Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pohádka vyniká ponurou až hororovou atmosférou. Chýlková v roli jezerní královny byla skvělá. Ta její „hubená štíhlost“ mě fakt bere za srdce. Perfektní byla i zubatá ryba. Dnešní haranti jsou už dost psychicky otužilí díky sledování internetu, takže tento motiv možná úplně nedocení, ale dřívější děti by vřískaly hrůzou a měly by z toho zlé sny. Film na mě tak trochu působil dojmem politické alegorie vykořisťovatelského kapitalismu (děti sbírají perly, ale nedostanou ani pořádně najíst) s totalitními manýry (zbavit lidi řeči, proměnit je v ryby nebo v mušle) završená šťastnou revoluční koncovkou, ale není pravděpodobné, že by byl takto míněn, protože v roce 1998 se tady ještě celkem dalo žít. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho mě trvalo než jsem tuhle pohádku zkouknul celou a stejně se mě zase povedlo u toho na pár minut usnout. Nejspíš to asi hovoří o kvalitě. Přesto to není špatná pohádka. Má to nápad a vtip. Sice občas se tam objevují stejné nápady jako jinde třeba přebírání perel (Popelka přebírala hrách či čočku), ale to nevadí. Pohádka situovaná pod vodní hladinu je dobrý nápad. A je to vlastně poslední pohádka dua Macourek / Vorlíček. Na vánoce se to dobře hodí, je to sice průměrná podívaná, ale v rámci žánru slušná. (aspoň někdo se do filmových pohádek pouští) ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka s dosti temným příběhem a nebo spíše horor. Takové označení by jí sedlo mnohem lépe. Nejsem si jistá, jestli je tahle pohádka určena i pro ta nejmenší děcka. Nepouštěla bych jim ji. Mohly by mít z toho noční můry. Z Ivany Chýlkové šel opravdu strach. To bylo zhmotněné zlo. Řekla bych, že se jako ta bestie pěkně vyřádila. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která vypraví takový klasický příběh o princi, tentokrát Viktorovi (Max Urlacher), který musí hledat a vysvobodit dívku, do které se hned na první pohled zamiloval, a zrovna je to také princezna, Odetta (půvabná Jitka Schneiderová) a musí bojovat proti nadpřirozeným silám Jezerní královny (krásně hamižná Ivana Chýlková), která touží po manželství právě s princem Viktorem. Nakonec princ osvobodí všechny, koho Jezerní královna zaklela, či zajala pro své otrocké práce. Ze zajímavých dalších rolí: princův sluha Štěpán (Jan Hrušínský), který vnáší alespoň trochu vtipu, nejvěrnější poskok Jezerní královny Rudovous (Miroslav Táborský) a naivní vodnická žena (Jiřina Bohdalová). ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Podnodnocená pohádka. Občas až thrillerově surrealistická atmosféra. Náš kluk na to se zájmem koukal právě v těch momentech, kdy byl zobrazen podvodní svět, nebo se tam dělo něco dramatičtějšího. Jinak ho hrané pohádky ještě moc neberou. Pohádka měla zjevně slušný rozpočet a trikově a výpravou ho dokázala proměnit v něco magického a fungujícího. Princův sluha byla výborná postava. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Při natáčení filmu v Plešném jezeře došlo vinou filmařů k destrukci přibližně jednoho tisíce kusů šídlatek, což jsou u nás velmi vzácné a kriticky ohrožené rostliny. (panLosos)
  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama