Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

topi 

všechny recenze uživatele

Kandidát na Nejlepší veselohru století (a ne S tebou mě baví svět, která to vyhrála). Tohle je prostě největší chláma a to herecké obsazení každé role, roličky či miniroličky je geniální. Mohl bych napsat stránky superlativů. Přece jen největší machr je Vladimír Menšík, ten co tam předvádí, to je hotovej URAGÁN!!! Tisíckrát se na tento film můžu dívat a bavit se pořád stejně parádně. A to se opravdu nestává u mnoha filmů! Nejvíce tady a u Švejka s Rudolfem Hrušínským. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

Reklama

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Skvělá crazy komedie plná hlášek a nabitá hereckými esy. Iva Janžurová je naprosto ale naprosto dokonalá. Vždycky, když vidím staré české komedie, je mi líto, že se dneska nic podobného rázu netočí. Akorát trapné buranské komedie. Proč? Nedostatek herců, scénáristů či nápadů? Je to publikem? Vždyť v penězích to není... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní dílo československé fimové vlny šedesátých let září přes 40 let, která uplynula od jeho vytvoření, i dnes. Plebejský úsměvný tón (modrá krev vytékající z nešťastně uťaté ruky krále Oskara XV.) vede k celé řadě zajímavých převlékacích scén, jež daly zhruba stejně velký prostor nejen Ivě Janžurové, ale i neméně dobrému Jiřímu Hrzánovi. Budoucí doktor Štrosmajer Miloš Kopecký září svým skvostným výrokem "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!" Jako černý výsměch duté oficióznosti tehdy již znatelně kornatějících armád a politických nul je film naprosto jedinečný. Za zmínku stojí i jen zdánlivě malá úloha Heleny Růžičkové uvedená skvostným výrokem ´lásky´: "Ukaž krk, brouku. Šmik!", který z úst Janžurové zní ještě o něco černěji a rafinovaněji. Podobnými gagy Macourkův a Vorlíčkův scénář jen hýří. VDOVA je nepochybně zaslouženě součástí zlatého nadčasového fondu naší národní kinematografie. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Absolutně zřešťěná crazy komedie plná bláznivých převleků a šílených dějových zvratů parodující bondovky všeho druhu. Herecký koncert Janžurové, celá plejáda hereckých es. Dosytosti jsem se nasmál černému humoru, naprosto flegmatickému králi Sovákovi. Vorlíček dokázal, že i v roce 1970, se nemusely točit fimy podřadné režimu... Zavři oči brouku .. ;) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • V titulcích není uvedena Helena Růžičková (Fanny Stubová). Tvůrci na ni prý zapomněli, což se herečky zprvu dotklo. "Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali ,zavři očka, brouku!' a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená," uvedla Růžičková. (carott)

Reklama

Reklama