná o pohádku, která není vyložený prů..r, ale mezi oblíbené se málokomu asi zapíše. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • Při natáčení pohádky bylo využito technologie virtual set. Tuto technologii využívají americké sci-fi filmy. (SONY_)
  • „Hanka je velmi optimistická. Na vše nahlíží pozitivně. V žádné situaci si nechce připustit, že by bylo něco špatně,“ řekla o své postavě Darija Pavlovičová. (SONY_)
  • Jeden z nejpropracovanějších a nejnáročnějších kostýmů vznikl pro herečku Zuzanu Kanócz. Ta si ve filmu zahrála vévodkyni Henrietu (SONY_)

Reklama

Reklama