Reklama

Reklama

Steamboy

  • Japonsko Steamboy (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Animovaný velkofilm režiséra Katsuhira Otomo propojení dvourozměrné a trojrozměrné grafiky, vyrobený za pomocí plně digitálních technologií byl konečně dokončen. 10 let práce a rozpočet téměř 22 milionů dolarů dělá ze Steamboye nejdražší japonský animovaný film historie. Režisérova úplná oddanost celému projektu je zřejmá z každého filmového záběru. Vědecko-fantastický retrofilm se odehrává v prostředí viktoriánské Anglie. Hlavní hrdina filmu a zázračný vynálezce jménem Ray Steam získal tajemnou kovovou kouli, která obsahuje novou formu energie schopnou zásobovat celou zemi. Tenhle mladý muž ji však musí využít, aby bojoval proti zlu, zachránil svou rodinu a ubránil Londýn před zničením. Přepychové viktoriánské interiéry a elegance tvarů tehdejších strojů dovolily Otomovi vytvořit oslňující obrazové pozadí i samotné stroje. Více než 180 000 obrázků a 400 scén počítačové grafiky dělá ze Steamboye jeden z nejpropracovanějších animovaných filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Vezmu to podle svých obvyklých kategorií... Příběh je poměrně zajímavý, ze začátku se sice může zdát, že půjde o jednoduchou dobrodružnou pohádku, ale není tomu tak, příběh se stává čím dál více složitejší, obsahuje tak trochu filosoficko-politický podtext. Výtvarné vizuální provedení je úchvatné, zatímco GitS 2 je obrazovým králem na poli 2D/3D anime, Steamboy vítězí v čistě 2D kategorii, některé momenty byly úchvatné. Na druhou stranu, nevypadá to jako klasická anime, design lidí je jiný. Ono toho bylo vlastně "pozápadštěno" mnohem více, kromě designu postav i jejich jména, samozřejmě, Steamboy se odehrává ve Velké Británii. To byl asi taky důvod, proč mě napadla "kacířská" myšlenka, že by to možná byl lepší zážitek s anglickým dabingem, protože slýchat anglická jména zkomolená japonštinou docela rve uši. Tím dalším faktorem je hudba, kterou skládal Steve Jablonsky. Zatímco dost asijských soundtracků působí jako vykrádačky (jeden za všechny jmenuji podobnost OAV Rurouni Kenshina s tvorbou Media Ventures), ale už jsem si na to zvykl, tahle hudba prostě působí až moc americky (a přišlo mi, že se docela dost podobá Spiritu od Zimmera). Naštěstí, co zůstalo, je tradiční východní ne úplně "politická korektnost". ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Inspirace romány Julese Verna je viditelná a moc pěkně se na to kouká. Příběh se odehrává před 1. světovou válkou, kdy se národy začaly prát o moc a potřebovaly nové zbraně a zdroje energií. Příběh s velkými vynálezci a krásné parní době. Technická stránka animace je nádherná. Jsou zde megalomasnké parní stroje a všude vyfukuje horká pára. Zromantizovaná doba byla hlavně novou érou technologií a každý stát se snažil mít navrch. Celý příběh je o zodpovědnosti lidí, kteří by nikdy neměli vědu zneužít. Věda by měla sloužit lidem a vylepšovat je. Bohužel, hlavní hrdina se setkává pouze s lidskou chtivostí, lakotou a touze po moci. Jak státy vidí potenciál, tak se jim zazáří v očích a i dítě pozná, že to nebude pro dobrý účel. Příběh je bohužel příliš zdlouhavý a nestáhl mě k sobě za ruku. Snad to bylo až příliš vážnými postavami. Kdo má rád anime, neměl by si nechat ujít právě díky strojům, ozubeným kolům a složitým parním monstrům. Od tvůrce Akiry jsem sice dostal pěknou vizuální stránku, ale tentorkát nijak silný příběh. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že Steamboy je vyloženě špatný film, ale je doslova vyrobený podle šablony. Představte se animák, který je sice vizuálně identifikovatelný s japonskými anime filmy, ale příběh, dialogy, hudba, kamera, střih - tohle všechno jakoby vypadlo z hrané bondovky, nebo nějakého velkohubého amerického filmu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý animák, ktorý však zo začiatku pôsobí trochu pribrzdene (a to sú tam pôsobivé akčné scény i vynálezy). Postupne ako celý kolos speje do šialeného finále sa divákovi zatajuje dych. Vzťahy medzi postavami (rodinou) sú zaujímavo i keď možno príliš skratkovito nadhodené, ale dávajú priestor na rozvinutie debát o nevyhnutnosti/škodlivosti technického pokroku... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborníkem přes japonské anime filmy. Viděl jsem jich všehovšudy šest, pokaždé se nicméně jednalo o nadobyčejný zážitek, svým kulturním pojetím zcela odlišný od zážitku z většiny euroamerických děl. Steamboy mi však připadal až příliš konvenční – nejen umístěním děje do Anglie druhé poloviny 19. století, ale hlavně neoriginálním příběhem. Objevení parního stroje přináší nevídané možnosti technologického rozkvětu a zároveň dává prostor všelijakým protřelým zloduchům. Zdejší padouch sice není jednoznačně zápornou postavou, přesto snadno uhodnete, jakým způsobem se v následujících minutách zachová (zvlášť s přihlédnutím k jeho vztahu k hlavnímu hrdinovi). Zajímavá je snaha blíže prozkoumat hranici mezi využitím a zneužitím techniky, ta však postupně polevuje, aby v druhé polovině zcela ustoupila před – v podstatě nonstop – akcí. Založit podobně rozmáchlou podívanou (údajně nejdražší japonské anime) z větší části na akčních scénách nebylo nejšťastnějším nápadem. Opojení úchvatnou (úchvatnou!) vizuální stránkou nemůže trvat věčně, snad pouze kdyby dokázalo na vedlejší kolej zcela odsunout příběh, což zde bohužel nefunguje. Donekonečna oddalovaný závěr jenom více a více rozmělňuje zprvu zajímavou podívanou a jelikož víte co přijde, stává se film rovněž nezajímavým, až nudným. Steamboy je – bohudík a stejně jako všechny anime – obestřen magickou aurou, povyšující duchovní zážitek z mnohých scén daleko za hranice lidského chápání. Mdlou chuť nezbytné dějové omáčky bohužel přebít nedokáže. 70% Zajímavé komentáře: Marius, mm, Shadwell ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Produkce začala už v roce 1995, ale kvůli finančním problémům byla na rok přerušena. (Janko666)
  • V japonské i v anglické verzi filmu je postava Raye dabována mladou ženou. Jedná se o obvyklou praktiku. (Janko666)
  • Když se na začátku filmu Ray prochází po Manchesteru, jsou na pár sekund vidět Karl Marx a Friedrich Engels, povídající si na ulici. Oba dva žili v době, kdy se film odehrává, ve Velké Británii. (Raztubyl)

Reklama

Reklama